Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Meg lehet-e élni csak segélyből?

Szeged - Legendák keringenek, hogy egyesek egész életüket a segélyezési rendszer kihasználására szentelik. A szociális irodával végignéztük, ki, mire jogosult, mennyi lehet egy háztartás bevétele – munkahely nélkül.
A szerencsés többség sosem jut el a szociális, családvédelmi és egészségügyi irodáig. A szegedi polgármesteri hivatal által üzemeltetett irodán keresztül 2010-ben 1,3 milliárd forint szociális juttatást osztottak szét. 266 millió ment bérpótló juttatásra, (régi nevén rendelkezésre állási támogatás) 179 millió ápolási díjra, 322 millió lakásfenntartásra, 113 millió adósságkezelésre, 152 millió átmeneti segélyre. A főbb számokon túl 40 milliót költöttek közgyógyellátásra.

Novkov Veszelinkát, a Szegedi Polgármesteri Hivatal Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda vezetőjét arra kértük, sorolja fel, milyen ellátást igényelhetnek a szegediek.

A közmunka nem értelmes alternatíva, hiszen 4 órában alig fizet többet, mint a segély.
A közmunka nem értelmes alternatíva, hiszen 4 órában alig fizet többet, mint a segély.

– Azok az aktív munkanélküliek, akik már nem kapják a munkanélküli segélyt – hivatalos nevén az álláskeresési járadékot – korlátlan ideig jogosultak bérpótló juttatásra. A havi 28 ezer 500 forintos összegért azonban el kell vállalniuk a felkínált közmunkát – magyarázta az irodavezető, aki azt is elárulta, hogy az igénylőnek legfeljebb lakása és 900 ezer forint egyéb tulajdona lehet. Utóbbi saját bevallás alapján történik. 2010-ben 2000 főnek folyósítottak bérpótló juttatást.

Ha végignézzük a Szegeden elérhető szociális juttatásokat, kiderül, hogy a munkaképesek, ha súlyos fogyatékost vagy éppen tartósan beteget ápolnak – akár a 4 órás munkaviszony mellett – 29 ezer 500 forint ápolási díjra jogosultak. Viszont a bérpótlás és az ápolási díj egyszerre nem adható. Azonban, ha valaki beteg hozzátartozóját négy órás munka mellett ápolja, megkapja a segélyt. Alacsony jövedelműek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is kaphatnak – amivel általános iskolás gyermekük ingyen, a középiskolás pedig fél áron étkezhet. Ezen túl, gyerekenként, évente háromszor 5 ezer 800 forintot is juttatnak nekik.

A pénzbeli kifizetésen túl lakásfenntartási támogatást is lehet kérni – jellemzően 6 ezer forintot adnak, és azt közvetlenül a kiválasztott szolgáltatónak utalják. 2010-ben 3800 háztartásnak fizetett az önkormányzat. Azoknak is segítenek, akik átmenetileg kerülnek pénzügyi zavarba – igaz ez egy éven belül háromszor is megismétlődhet. Átmeneti segély legfeljebb 28 ezer 500 forint lehet – azok jogosultak rá, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 42 ezer 750 forintot. – Sokszor jönnek számlákkal, távhő vagy éppen a gáz éves elszámolása után. Az ilyenkor folyósított pénz egyből a szolgáltatóhoz kerül – magyarázta Novkov Veszelinka.

A hirtelen jött csekkekre is lehet kérni segélyt.
A hirtelen jött csekkekre is lehet kérni segélyt.


Mint megtudtuk, a bérpótló juttatás feltétele a felkínált közmunkán való részvétel. Míg 2010-ben közel 7 hónapig, átlag napi 6 órában dolgozhattak a minimálbér arányos részéért a segélyezésre jogosultak, addig 2011-re a munkaidő 4 órára, hossza pedig 3 hónapra redukálódott. Míg 2010-ben a közmunkában résztvevő akár a segély kétszeresét is megkereshette, addig 2011-ben a bér alig 4 ezer forinttal több, mint a szociális juttatás.

A szociális törvényt 1993 óta toldozzák-foltozzák. A kiskapukat egymás után csukják be, de elmondható, hogy a bérpótló juttatást kérők 30 százaléka a többi szociális támogatást is kéri. A törvény szerint egy családban csak az egyik szülő kaphat bérpótló juttatást. Azonban ha a háztartásban a gyermekek felnőttkorúak és munkanélküliek, ők is jogosultak lehetnek a 28 ezer 500 forintra – mondta az irodavezető.

A Delmagyar.hu arra a kérdésre kereste a választ, hogy elméletben lehet-e  segélyből élni. Közkeletű hiedelem ugyanis, hogy egyesek erre rendelkeztek be. A szociális irodán azonban felhívták arra is a figyelmünket, hogy az általunk bemutatott példa kirívó és provokatív. Abból a 10-12 ezer háztartásból, aki megfordul a szociális irodánál a jelentős többség igenis rászoruló és nem csaló. A jelenlegi gazdasági helyzetben igenis szükségük van a pár tízezer forintos segítségre.

A Delmagyar.hu extrém példája szerint, ha egy négyfős „családot" veszünk alapul, és összeszámoljuk, mennyi jövedelemhez juthatnak, meglepő eredményt kapunk. Ha egy címen lakik a két felnőtt, a két gyerek, és nincs munkájuk, akkor a felnőttek 57 ezer forintra jogosultak – ha se nem élettársak, se nem házastársak. Így, feltételezésünk miatt mivel a szülők egyedülállóak, egyikük kapja a két iskoláskorú után a 29 ezer 600 forintot. Ha három gyereket vállaltak akkor már 51 ezer forintot. Természetesen az alacsony jövedelmük miatt a gyerekek ingyen ehetnek, ezzel is súlyos tízezreket spórolnak és a lakhatáshoz is hozzájárul az önkormányzat.

A panel rezsi sokszor már megfizethetetlen.
A panel rezsi sokszor már megfizethetetlen.

Ha a gyerekek felnőnek, és nem kapnak munkát, még ha otthon laknak is, megkapják a 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatást. Egy háromgyerekes, gyerekét papíron egyedül nevelő, de valójában együtt élő pár (5 tagú család) havonta 108 ezer forinthoz is juthat segélyből és családi pótlékból. A számok tükrében azt lehet mondani, hogy alacsony színvonalon, de meg lehet élni segélyből. Azonban 2010-ben mindössze 2 ezren jelentkeztek bérpótló juttatásért, így a számok nem igazolják a fentiek elterjedését.

Sőt, továbbmegyünk. Ha az egyik szülő elmegy dolgozni, a minimálbér után 64 ezer forintot kaphat. Azonban, ha tömegközlekedik, akkor egyből 6 ezer elmegy a bérletre. Így legális foglalkoztatással mindössze a segély kétszeresét keresheti meg, ami még mindig nagyon kevés. Így azonban a munka motiváló ereje sem nagyon erős – és ráadásul munkahelyek sincsenek megfelelő számban.

Mint megtudtuk, az átalakítás elodázhatatlan. Azonban a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció sem egyik napról a másikra tervez: 2020 a változás céldátuma. Az interneten elérhető dokumentum szerint „ a középosztály leszakadó rétegeinek növekedése mellett a társadalom perifériájára szorulók száma is növekszik. (…) A nem kimutatható jövedelmek miatt jogosulatlan juttatások jelennek meg. A 'szürkegazdaság' miatt nem elhanyagolható azon segélyezettek köre, akik kimutatható jövedelmük alapján jogosultak támogatásra, míg a valós jövedelmük magasabb a rászorultsági feltételekben foglaltaknál." A NEFMI elé terjesztett két segélyezési koncepció 10-es verziója szerint ha a család három kiskorú gyermekből (a 3. gyermek már betöltötte a 8. életévet, mindannyian tanulnak), munkanélküli anyából, rokkantnyugdíjas apából áll (a szülők aktív korúak), iskoláztatási támogatásból, garantált szociális minimumból, aktív korú inaktivitásért járó ellátásból, gyerekek után járó támogatásból és lakáskompenzációból közel 140 ezer forint bevételhez jutnának.

Azonban a rendszerek azonnali, durva átalakítása súlyos feszültségeket szülhet, elsősorban azoknál, akik a segélyezésre rendezkedtek be. További gond, hogy munkahely híján nincs hová visszaterelni az aktívakat, a közmunka nem értelmes alternatíva. Az átalakítás mindenesetre elkezdődött.

Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. tirpák 2011. június 15. 22:53
  „elehet menni kubikóni meg lapátóni”
 • 111. gumikacsa111 2011. június 15. 18:12
  „Hülyekérdés , feketepont.....................”
 • 110. Zeppelin 2011. június 15. 12:57
  „Hát persze! Sokkal jobb, mint melózni ugyanennyiért!”
 • 109. Csiga 2011. június 15. 10:48
  „Tudjátok mi a legnagyobb baj? Hogy mi itt összeveszhetünk, vitatkozhatunk, de sajnos semmi sem fog ennek hatására változni, mert a nagyurakat odafent hidegen hagyja, hogy mi itt mit gondolunk...”
 • 108. varadipal 2011. június 15. 09:36
  „"A panel rezsi sokszor már megfizethetetlen."(képaláírás) Az energia, víz, csatorna szolgáltatók számlái is.Csak azokat még nem vette elő a kormány. Vajon miért? Az a lakósságot pozitívan érintené, tehát nem sürgős.Majd a ciklus utolsó évében, mert akkor kell majd a szavazat.A lakósság akkor majd Tisztelt Választópolgár lesz. Nem ptadót kellett volna a nyereségre kivetni, hanem csökkentett hatósági árat bevezetni, még ha sérti is a piaci törvényeket. A monopolhelyzettel való visszélés legalább olyan sértő.”
 • 107. hahaha62 2011. június 15. 08:39
  „102. geza 2011.06.14. 21:55
  # 97 Egyszer elgurolok arra megnézem, köszi :D
  A NAV is tudja ? :D

  NAV???????????????????????????????????????????????????????????????UGYE CSAK VICC.....KIJELENTETTÉK-HOGY A KINTLÉVŐSÉG-AZAZ ADÓBENEMFIZETÉS 70%-A BEHAJTHATATLAN!!!!!!! EBBEN MINDEN LE VAN ÍRVA RÓLUK-VÉLEMÉNYEM SZERINT---AKI MEG PRÓBÁL-PRÓBÁLT NORMÁLISAN LÉTEZNI-NA ARRA RÁ TUDNAK SZÁLLNI!!!”
 • 106. sügér63 2011. június 15. 07:16
  „Egyértelmü, Hogy akik a szociális pénzeket elosztják,megitélik nem mindig tisztességesek, mert az a roma család amelyik a szomszédságomban él a tíz felnőttből mind munkaképes és egy se k.apott felszólítást munkára, viszont a magyar anyuka aki a másik szomszédban él egyebül neveli gyermekét,már többször el kellett mennie dolgozni,mert kötelezték rá.”
 • 105. ferdzso 2011. június 14. 23:55
  „Egyszerű a képlet: A kisemberek háboroghatnak, akár demonstrálhatnak is,(a médiatörvény miatt ezekről tudósítani nem is lehet), de nincs egy jobb, erősebb ellensúly, mert arra vigyáztak, hogy a felsőbb réteg...(-ecske) "kakaskodhasson" ezen a "szemétdombon", amiről azt hisszük, hogy egyszer majd jobb lesz. Legalábbis erről álmodnak, de kérdés, hogy meddig tűr a kis "piszok" nép, aki szintén "élni" szeretne.”
 • 104. jozko 2011. június 14. 22:24
  „Ha bőség van békából, a gólya akár 3 fiókát is költ.

  Ha hirtelen fogyni kezd a béka , a gólya /apa/ egy fiókát a fészek szélére tol-és nem eteti.
  Ha több napon át kevés az eleség, nem kínozza sokáig, kilöki a fészekből.

  Ha katasztrófálisan lecsökken az eleség, ugyanezt megcsinálja akár a második fiókával is!
  Csak annyi kap táplálékot, akit biztosan fel tudnak nevelni!
  Merthogy ősszel, a megromló időben erősnek, jól tápláltnak kell lenni a családnak-ki kell bírni a hosszú vándorutat!

  A gólyaszülők nem kockáztatják a faj fennmaradását a "szociális igazságosdival"-és nem nevelnek
  3 alultáplált, az első dérrel a fészekből kforduló, vagy az első repült kilóméter után lezuhanó fiókát!

  Persze ők csak buta gólyák!”
 • 103. info 2011. június 14. 22:18
  „97. papsajt 2011.06.14. 20:31- lehet, hogy az a székelykapus ház?
  Ott olyasmi gy.zikés dolog, valami fut....ás, de ők a lónevelésből élnek...nem ? -a romos tanyán?”
 • 102. geza 2011. június 14. 21:55
  „# 97 Egyszer elgurolok arra megnézem, köszi :D
  A NAV is tudja ? :D”
 • 101. dodó 2011. június 14. 21:28
  „2011-06-14. 17:08 :: Testközelből ismerkedhetett az imádott segílyesek stílusával egy fideszes

  "Hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás az ellen a férfi ellen, aki állon ütötte Putnoki Zsoltot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz fideszes polgármesterét. Az eset még csütörtökön történt a községben: a vita abból adódott, hogy a helybéli férfi felesége a bejelentett munkahelye mellett továbbra is felvette a bérpótló juttatást.
  Amikor ez kiderült, a polgármesteri hivatal intézkedett a segély megszüntetéséről, az esetről értesítették a feleség munkahelyét - mondta el Putnoki Zsolt (Fidesz-KDNP) kedden az MTI-nek.
  Az eljárást a férj azonban sérelmezte: előbb a hivatalban jelent meg, majd amikor ott nem járt sikerrel, a polgármester házához ment, ahol előbb kérdőre vonta, majd egy váratlan mozdulattal állon ütötte a község vezetőjét. Putnoki Zsolt a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett." (MTI)”
 • 100. dodó 2011. június 14. 21:21
  „AKI NEM DOLGOZIK, NE IS EGYÉK!
  Kivéve:
  1. -Ha politikus,
  2. - Ha cigány
  3. - Ha kárpótlásból élő választott.”
 • 99. Mignon 2011. június 14. 20:59
  „Ide tartozik.

  Ha itt valaki segelyt kap, es mellette elmegy dolgozni,
  azt szigoruan megbüntetk...!

  Mondjuk 500,- Eurora!
  A birosag igy szamol = 10,- Euro/ nap ( un. "Tagessätze").
  Ha ezt 14 napon belül nem tudja kifizetni, 50 napra ugy lecsukjak, mint a pinty...!”
 • 98. Mignon 2011. június 14. 20:41
  „A segely.

  A segelynek Nemetorszagban több neve van, de összegben kb. ugyan az.
  A segelyt hivjak:

  -"ALG II"-nak, ( "Arbeitslosengeld II." = "Munkanelküli-penz II". >ez, nem segely, hanem penz (Geld)!!)
  -"Hartz IV"-nek,( ez egy Schröder kancellarsaga alatt megallapitott segely), es
  -"Sozialhilfe" = ("Szocialis segely, amit külön igazolvanyra, pl.: rokkantsagira allapitanak meg).

  Ebböl van biztositva az egyen, vagy csalad ellatasa.

  Bizony, ismerek sok ilyen szemelyt es csaladot az elmult jo 30-ev alatt, akik ebböl elnek!

  A lenyeg az, hogy ha akar az ember, ebböl meg takarekpskodni is lehet...!
  (Uj mosogepet, vagy uj hütöszekrenyt vasarolni, ha a regi kaputt lesz.)

  De, ha takaresobbak, talan 2-evenkent összejön a csaladnak egy 2-hetes
  horvatorszagi üdüles is....!
  Ezt, komolyan irtam, mert ismerek ilyeneket!
  Söt!
  Ismerek egy gyermektelen hazaspart, munkanelküliek, akik minden 2.-ik evben
  2-hetig Spanyolorszagban nyaralnak...!

  Ezt, öszinten irom, es
  nem irigylem tölük!”
 • 97. papsajt 2011. június 14. 20:31
  „"43. geza 2011.06.14. 13:20

  Szoktam is látni egy szép új 500 as mercit listaáron 33 millio forint, és egy enyhén barnult fiatalember szokott vele szaladgálni (asszem LUE a rendszáma). Nem sajnálom tőlük, de vhogy még is furcsa és irritáló"

  És ha látnád micsoda villát építtet az Ősz utcában az Orcsik mellett!”
 • 96. cruiser 2011. június 14. 20:18
  „79. spiler 2011.06.14. 17:24
  LESZ MÉG AKI EZEKRE SZAVAZ 2013-BAN?
  <moderálva>”
 • 95. Mignon 2011. június 14. 19:54
  „Sem az amerikai, sem a nemet munkaadot nem erdekli, hogy Te hol laksz...!
  Milyen körülmenyek között, es milyen közel vagy messze...
  Meg hogy biciklivel, busszal, metroval, konflissal, taxival vagy egy sajat limousinnal jössz

  Az sem erdekli, hogy beteg e az anyosod, vagy folyik a viz a fürdöszobaban csörepedes miatt!

  Öt, csak egy erdekel:

  Itt vagy e pontosan, es elvegzed e a munkadat...!!!!”
 • 94. queenmargareth 2011. június 14. 19:35
  „85. szalámibör 2011.06.14. 17:41
  ez nem igaz, az emberek, főleg a falusiak naponta több, mint 100 km-t utaznak, lehúznak 12 órát, de a tömegközlekedés miatt egy 12 órás szolgálat 16 órássá válik. Rengeteg ember utazik!!!Pesten én a melóhelyemhez egy órámba került, ha szerencsés voltam: bejutni.
  ráadásul itt egy okos beszólás volt, rám értve.
  Ha továbbra is irigylitek, hogy ma is mentőnek kellett elvinnie, akkor a tietek a betegség és éljetek ebből.”
 • 93. Besenyő_Pistabácsi 2011. június 14. 19:19
  „Tudjátok mi történt a kormányváltás alkalmával???
  Egy óvatlan pillanatban, amikor nem figyeltünk oda, kicserélték a szánkban <moderálva>”
112 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-adomány - kicsiknek

Ahogyan az már hagyománnyá vált, az idei Presztízs-gála bevételéből is 1 millió forintot jótékonysági célokra ajánlottak fel a mecénások. Tovább olvasom