Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Meg lehet spórolni a gázfelhasználás harmadát

Csongrád megye - Vásárhely, Szentes, Csongrád, Makó, Kistelek és Mórahalom fűt már termálvízzel. Szeged is kiválthatná vele a távfűtésre használt gáz harmadát, nem kellene hozzá még biomassza sem, ahogy a Szehő javasolja – állítják a szakértők.
Néhány hete heves veszekedésbe torkollott a szegedi távfűtés jövőjéről összehívott szakmai és lakossági fórum. A lakosokat ugyanis sokkal jobban érdekelte a hőszolgáltatás jelene, vagyis az elszámolás. Emiatt elsikkadt a fórum lényege: hogyan képzeli el a szolgáltatás korszerűsítését a Szegedi Hőszolgáltató Kft., amelynek 51 százalékban az önkormányzat, 49 százalékban pedig az Alfa Nova Kft. a tulajdonosa?

A magántulajdonos által delegált ügyvezető, Básthy Gábor vázolta: a cég kiváltaná a gázfelhasználás 30 százalékát azzal, hogy a használati meleg vízhez termálvizet, a fűtéshez biomasszát használna. Ehhez ajánlja a többségi tulajdonos önkormányzatnak, hogy projektcégben társuljanak, amihez a városnak 1 millióval kellene hozzájárulni. Együtt 5 milliárdos fejlesztéshez pályázhatnának támogatást. A megtérülési számításokat most készítik. A távhőárak esetleges csökkentéséről hozzátette: nem változtatna rajta a fejlesztés, mert az árat másfél éve az állam szabja meg.

– A tervezet nem tartalmaz olyan meggyőző érveket, ami mellett a város nyugodt szívvel letehetné a voksot. A biomassza felhasználása ellen szól, hogy ekkora mennyiségben nem állítható elő csak fahulladékból, hanem fás szárú energianövény termelése is kell hozzá, az erőmű 25–30 kilométeres körzetében. Nem igazolt, hogy erre Szeged környéke alkalmas-e, nem tudni, hogy biztos beszállítója lesz-e a következő 25–30 évben, ráadásul sem az üzemanyagárak oldaláról, sem környezetvédelmi szempontból nem vizsgálták kielégítően a tetemes mennyiségű biomassza beszállításának hatását egy lakott területen lévő erőműbe. Ráadásul az Unióban nem támogatják, hogy az élelmiszer-előállítás elől foglalja el valami a termőföldeket – sorolta az ellenérveket Kóbor Balázs geológus, a szegedi egyetem tudományos főmunkatársa, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója, a Magyar Termálenergia Társaság elnökségi tagja.

– A legerősebb érv a biomassza ellen pedig az, hogy míg azt ide kell szállítani, itt ülünk a hatalmas mennyiségű kiaknázatlan geotermikus energiaforrás tetején, amit vétek nem használni. Persze csak akkor, ha valóban megújulóként alkalmazzuk, vagyis nem a kinyert termálvizet, hanem csak annak a hőjét használjuk, és a vizet utána visszasajtoljuk, ahogy ezt a 2004 óta jogszabály írja elő. Annak nincs értelme, hogy visszasajtolás nélkül használati meleg víznek elpazaroljuk, ahogy a Szehő tervezi. Túl nagy luxus lenne, ugyanis ahol ilyen ivóvízkutakat építenek, ott később fűtésre alkalmasat létesíteni problémás lehet.

– Szegeden a hőközpontok számától és teljesítményétől függően 5–6 termálrendszert lehetne létesíteni, ezeknek egyenként hozzávetőleg 1 milliárd forint az ára – teszi hozzá Szanyi János hidrogeológus, a szegedi egyetem címzetes docense, a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány elnöke, a Magyar Termálenergia Társaság elnökségi tagja. A beruházásokhoz 50–55 százalék önrésszel lehet támogatást pályázni. Hogy az önrész 7–8, a teljes beruházás pedig 11–12 éven belül megtérüljön, sok fogyasztót érdemes bekapcsolni a rendszerbe. A kinyert 90 fokos termálvizet a lehető legalacsonyabb hőfokon célszerű visszasajtolni, közte minimális átalakítással bevezethető lakótelepek és közintézmények fűtésrendszerébe. A megtérülési idő után a rendszer fenntartási költsége kevesebb, mint a fele a gázosénak. A geotermikus energiával Szeged gázfelhasználásának legalább a harmadát ki lehetne váltani.

Szegeden kívül mindenütt
A megyében több mint 50 éve használják a termálvizet. Szegeden csak fürdőbe vezetik be, Vásárhelyen, Kisteleken és Szentesen fűtésre és fürdőbe. A Kurca-parton üvegházakat és fóliasátrakat is fűtenek vele. Újonnan kapcsolódott be a fejlesztésbe Mórahalom, Csongrád és Makó, ahol ugyancsak fűtésre és fürdőben alkalmazzák. A mórahalmi beruházás 526 millió forintba került és 10,5 év alatt térül meg. Csongrád 415 millió forintot költött rá, a megtérülés ideje: 9,7 év. A makói rendszer, amely a megye legdrágább távfűtését váltotta ki, 949 millió forintba került és 14 év alatt térül meg.

Olvasóink írták

 • 13. K.T. 2012. december 19. 02:40
  „"A megtérülési számításokat most készítik."
  Ehhez képest Básthy Gábor úgy kardoskodik a kisebbségi tulajdonos javaslata mellett, mintha az élete múlna rajta.
  Megalapozatlan, profitmaximalizáló és a lakosság érdekeit minden tekintetben figyelmen kívül hagyó javaslat az övék.
  Nem is értem, hogyan lehetséges, hogy ez a cég még itt lehet Szegeden.”
 • 12. Mike3 2012. december 18. 19:38
  „klinkertéglát akarok a Holdra is, nem hülye melegvizet!”
 • 11. naggyistvan1952@freemail.hu 2012. december 18. 17:34
  „Azt mikor írják már le hogy mikor és mennyivel csökkentik azt a díjat amit a szolgáltató alap díjnak nevez.
  Ezért pedig semmit de semmit nem tesz.
  Ebből jut prémiumra.?
  Kitalálták,be is vezették fizess "hülye gyerek"
  Azt találták ki az alap díjért akkor szolgáltatnak ha kérem .
  Mikor törvény kötelezi Öket erre akkor sem szolgáltatnak.
  Minden haszon csak és kizárólag csak a szolgáltatóé.?
  Kíváncsian várjuk azt 10% -os csökkentést hogy mennyi is lesz?”
 • 10. klj-54 2012. december 18. 15:19
  „Felesleges ilyen cikkel hergelni a hozzá nem értő de amúgy kizsigerelt lakosságot!”
 • 9. Én2 2012. december 18. 12:10
  „Majd a számátokon látjátok, hogy nem igen jelent semmit de a gazdagoknak igen.”
 • 8. Moon 2012. december 18. 11:27
  „Tudtommal városunkban is fűtenek termálvízzel. Vagy tévedek? Ellenben ez a számlák végösszegén nem igazán látszik. Mire gondolok? Tisztázni kellene a megtakarítás kinél jelentkezik? A szolgáltatónaál vagy a fogyasztónál.
  Utóbbi nem igazán elképzelhető mert akkor oda a profit.
  Akkor mégegyszer tisztázzuk, valójában kinél is jelentkezhet megtakarítás egy esetleges kevesebb gázfelhasználással "előállított" melegvizes távfűtés esetén?
  A választ szerintem nem kell leírni, azt mindenkitudja.
  Még valami a távfűtési számla több tételből áll össze, és ha az egyik tétel csökken akkor egy másikat "illik" emelni mert csökken a profit.
  Vagy tévednék? Kétlem.”
 • 7. vip007 2012. december 18. 11:10
  „Makón is használták a termálvizet üvegház fűtésére még a tsz-es időkben.”
 • 6. csonakos 2012. december 18. 10:31
  „Újszegeden is termál fűtés van már több évtizede! A hatvanas években már a tszekben is termállal fűtötték az üvegházakat! Mielőtt a cikk írója leírta volna "Szegeden csak fürdőbe vezetik be," nem ártott volna ez ügyben tájékozódni!”
 • 5. zsolt1303 2012. december 18. 10:02
  „"A megyében több mint 50 éve használják a termálvizet. Szegeden csak fürdőbe vezetik be,"

  Akkor a 80-as évek óta mit csinálnak a felsővárosi (Molnár u.-Tápai u. sarok) "kazánházban"?”
 • 4. benq 2012. december 18. 09:15
  „Én csak azt nem értem, hogy Mórahalom is miért nem lehetett minden utcában végig vinni ezt a technikát, miért csak a közintézményekben hasznosítható?”
 • 3. pog 2012. december 18. 08:45
  „demagog szöveg a számlán nem látszik a különbség...inkább magasabb..kell a makói polgm. a pénz a fürdőre és prémiumra...”
 • 2. SP 2012. december 18. 07:44
  „""Vlagyimir Putyin
  orosz államfő jelenlétében
  ünnepélyesen megkezdték pénteken a Déli Áramlat földgázvezeték építését a dél-oroszországi Anapa közelében.

  Ukrajna kikerülésével a
  Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba szállít gázt. ""

  http://www.origo.hu/gazdasag/20121207-elkezdtek-a-deli-aramlat-gazvezetek-epiteset.html”
 • 1. Grabowsky 2012. december 18. 07:04
  „rengeteget lehetne ezzel az eljárással megtakarítani... ezt régóta tudjuk már... azt viszont még mindig nem, hogy mégis, miért nem??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátyai Edina: Muszáj pályáznom

A Szegedi Szabadtéri Játékok leváltott igazgatója keményen fogalmaz a menesztése hátterében lévő helyi ügyekről. Lapunknak is megerősítette: (újra)indul majd a pályázaton. Tovább olvasom