Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Még mindig a levegőben lóg a szegedi patikai ügyelet

Szeged - Még mindig nincs döntés a szegedi patikai ügyeletről, mert nem érkezett meg a régiós tiszti főgyógyszerészhez a kamara és a városi szakbizottság véleménye. A két testület vezetője lapunkat arról tájékoztatta: ellenzik az ÁNTSZ sokpatikás verzióját, de a döntést nem ők hozzák.
Továbbra sincs döntés a szegedi patikai ügyelet kérdésében, az ÁNTSZ ugyanis még nem kapta meg a gyógyszerészkamara és a közgyűlés egészségügyi bizottságának véleményét. A szegedi ügyeleti gyógyszerellátás azonban biztonságban van – jelentette ki tegnap lapunk kérdésére Cseh Ildikó régiós tiszti főgyógyszerész.

Mint korábban megírtuk, az éjszakai gyógyszertári ügyeletet évtizedekig ellátó Kígyó patika decemberben jelezte az ÁNTSZ-nek, hogy idén már nem kívánja egyedül felvállalni a ráfizetéses feladatot. A szakhatóság ezután több egyeztetést tartott a feladatmegosztásról 12-13 kisebb-nagyobb szegedi patikával, de konszenzus nem született. Most az ÁNTSZ-en a sor, hogy határozzon a patikai ügyelet kérdésében. Ehhez azonban a törvény szerint előbb ki kell kérnie a szakmai kamara és a szegedi egészségügyi bizottság véleményét. Erre a két testületnek a felkérés kézhezvételétől számítva 15 napja van.

Egyelőre változatlanul a Kígyó patika ügyel.
Fotó: Frank Yvette

A megyei gyógyszerészkamara már véleményezte az ÁNTSZ tervezetét, s ezt elküldte a szakhatóságnak és az országos kamarának is – mondta el tegnap Kőhegyi Ferenc, a megyei kamara elnöke. A régiós ÁNTSZ-nek a jogszabályok szerint az országos kamara véleményét ki kell kérnie, és figyelembe veheti azt a döntés meghozatalánál. Ez a vélemény még nem érkezett meg a tiszti gyógyszerészhez. A megyei kamara viszont azt javasolta: forgalomarányosan osszák meg az ügyeleti feladatokat, azaz csak azokat a nagy patikákat jelölje ki az ÁNTSZ ügyeletre, akik képesek ennek költségeit kigazdálkodni.

– Nem egyezik az ÁNTSZ és az egészségügyi bizottság véleménye a kérdésben. Mi már két üléssel korábban azt javasoltuk, hogy csak a nagyobb forgalmú, megfelelő készlettel rendelkező gyógyszertárakat jelöljék ki az ügyelet ellátására, az ÁNTSZ viszont szélesebb körben kívánja megosztani a feladatot – tudtuk meg Ványai Évától. Az egészségügyi bizottság elnöke elmondta: a régiós ÁNTSZ a múlt heti ülésen újra a sokpatikás verziót tette le az asztalra – a bizottság pedig tudomásul vette, hogy álláspontjukat nem vették figyelembe. A döntés innentől a régiós tiszti gyógyszerész kompetenciája és felelőssége – tette hozzá a szakbizottság vezetője.

Olvasóink írták

 • 3. Konrad 2008. január 24. 01:57
  „teflon, egy patika üzemeltetése kőkemény üzlet. Ha az éjszakai forgalomból származó haszon nem fedezi az alkalmazottak (egyébként 2 fő minimum) költségét és az egyéb kiadásokat (ezek sem minimálisak), akkor a patika arra van "kötelezeve", hogy veszteséges tevékenységet folytasson. Ez a betegek ellátása miatt jogos elvárás. De vajon kinek van joga eldönteni, hogy ki legyen kötelezve a plusz költségre? Az ÁNTSZ javaslata logikus: ők nem dönthetnek. A város javaslata viszont forgalmi adatok (és ebből következően a patikák megnevezése) nélkül csak egy kósza ötlet.

  Egyébként szerintem a megoldás az lehetne, hogy minden patikai kötelezett a forgalma arányában, de egy szintén forgalom-arányos díjjal megválthatja ezt a szolgáltatást. Ezt a pénzt pedig az a patika kapná meg a veszteségeinek a csökkentésére, amelyik vállalja az éjszakai nyitvatartást.”
 • 2. teflon 2008. január 23. 22:29
  „Eccerűen nem értem, hogy miért megy a sírás-rívás, hohy nem éri meg. Mibe is kerül egy éjsazakai ügyelet? 1 azaz 1 embert kell fizetni, akik kiadja a gyogyót nem? Ennek mennyi a költsége? max 8e Ft/ éjszaka, de legyen 10. Ez havi 300...nehogy a kígyó vagy a sas ne bírja már el ha még nullára is jönne ki esetleg amit kétlek persze.
  Az ország legnagyobb forgalmat bonyolító gyógyszertára volt a sas 2 évvel ezelőtt, még a budapestieket is megelőzte...akkor?”
 • 1. csapodár 2008. január 23. 09:18
  „Mit tökölnek meg mutogatnak egymásra a helyi"nagyjaink"amikor evidensként csak is olyan patika jöhet szóba /és nem egy tucat/amelyik a betegekből igen nagy profitot termel ez pedig a SAS patika,de úgy látszik hogy van annyi pénze ,hogy szóba sem került még a cég neve/összefonodás,zseberjátszás stb/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombol az influenza Csongrád megyében

Szeged - Tovább nőtt az influenzás betegek száma Csongrád megyében, főleg a kisgyerekek betegszenek meg. Szentesen és Vásárhelyen még mindig látogatási tilalom van. Tovább olvasom