Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Még mindig írnak beutalót az eltörölt vizsgálatra

Szeged - Bár júliusban megszűnt a terhes nők kötelező AFP-vizsgálata, még mindig adnak a vérvételre beutalót a kismamáknak. A szakember szerint ez már csak rossz berögződés.
Ági négy hónapos terhes, nemrégiben AFP-vizsgálatra kapott beutalót, amikor a 12 hetes kötelező szűrésen vett részt. A kismama meglepődött, hiszen éppen lapunkban olvasta, hogy ez a vizsgálat nyáron megszűnt. Azonban amikor orvosánál rákérdezett, ő nem tudott róla, sőt a terhesgondozáson is kiemelték, hogy az AFP lesz a következő vizsgálat.

Mint annak idején megírtuk, július elsején megszűnt a várandós nők AFP-szűrése. A vérvételt korábban a 16. héten végezték, hogy kiszűrjék a különféle velőcső-záródási rendellenességeket, például a nyitott gerincet.

Csakhogy a vizsgálat sokszor hozott téves eredményt, ami csak ahhoz vezetett, hogy a terhes asszonyok idegeskedtek miatta. Mivel a modern technológiának köszönhetően ultrahanggal jóval biztosabban lehet már diagnosztizálni az ilyen jellegű fejlődési rendellenességeket, a vérvétel lényegében feleslegessé vált. Ezért vezették ki a vizsgálatok közül.

Nagyon sok orvosper is elbukott az AFP-eredményen, mivel ha alacsony értéket mutatott, az utalhatott a Down-szindrómára is. Csakhogy kizárólag ez a vizsgálat alkalmatlan ennek a betegségnek a szűrésére, a bírói gyakorlatban azonban sok esetben perdöntő volt.

Az AFP ma már indokolatlan és buta vizsgálat – fogalmazott Sikovanyecz János, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa. Nem véletlen, hogy a nőgyógyászok örültek az eltörlésének. Hogy mégis adnak még rá beutalót, az a szülész-nőgyógyász szerint valószínűleg a 80-as évek óta berögződött szokások miatt fordulhat elő.

– Magyarországon nem megy semmi egyik pillanatról a másikra. Remélhetőleg rövidesen helyére kerül minden, és a beutalókat író terhesgondozók, nőgyógyászok is tisztában lesznek a változásokkal. Természetesen ha indokolt, továbbra is lehet kérni ezt a vizsgálatot, rutinszerűen előírni azonban felesleges pénzkidobás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nagy üzlet az üvegvisszaváltás

Nem egyszerű az üvegvisszaváltás - és olyan kevés pénzt kap a vásárló, hogy elmegy a kedve az egésztől. Mennyit ér az üveg, a PET-palack és az alumíniumdoboz? Tovább olvasom