Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Még mindig nem működik a klinikai leszálló

Szeged - Év végén valószínűleg leszállhat az első helikopter az SBO repülőterére – már csak egy engedélyt várnak hozzá. Két és fél éve a városszéli repülőtérre érkeznek a légi mentéssel szállított betegek, ami nagyjából negyedóra kiesést jelent.
Június óta működik a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, amely a régióból érkező legkritikusabb betegek fogadására szolgál. Városképi jelentőségű helikopterleszállója azonban a mai napig nem üzemel.

A mentőhelikopter Szegeden 2012 januárja óta a város melletti repülőtéren landol. A légi mentéssel szállított betegeket onnan mentőautó viszi a klinikáig. A több mint négy kilométeres út nagyjából negyedóra időkiesést jelent ahhoz képest, mintha az egészségügyi intézmény mellett szállna le a helikopter – ahogyan az korábban volt. Csakhogy az új klinikai tömb építésének kezdetével megszűnt az a leszállóhely, az SBO mellé pedig éppen azért építették fel a közel 24 méter magas tornyot a 20 méter átmérőjű, fűthető tányérral, hogy továbbra is biztosított legyen leszállás után a szinte azonnali klinikai ellátás.

helikopterleszállója azonban a mai napig nem üzemel. Fotó: Karnok Csaba
A helikopterleszállója a mai napig nem üzemel. Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs osztálya azt az információt adta lapunknak, hogy a Légügyi Hivatal már július 11-én használatbavételi engedélyt adott a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ területén V. osztályú emelt szintű mentő repülőtérnek. A döntés augusztus 18-ától jogerős. „A Klinikai Központnak kell kérelmeznie az üzemben tartási engedély kiadását, ennek megszerzését követően használható a repülőtér. Ilyen tartalmú kérelem azonban nem érkezett a hatósághoz" – áll a szerkesztőségünknek küldött levélben.

Mint kiderült, ennek oka az, hogy ezt a határozatot a hatóság három napja küldte meg a klinikai központnak. – Szeptember harmincadikán kaptuk meg a jogerős használatbavételi engedélyt. Az egyetemi védelmi iroda ezután tudja majd kérelmezni az üzemben tartási engedélyt – mondta el Márkus Péter projektmenedzser. Ez lesz az utolsó engedélyeztetési eljárás, ami az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából három hónapot vesz majd igénybe. – Az év végén valószínűleg leszállhat a toronyra az első helikopter – mondta a projektvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszarvú mocsáriantilopok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

A három állat a nemzetközi fajmegmentési program keretében érkeztek az olaszországi Bussolengo állatkertjéből. Tovább olvasom