Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Még mindig nem nyithatnak a Mars téri csarnokok

Noha a Mars téri két csarnokot már márciusban átadták, és az üzletek megnyitását legkésőbb május elejére ígérték, a kereskedők zárva tartanak. Még a vállalkozók működési engedélyének kiadását is akadályozza, hogy újabb fellebbezést kell elbírálnia a hatóságnak. A bontás megkezdése óta 17 fellebbezés ügyében kellett vizsgálatot indítani.
Jó, ha júniusban nyithat az új piac. Fotó: Karnok Csaba
Kész a Mars téri két csarnok, bennük a legtöbb üzlet is, árusíthatnának a kereskedők. De nem tehetik, mivel nincs meg az épületek ideiglenes használatba vételi engedélye, és emiatt működési engedélyt sem kaphatnak a vállalkozók. Ennek az az oka, hogy újabb fellebbezés érkezett az eljáró hatósághoz, Makó jegyzőjéhez. Aláírói – a Mars téri kereskedők egyesületének több tagja – azt kifogásolják, hogy az új parkolónak nincs meg a hatósági engedélye.

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere azt mondta, a parkolónak nincs szüksége közlekedésfelügyeleti hatósági eljárásra és engedélyre, mivel azt nem nyitják meg a közforgalom előtt. A sorompós jellegű megállóhely ugyanis a piachoz tartozik, azt a vásárlók egy órán át ingyen használhatják, fizetniük csak akkor kell, ha túllépik az engedélyezett időt. Hozzátette, a városházán úgy készítik elő a működési engedélyek kiadását, hogy azokat azonnal kézbe adhassák, amint megérkezik a csarnokok használatbavételi okirata. A reális határidő a mostani állás szerint június eleje.

Késések

Információink szerint a Mars téri piac átépítésének kezdete óta 17 alkalommal érkezett fellebbezés, hol a környékbeli lakók, hol a kereskedők aláírásával. A Délmagyarország is megírta: tavaly nyáron a jogerős bontási, majd az építési határozat késett fellebbezések miatt, majd újabb eljárások következtek. Ezért a csarnokokat a tervezett karácsonyi átadás helyett csak márciusban tudták felavatni.

Az alpolgármester kifejtette, nem könnyítette meg a piac építését, hogy folyamatosan érkeztek a hatósághoz a fellebbezések, és bármennyire is próbálták gyorsítani az eljárásokat, értékes heteket veszítettek. A Mars téri egyesület még Lenkovics Barnabásnál, az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál is kifogással élt, aki viszont megállapította: nem történt érdeksérelem az eddigi hatósági eljárások során és az alkotmány szellemében jártak el.

Megkérdeztük Bíró Sándort, a kereskedők egyesületének vezetőjét, miért akadályozzák a csarnokok nyitását, hiszen információink szerint azokban több üzlettel is érdekeltek. Bíró azt válaszolta, nem akadályozzák a nyitást, hanem alkotmányos jogaikkal élnek. Újra kifejtette, továbbra is sérelmezik, hogy az üzletek négyzetmétereinek bérleti jogát nem az eredeti, közgyűlési határozatban szereplő összegekkel adták el, a kereskedőket pedig megfélemlítették. Igazukért a Legfelső Bíróságig is elmennek. A legutolsó fellebbezéssel kapcsolatban elmondta: nem igaz, hogy a Mars téren „kapun belüli" parkolót építenek. A kereskedő kérte, írjuk meg, hogy az autópályán, vezetés közben értük utol kérdésünkkel, és szívesen igazolná magát olyan dokumentumokkal, amelyek őt igazolnák. Erre azonban tegnap nem volt lehetősége.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom