Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Még mindig sok az álügynök a piacon

Még mindig számos magánközvetítő vezeti félre a tapasztalatlan munkakeresőket – kecsegtető külföldi ajánlatokkal. Pedig bárki ellenőrizheti az ügynökségek adatait a munkaügyi központokban.
Hirdetésre jelentkezett egy diplomás szegedi, s a közvetítő ügynökség 30 ezer forintért cserébe belgiumi szállodában ígért neki állást. A pénzt befizette, a szerződést aláírták, a napokban azonban a cég felszívódott. Egy másik ügynökség férfiakat toborzott németországi húsfeldolgozó munkára. Ki is utaztak, és csak az első munkanapon derült ki, hogy a közvetítő nem a megállapodásban szereplő munkabérért ajánlotta ki őket, hanem jóval kevesebbért. A fiatalember nyelvtudásának köszönhette, hogy időben felismerte a csalást, és társaival együtt azonnal hazaindult.

Számos hasonló esetről hallani, ezért érdemes először minden ismeretlen közvetítő cégnek utánanézni a munkaügyi központban. A magánközvetítőknek ugyanis ellenőrzés után regisztráltatniuk kell magukat. Adataik a nyilvántartásban mindenki számára hozzáférhetők. A magánközvetítők tevékenységükért a munkakeresőktől semmilyen díjat vagy költséget nem kérhetnek.

– Feleslegesen adja ki tehát a pénzét, aki több tízezer forintot fizet bármilyen munkaközvetítésért – összegez Gárgyán Ágnes, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ EURES-tanácsadója. Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) megyei képviselője hasznos tudnivalókról tájékoztatja a munkakeresőket. Külföldi állásokról informál személyesen, telefonon vagy elektronikus levélben, tanácsot ad uniós munkavállalásról, eligazít a kinti lakáskeresésben, és ellát alapvető internetcímekkel. Gárgyán Ágnes külföldi megkeresésre szervezett toborzást is irányít, és az egyéni kereséshez ötleteket ad.

– A legkeresettebb úti cél Anglia, mert ott nem kérnek munkavállalási engedélyt. A többi uniós tagállamba sokkal nehézkesebb kijutni. Szervezetten eddig egészségügyi területre kerestünk embereket, de toboroztunk gyorsétteremláncba és repülőtérre, sőt már sofőröket is közvetítettünk – jegyezte meg. – Leginkább pályakezdők, esetleg néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatalok mennek külföldre. Többségük nyelvet tanulna vagy pénzt akar keresni, ezért csupán fél vagy egy évre utazna. A külföldi munkavállalás nagyfokú önállóságot kíván a munkavállalóktól, és ez sokak számára még szokatlan. Úgy érdemes nekivágni, hogy tisztában legyenek munkavállalói jogaikkal és kötelezettségeikkel. Legnehezebb helyzetbe a diplomások kerülnek, mert bizonyos területeken szinte lehetetlen álláshoz jutni. Noha nyelvvizsgát sosem kérnek a pályázóktól, a munkaadók feltételként társalgási szintű nyelvismeretet várnak el. Lehetséges ugyan, hogy a feladatok ellátáshoz elegendő az alapfokú nyelvtudás, de a szerződéskötéshez vagy a munkakörülmények rendezéséhez sokszor vajmi kevés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondoskodásban élők tábora Szegeden

Több mint százharminc állami gondoskodásban élő gyermeket táboroztat július 31-éig Szegeden az Ágota… Tovább olvasom