Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Még nem kell lebontaniuk a házukat a baktói kiskertekben

Szeged - Egyelőre nem kell lebontaniuk Szűcs Norbertéknek a baktói kiskertekben álló házukat, mert a másodfokú építési hatóság megsemmisítette az első fokú határozatot, és új eljárás lefolytatására kötelezte az önkormányzat építési irodáját.
– Lélegzethez jutottunk – így kommentálta a másodfokú építésügyi hatóság döntését Szűcs Norbert. A szegedi férfi még 2003-ban épített a megengedettnél nagyobb házat a baktói kiskertekben, a Hosszútöltés utcában. Akkoriban a baktói kiskertekben a telek 3 százalékát lehetett beépíteni a szabályok szerint, de sokan nagyobb házat húztak fel, mint ami megengedett, vagy illegálisan bővítették a régit. Ez utóbbival magyarázta, hogy ő is nagyobb házat, 25 helyett 39 négyzetmétereset épített fel.

Megmenekültek Szűcsék. Fotó: Dm
Tavasszal még reménytelennek tűnt, hogy elkerülheti-e a bontást Szűcs Norbert baktói háza.
Fotó: Karnok Csaba


Sándor János: Nincs akadálya a beépíthetőség emelésének

Sándor János, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke elmondta, az önkormányzat május 31-éig elkészíttette a VÁTI-val – Városépítési Tanácsadó és Tervező Iroda Kft. – Tompasziget, valamint a gyálaréti és tápai kiskertek területére vonatkozó felmentési kérelmet. Az egyesület ugyanezt már tavaly elkészítette a saját költségén. A város által megrendelt vizsgálat és tanulmány ugyanarra a következtetésre jutott, mint az egyesület: nincs jogszabályi akadálya annak, hogy 5 százalékra emeljék a beépíthetőséget. – Reméljük, így minden akadály elhárult, és ősszel megszavazza a szegedi közgyűlés az egyesület javaslatait, amikor tárgyalja a szegedi építési szabályzat komplex felülvizsgálatát. A következő határidő augusztus 31., addigra kell elkészülnie a többi kiskertes területre vonatkozó tanulmánynak – hangsúlyozta Sándor János.

Miután egy jóakarója feljelentette, eljárás indult a család ellen. 2012 augusztusában egy helyszíni szemle során kiderült, jócskán túllépték a 3 százalékos beépítettségi mértékét. Szűcs Norbertnek azt javasolták, kérjen fennmaradási, illetve továbbépítési engedélyt lakóépületre, aminél már 15 százalékos a beépíthetőség. A férfi elmondása szerint mindenféle engedélyt beszerzett sok pénzért, de elutasították a kérését, ami után az önkormányzat építési irodája év elején úgy határozott: vissza kell bontania a házát.

– Ezt a házat nem lehet visszabontani, csak elbontani, földig rombolni – mondta Szűcs Norbert, amikor tavasszal részletesen beszámoltunk a kálváriájáról. Úgy érezte, mindent megtett, százezreket költött, hogy megmaradhasson a háza, de hosszú időn át csak hitegették, packázott vele a hivatal. A férfi fellebbezett a határozat ellen. A napokban kapta kézhez a megyei kormányhivatal, a másodfokú építési hatóság végzését, amelyben az áll, hogy megsemmisítették az első fokú határozatot, és új eljárás lefolytatására kötelezték az önkormányzat építési irodáját.

Sándor János mérnök, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke azt gondolta, míg tart a szegedi kiskertek beépíthetőségének felülvizsgálata, amelyről tavaly döntött a közgyűlés, egyfajta gentlemen's agreement lesz az önkormányzat és a kiskertesek között, és nem bolygatják a jelenlegi állapotokat.

– Bár a felhők még nem mentek el a fejünk felől, időt nyertünk. Számunkra az lenne a legjobb, ha a megismételt eljárásban azt mondanák ki, maradjon minden úgy, ahogy eddig is volt – mondta Szűcs Norbert, aki szerint teljes a fejetlenség, mindenki másképpen értelmezi a jogszabályokat.

Angyalék 9 négyzetmétere

Angyal Gabriella szegedi pedagógus és családja subasai hétvégi házára tavaly mondta ki a halálos ítéletet az önkormányzat építési irodája. Nekik azért kellett volna lebontaniuk az évek alatt felépített 34 négyzetméteres víkendházukat, mert túlépítették 9 négyzetméterrel. Ezzel a család 1,1 százalékkal túllépte a telek 3 százalékos beépíthetőségét. A másodfokú építési hatóság leállíttatta a bontást, és új eljárás lefolytatására kötelezte az önkormányzat építési irodáját. Angyal Gabriella kérésére decemberig felfüggesztették az eljárást. Ha addig változnak a szabályok, és 3-ról 5 százalékra módosul a beépíthetőség mértéke, megmenekül a család.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Levadásszák˝ a külföldi gyorshajtókat

Végignéztük, ahogy az M5-ösön sebességmérő rendőrök elfognak egy gyorshajtó audist. Tovább olvasom