Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Még nem nyilatkoznak a rektor-jelöltek

Szeged - Az SZTE rektorának jelentkező Szabó Gábor mérnök és Szabó Gábor fizikus programja már olvasható az intézmény honlapján. A jelölteket június 14-én hallgatják meg az egyetemi testületek. Addig a pályázók nem nyilatkoznak. A szenátus 21-én dönt a rektor személyéről.
Hétfő óta két rektorjelölti program olvasható a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) honlapján. Az intézményt jelenleg is irányító Szabó Gábor okleveles gépészmérnök, okleveles gazdasági mérnök, egyetemi tanár kihívója: Szabó Gábor egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének oktatója.

Az SZTE rektori posztjára pályázó két jelöltet június 14-én délelőtt rendkívüli ülésén hallgatja meg a szenátus. A tanári testület háromszáznál is több tagja ugyancsak 14-én délután ismerkedhet a jelöltekkel és programjukkal. A szenátus a rektor személyéről június 21-i ülésén dönt. Erről 22-én a két Szabó Gábor közös sajtótájékoztatót tart – tudtuk meg Merényi Mária egyetemi főtitkárától.

– A nyilvánosság elé a június 15-i közös sajtótájékoztatón lép a két jelölt, addig már nem nyilatkoznak, de ott válaszolnak minden kérdésre – mondta Bodosi Mihály. A tanári testület elnöke elismerte: nem csoda, hogy nagy érdeklődés kíséri a térség legnagyobb költségvetésű intézményének vezetőválasztását. Ugyanakkor egyetemi érdek, hogy rektorjelölti nyilatkozattól mentes legyen a június közepéig tartó időszak. Ebben egyetértett a két pályázó, részben az előző, sikertelen rektorválasztási forduló tapasztalatai miatt. Megtudtuk azonban: interaktív kapcsolatra azonban készek a jelöltek, a honlapon közzétett programjukhoz link tartozik, oda újabb dokumentumokat illeszthetnek, válaszolhatnak az ott megfogalmazott kérdésekre.

Első kísérlet

A 12 karú szegedi univerzitás idén másodszorra kísérel meg rektort választani. Tavasszal Szabó Gábor jelenlegi rektor és Wittmann Tibor orvosprofesszor pályázott a posztra, de egyikük sem nyerte el a szenátus kétharmadának támogatását. A kétfordulós szavazás közül mindkettőt Szabó Gábor nyerte, de végül három voks hiányzott újrázásához. Az oktatási minisztérium – némileg bővített tartalommal – újból kiírta az SZTE-rektori pályázatot.

Olvasóink írták

  • 2. odysseus 2010. június 04. 09:00
    „"Szegednek népe, nemzetem büszkesége..." - súlyos a helyzet.”
  • 1. odysseus 2010. június 03. 19:54
    „na, végre megmozdult a pocsolya. Csak ez a nagy bekussolás nem tetszik. Mindenki pislog kifele a lőréseken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszéken összeomlott egy tanya: víz alatt a Homokhátság

Majdnem ráomlott a fészer egy mórahalmi nőre szerdán, Domaszéken egy idős férfi tanyája vált lakhatatlanná. Tovább olvasom