Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Még nem tudják, miből fizetik a segélyeket

Csongrád - Költségvetés nélkül nem tudják a települések, hogyan fizetik március elsejétől a lakhatási támogatást, segélyt. Ismert, a kormány megszüntette a központi támogatást, a helyhatóságoknak maguknak kell a szükséges pénzt kigazdálkodniuk.
– Havonta 1,1 millió forintot költöttünk lakásfenntartási támogatásra, ez 260 családot érint. A pénz 80 százalékát adta az állam, a maradékot az önkormányzat állta. A folyósítást az állam február 28-án befejezi – mondta lapunknak Búza Zsolt.

Baks polgármesterét arról kérdeztük, miből és hogyan gazdálkodják ki a településén az eddig adott segélyeket. – Ha nekünk kell ezt a 13 millió forintot előteremteni, akkor valószínűleg csődbe megy az önkormányzat – folytatta Búza Zsolt. Elmondta, a gazdasági csoport a hét második felében elemzi a kialakult helyzetet. Baks polgármestere úgy gondolja, a költségvetés elfogadásáig nem lehet konkrétumokat mondani. A településvezető ugyanakkor bízik benne, hogy a hátrányos helyzetű települések később is pályázhatnak a minisztériumhoz, mivel még a kötelező feladatokat sem tudják finanszírozni.

Megírtuk, a kormány tavaly november végén elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében a rendszeres szociális segély mint ellátási forma megszűnik, helyette márciustól az önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak támogatást. A szociális törvény kötelező segélyei közül törölték a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást is. Az adótörvények decemberi elfogadásával az önkormányzatok korlátlan jogot kaptak az adóztatásra. A lehetőséggel Mindszent már élt, mint megírtuk, aranykoronánként 150 forintos földadóról döntött a képviselő-testület.

Dóc polgármestere érdeklődésünkre azt mondta, rendkívüli, átmeneti és temetési segélyt is fizetnek a településen. Tóth Margit úgy fogalmazott, még nem készült el a költségvetés, így a jövőről még nem tud mit mondani.

– A törvény megjelenése óta nem sok időnk volt a helyzettel foglalkozni. Úgy gondolom, két hét múlva már látjuk, milyen lehetőségeink lesznek – mondta Tóth Margit. Makra József, Ópusztaszer polgármestere is azt mondta, még csak terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi nyílt napok kezdődnek az SZTE-n

Folytatódik a továbbtanulást tervezők tájékoztatása az új esztendőben is a Szegedi Tudományegyetemen. Tovább olvasom