Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek

Algyő - Fél évvel a történtek után még mindig nem zárult le a rendőrségi nyomozás a Tiszába dobott halbeles zsákok ügyében. A büdös csomagok a szegedi halfesztivál előtt kerültek a vízbe Algyőnél.
Kilenc zsák nem nagy dolog a ciánhoz képest, mégis ekkor telt be a pohár. A folyóhoz kötődő algyőiek most egyesületet hoztak létre, hogy a maguk eszközeivel megakadályozzák a Tisza élővilágának pusztítását.

2007. augusztus 31-én, pénteken a reggeli órákban kilenc fekete nejlonzsák úszott lefelé a Tiszán Algyőnél. A csomagoknak szaguk is volt, és nem akármilyen: egyik-másik ki volt szakadva, és halbél, belsőség lebegett körülöttük. Előfordulhatott volna, hogy akik látják ezt, csak legyintenek, vagy sajnálkoznak, de ezúttal nem így történt. A közelben álló horgászok egyike, Breszka András fotót készített a csomagokról, a kép pedig másnap 11.57-kor fölkerült lapunk internetes oldalára, a www.delmagyar.hu-ra. A fórumozók megbeszélték, tenni kellene valamit. Ezt mások is így gondolták, többen megkeresték az önkormányzatot, a helyhatóság pedig intézkedett: a mezőőrrel kihalásztatta a közelben felakadt egyik zsákot – a többi addigra már elúszott –, és feljelentést tett a rendőrségen, az Atikövizignél és az Atiköfénél.

Halbeles zsákok a Tiszában egy horgász felvételén. A szagot tessék hozzáképzelni.
Breszka András felvétele

Piri József algyői polgármester azóta nem kapott tájékoztatást arról, hol tart a nyomozás. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vizsgálat még folyik, és épp ennek eredményessége kerülne veszélybe, ha most ennél többet mondanának. Mindez pedig tényleg nem jelenti azt, hogy az ügy elaludt volna: információink szerint a közelmúltban több embert is beidéztek a Szegedi Rendőrkapitányságra tanúként.

A halbélügy nagy fölháborodást váltott ki, és azóta is téma, kocsmában és fehérasztalnál egyaránt. Az már akkor kiderült, hogy nagy mennyiségű, legalább kétszáz kiló élő hal – nyilván nem éppen HACCP-szabványos – megpucolásával keletkezhet ennyi hulladék. Szegeden éppen azon a héten, augusztus 30. és szeptember 2. között zajlott a halfesztivál, ahol a vendéglátóhelyek mellett csaknem kétszáz magánbográcsban főtt a híres szegedi hallé. A faluban sokan összerakták a mozaik darabjait.

Kilenc dögszagú csomag nem nagy dolog a ciánhoz képest, vagy az Ukrajnából elsodort komplett szeméttelepekhez viszonyítva, Algyőn mégis a zsákok után telt be a pohár. A falunál egyre több a horgász, így ami a folyón történik, már nem marad titokban. Jellemző, sok horgász szedi össze saját helyén a szemetet – másokét is. Decemberben új egyesület alakult a faluházban, amely bejegyzés előtt áll. Az Algyői Természetvédelmi és Turisztikai Horgászegyesület tagjai rendszeresen járnak a Tiszára, és szeretnének több felelősséget vállalni azért, ami ott történik.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan zárul le a zsákos ügy. Minden környezetszennyezőnek látnia kellene, nem lehet büntetlenül szemetesnek nézni a Tiszát – mondta most lapunknak Breszka András, akit időközben az új egyesület az elnökévé választott.

Olvasóink írták

  • 1. skorpiop21 2008. február 06. 05:37
    „Sok sikert és kitartást kívánok a munkájukhoz!
    Remélhetőleg ez az egyesület is tud segíteni abban (is),hogy megértessék egyes emberekkel,hogy a Tisza nem egy feneketlen szemetes konténer,amiben mindent el lehet tüntetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsma–Nyugati: szerda reggel folytatódnak a tárgyalások

Szeged - Kedden is sztrájkolt a vasút, de már több vonat közlekedett, igaz, nem menetrendszerűen. Kiskundorozsmáról előbb Kőbánya-Kispestig, majd délutántól már a Nyugatiig jártak óránként a vonatok. Tovább olvasom