Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Még Sissy királynőnek is volt Benczúr-képe

Szeged - Ingyenes tárlatvezetésen vehetünk részt minden csütörtökön este hat órától a Móra Ferenc Múzeumban. Benczúr Gyula 12 éves korában készült rajzait, alkotói székét valamint festményeit tekinthetjük meg.
- A Csontváry-kiállítás sikeressége nyitotta fel szemünket, hogy érdemes ingyenes tárlatvezetéseket tartani. Ennek köszönhetően nyitottuk meg a Múzeumok Éjszakáján a Benczúr-kiállítást ingyenes tárlatvezetéssel és hosszabb nyitvatartással. Jelenleg három kiállítást lehet megtekinteni: a múzeumban az „Egyszer volt… az Ősember" és a Benczúr Gyula-képeket, valamint a Fekete házban az Örkény emléktárlatot járhatjuk végig. Az a cél lebeg szemünk előtt, hogy akik nem csoportosan jönnek látogatni minket, azok is részt vehessenek a tárlatvezetéseken – mondta Hegedűs Anita a múzeum kommunikációs munkatársa, és a tárlat vezetője.

Ingyenes tárlatvezetésen vehetünk részt minden csütörtökön este hat órától a Móra Ferenc Múzeumban.
Ingyenes tárlatvezetésen vehetünk részt minden csütörtökön este hat órától a Móra Ferenc Múzeumban.

A Benczúr-kiállítás Nyíregyházáról költözött Szegedre. A kulturális intézmény, a nyíregyházi Jósa András Múzeumból és a Nemzeti Galériából kapott képeket, és Szeged is hozzátett a kiállításhoz, három darab képpel toldotta meg a tárlatot. Ebből kettőt a városháza falán lehetett eddig látni, amelyek Tisza Lajost és Tisza Kálmánt ábrázolják. A harmadik szegedi képhez érdekes történet fűződik. A Mátyás és Beatrix esküvője című kép eddig lappangó műalkotásnak volt titulálva. Azonban a szakértők vizsgálata után derült ki, hogy a magángyűjteményből kikerült képet Benczúr Gyula készítette.

– Benczúr Mátyás életszakaszairól műalkotásokat készített. Nyolc darab képsorozat készült, melyből négyet ismerünk; köztük a Mátyás és Beatrix képet, amely Lucs Ferenc gyűjteményéből származik – mondta a kiállítás vezetője.

- A tárlatvezetésen a művész korai rajzait, grafikáit, vázlatait is bemutatjuk, melyeket 1856-ban, tizenkét évesen készített. A szülei jómódúak voltak, így az anyagi támogatást megkapta a fiú kiskorában, hogy később Kassán továbbfejlessze tehetségét. Meglepetésként a kiváló állapotban lévő rajzszékét is kiállítottuk. Ezen kisebb fiókok találhatók, melyekben rajzeszközeit tartotta. A festett, fiatal önarcképét és a róla készült legutolsó fényképét nézhetjük meg a kamara-kiállítás helyszínén. A díszteremben a festő képeit tekinthetjük meg, köztük a gyerekeiről készített fényképet. Ezt a képet édesanyjának szánta, mivel a nagymama sokáig nem látta unokáit. Benczúr, müncheni élete során így ismertette meg édesanyát az unokái orcájáról. A tárlaton egyik nagyobb festői állványát is kiállítottuk. Másik érdekessége a tárlatnak, hogy Sissy királynőnek is volt Benczúr-képe. A királynő megvette a Mályvák között című alkotást a festőtől, s haláláig az ágya felett lógott a kép – mesélte Hegedűs Anita a tárlat vezetése közben.

A Hegedűs Anita a Benczúr-kiállítás után az „Egyszer volt… az Ősember" kiállításra kalauzol el minket. Itt az ősember felegyenesedésének fejlődéséről, az értelem bővüléséről hallhatunk érdekes információkat, járhatjuk végig.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. szeptember 04. 12:54
    „Wittelsbach Erzsébet magyar királyné
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Wittelsbach_Erzs%C3%A9bet_magyar_kir%C3%A1lyn%C3%A9
    - királyné (nem királynő!) beceneve Sissi volt én nem Sissy, csak a rend kedvéért bátorkodom hozzátenni.

    "Eugenie von Wittelsbach (München, 1837. december 24. - Genf, 1898. szeptember 10.) osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vitte vissza a bérelt autót

Lefoglalták a Csongrád megyei rendőrök egy százezer eurót érő járművet.
Tovább olvasom