Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Még titkos, kik indulnak a MSZP és az E14–PM színeiben

Szeged - Még nincs hivatalos döntés arról, kik indulnak képviselőjelöltként az MSZP, illetve az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség színeiben jövőre az országgyűlési választáson Csongrád megyében.
386-ról 199-re csökken jövőre a parlamenti képviselők száma. 176 helyett csak 106 egyéni választókerületben lehet majd szavazni 2014 tavaszán, 93-an országos listáról juthatnak be az Országgyűlésbe az egyfordulós választáson. Csongrád megyében a korábbi 7 helyett csak 4 körzet lesz. Az 1-es és 2-es választókerületnek Szeged a központja. A 3-as körzet Szentest és Csongrádot, a 4-es kerület pedig Hódmezővásárhelyt és Makót, valamint a környező településeket foglalja magába.

Az MSZP és az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetői már hónapok óta egyeztetnek a lehetséges együttműködésről, a közös képviselőjelölt-állításról, és arról, ki legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök megnevezte azt a 35 egyéni választókerületet, amelyet tárgyalási alapnak tekint az E14–PM-mel folytatott egyeztetéseken. A 35-ből két választókerület Csongrád megyei – a szegedi 2-es és a szentesi 3-as körzet. Itt E14–PM-képviselőjelölt indulna szocialista támogatással.

De kik a baloldali jelöltek a megye négy választókerületében? Márciusban Bajnai Gordon megállapodást írt alá Nagy Sándorral, a Szabad Város Egyesület Szeged elnökével. Nagy Sándort kerestük szerdán, hogy választ kapjunk kérdésünkre, de az elnök nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Csupán annyit mondott, folynak a tárgyalások, bízik az együttműködésben.

Nemrégiben arról írt az atv.hu portál, hogy Szegeden indulna a jelenleg a fővárosi közgyűlésben a Párbeszéd Magyarországért képviseletében politizáló Kaltenbach Jenő jogtudós, egyetemi oktató, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok egykori országgyűlési biztosa. Információnk szerint a szentesi körzetben olyan jelölt indulhat az E14–PM színeiben, akinek „a neve sokak számára ismerősen csenghet".

– Még nincs hivatalos döntés a jelöltekről – mondta lapunk érdeklődésére Botka László szegedi polgármester, az MSZP országos választmányának elnöke, aki egyebek mellett azt írta a napokban Facebook-bejegyzésében, hogy a legfontosabb célnak az Orbán-rezsim leváltását tartja. Botka a győzelemhez szükséges 106 egyéni képviselőjelölt egymásnak ugrasztását veszélyesnek tartja, mert szerinte az ő győzelmükön múlik a kormányváltás.
Információnk szerint valószínűleg nem indul a hódmezővásárhelyi–makói körzetben jövőre a parlamenti választáson Makó jelenlegi szocialista polgármestere, az MSZP helyi erős embere, Buzás Péter. Utódjaként emlegetik Varga Péter apátfalvi polgármestert, aki nem kívánt nyilatkozni, az MSZP sajtóközpontjához irányított bennünket. Szegeden az a hír járja, hogy a szocialisták Tóth Károly MSZP-s önkormányzati képviselőt vagy Szabó Sándort, a szegedi polgármesteri hivatal kabinetvezetőjét indíthatják a csongrádi megyeszékhelyen.

Olvasóink írták

 • 2. kipkop 2013. augusztus 29. 12:01
  „"Botka Úrtól információkat kérni...." Lehet, hogy így a helyesebb: Botka elvtárstól ....”
 • 1. scott1 2013. augusztus 29. 10:35
  „"Makó jelenlegi szocialista polgármestere, az MSZP helyi erős embere, Buzás Péter. Utódjaként emlegetik Varga Péter apátfalvi polgármestert..."

  Buzás Péter már három évvel ezelőtt jelezte, hogy ez volt az utolsó 4 éves ciklus amit elvállal.
  Az MSZP-Együtt PM 2014 egyeztetéséről a megyével kapcsolatban egyetlen konkrét információ szivárgott ki, miszerint egy olyan választókörzetet ajánlottak fel a EPM 2014-nek, amelyben a legkisebb az esély az ellenzéki győzelemre, fel is háborodtak rajta és el is utasították...! Ezek után talán nem kell csodálkozni azon, ha Varga nem akar nyilatkozni a témával kapcsolatban megyei alelnökként egy ilyen "ha ló nincs szamár is jó helyzetben"!

  Botka Úrtól információkat kérni, mint az MSZP választmányi elnökétől valóban logikus, ám Bajnai személyes szegedi látogatását követően (együtt nézték Alföldi rendezését) ami után még teljes egyetértésről beszéltek, majd az ennek ellenére pár nap múlva megszakadó egyeztetések mégsem ezt támasztják alá...!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeszorított foggal várják a felújítás végét

A szegedi egyetem egyik legnagyobb épületét, a Bolyait újítják fel, megszépül a műemlék. Tovább olvasom