Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Még van elég vizünk, de...

Szeged - Most van elég eső, de ez az állapot nem tart örökké. A globális felmelegedés – és a szárazság – az Alföldet veszélyezteti legjobban. Ahhoz, hogy a mezőgazdaság versenyképes maradjon, több víztározóra lenne szükség.
Tegnap volt a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja. A folyamat hazánkat is érinti, hiszen az ENSZ szerint Magyarország egész területe aszállyal sújtott térség.

– A globális felmelegedés miatt télen egyre kevesebb hó esik, és nyáron is egyre kevesebb a csapadék, így a föld kiszárad. Ahhoz, hogy a Dél-Alföldön versenyképes maradjon a mezőgazdaság, elengedhetetlen a víztározók építése. Társulatunk évekkel ezelőtt kidolgozta azt a fejlesztési koncepciót, mely kimondottan erre irányul. A víztározók mentesítenék a belvizes területeket, és megtartanák a felesleges mennyiséget, melyből a vízpótlást lehetne fedezni, vagyis száraz időben öntözési célokra lehetne használni – hallottuk Balla Ivántól, a Dél-alföldi Vízgazdálkodási Társulat Regionális Szövetségének elnökétől. A térségben, vagyis a Tisza–Maros szögében egyelőre csak Földeákon és Csanádpalotán működik víztározó. Ezekbe torkollik a csatornahálózat, egyébként pedig horgásztóként funkcionálnak, Földeákon négy éve, Csanádpalotán pedig két éve. Balla Iván szerint azonban az összes településen elkelne egy.

Tavak a kukoricatáblában Ferencszállás és Klárafalva között egy nagyobb esőzés után. Fotó: Segesvári Csaba
Tavak a kukoricatáblában Ferencszállás és Klárafalva között egy nagyobb esőzés után. Fotó: Segesvári Csaba

– A víztározók létrehozásáról a helyi önkormányzat dönthet. Ha megvan az elhatározás, pályázati pénzből valósulhat meg. A területünkön hét térségi tározót kellene létrehozni: Hódmezővásárhelyen és Makón kettőt, Földeákon, Kövegyen és Székkutason egyet-egyet. Ezekből öntözhetnék a környező földeket. A társulathoz tartozó 17 településen egyébként turisztikai célt szolgáló víztározót is ki lehetne építeni – javasolta Balla Iván. Fontosnak tartaná, hogy 2013-ig mindez megépüljön, hiszen eddig pályázhatnak az önkormányzatok az Új Magyarországi vidékfejlesztési tervre. Eddig azonban csak három-négy település kereste meg a társulatot, s velük is csak a beszélgetésig jutottak.

Unger János, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a párolgási folyamatra hívta fel a figyelmet: a múlt század óta néhány tizedfokot emelkedett az átlaghőmérséklet térségünkben, így egyre erősebb a párolgás. Bár még nem sivatagosodunk, az biztos, hogy szárazodunk – ezért fontos a víztározók létrehozása.

Szeszélyes

Szegeden az adatok szerint az évi csapadékmennyiség nem csökken: 2007-ben 556 milliméter, 2003-ban 428 milliméter, 1998-ban 591 milliméter, 1958- ban 406 milliméter, 1908-ban pedig 572 milliméter volt. Ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy rendkívül szeszélyes az időjárás, így előfordulhat, hogy egy nap alatt annyi csapadék esik, mint máskor egy hónapban, majd hetekig semmi.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2008. június 18. 16:58
  „A megoldás megvan Duna-Tisza csatorna. A pénz nincs meg. A recept mindenre igaz: találj egy pénzes befektetőt, aki meri kockáztatni a pénzét.”
 • 5. nemecsekerno_007 2008. június 18. 10:45
  „orbit

  A politikát még az sem érdekli, hogy mi lesz 4 év múlva. Meg persze a politikai kapcsolatokon élôsködô vállalkozói csoportokat sem, ugye. Mi is csak itt verjük a nyálunkat, persze már ez is valami. :) De ettôl nem nagyon fog változni. a dolog.

  Jo Bacsi

  Az idôjárás szélsôségessé válása azt jelenti például, hogy a csapadék (hó, esô, jég) térbeli és idôbeli eloszlása megváltozik. Errôl írt Sivatag közérhetôbb nyelven. Vagyis ha márciusban esik le az elsô félév csapadékmennyiségének a 80%, akkor az gáz. Mivel a növényzetnek folyamatos csapadék kell. Pl. Illetve a mostani növényzetnek :) De persze jöhet a datolya v. az olajpálma :)”
 • 4. orbit 2008. június 18. 10:10
  „Ismét egy eklatáns példa arra, hogy a helyi és az országos politika is szarik a jövőre! Csak a saját, önös érdekeiket tartják szem előtt! Az, hogy mi lesz 20-30 év múlva teljesen érdektelen. Csak olyan beruházások érdekli a politikát, ami megtömi a zsebüket. Ezt sajnos mindenki tudja és mégsem változik ebben az országban semmi...”
 • 3. Sivatag 2008. június 18. 08:46
  „A Fold globalisan nem, de egyes teruletek attol meg szarazabba valnak. Nem csak a mennyiseggel van baj, hanem a szelsosegekkel, az idobeni eloszlassal. Sokra megy a mezogazdasag, ha az allando csapadekmennyiseg evente 3 alkalommal esik, kozte meg honapokig szarazsag van. Majd hetvegetol te is erezheted, jon a jo ido (30-35 fok).”
 • 2. Jo Bacsi 2008. június 18. 08:04
  „Paranoia mesterseges felkeltese. Tiszta hulyeseg a cikk. Ugyanis ma pontosan annyi viz van a foldon mint 10 millio evvl ezelott volt. A kiszaradas olyan az egy olyan lassu folyamat hogy eloszor majd a fagy jon mikor a nap elhal es majd csak utanna fog a fold lassan kiszaradni. Az alfoldet epp ugy nem fenyegeti szarazsag mint a felfoldet. Az idojaras szeszelyes es cserelodik regiorol regiora az evtizedek/szazadok alatt de a fold nem fog kiszaradni a belathato jovoben. Ertsd. sok ezer ev.”
 • 1. 6664 2008. június 18. 05:16
  „Helyzetjelentés: jelenleg Nicosiában heti 30(!) órában van vezetékes vízszolgáltatás, mivel a tározók a stratégiai tartalék alatt vannak. Eső legközelebb november-december körül várható. Ja, és legutóbb talán február elején volt egy kevés. Miközben a napi hőmérsékletcsúcsok a helyieket is meglepik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollósi Viktor: Meghalhattam volna

Szeged - Az egész testét zúzódások borítják és minden porcikája fáj annak a fiatalembernek, akit 13-áról 14-ére virradó éjjel Szegeden, a Felső Tisza-parton elütöttek. Tovább olvasom