Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megállapodott Csongrád megye Szentessel

Szeged - Új műtőblokkot akarnak építeni a szentesi kórházban. A pályázatot a megyei önkormányzat készíti el, de az önerőt közösen adják össze a várossal.
Két fontos ügyben is megállapodott a megyei közgyűlés két oldala tegnap. Az önkormányzat korábban tanulmányt készíttetett arról, hogyan lehetne takarékosabban működtetni a hivatalt és az intézményeket. Most olyan javaslat került a közgyűlés elé, hogy a 2010-es költségvetési évben nem érdemes bevezetni a megbízott cég javaslatait, mert ezekkel a mostani elvonások hatásait már nem lehet kivédeni. Kozma József javaslatát elfogadva a megye mégis sorra veszi az összes szolgáltatását, egyenként vizsgálja meg, melyiket hogyan lehet korszerűbben ellátni.

Szirbik Imre (balról) a megyei közgyűlésen. Szentes is örül a kompromisszumnak. Fotó: Karnok Csaba
Szirbik Imre (balról) a megyei közgyűlésen. Szentes is örül a kompromisszumnak.
Fotó: Karnok Csaba

Egyhangúlag döntöttek arról, hogy a megyei önkormányzat Szentes városával együttműködve adja be pályázatát a Dr. Bugyi István Kórház műtőblokkjának megépítéséért. A megnyerhető összeg vagy 1,5 vagy 3 milliárd forint. Vita abból származott, hogy a február 15-én határidős pályázatra mindkét önkormányzat gőzerővel készült, eddig szinte egymás ellenében. Többen is mondták a tegnapi ülésen, az nem fordulhat elő, hogy erről a lehetőségről emiatt maradjon le a kórház. Szirbik Imre polgármester úgy érvelt, hogy a város előnyben van, terveket készíttetett. Szentes azért nem szeretné, ha a megye egyedül pályázna, mert akkor 300 milliót „befektetve" 3 milliárdnyi vagyon kerülne a birtokába. Módosulna a kórház területén fönnálló, körülbelül ötven-ötven százalékos tulajdoni arány a megye és a város között. Magyar Anna elnök azzal érvelt, hogy a megye 16 év alatt, mióta működtető, 2,6 milliárd forint értékben fejlesztette az intézményt. A betegnek pedig mindegy, hogy a kórház kinek a tulajdonában van, az a lényeg, hogy minél jobb ellátást kapjon. Halmai László kompromisszumos javaslatát – hogy az együttműködésben a 2009. január elsejei tulajdoni arányokat tartsák mérvadónak – elfogadta Szirbik is, a határozat szerint közösen adja a két önkormányzat az önerőt, amennyiben erre a kiírás lehetőséget ad, így közös lesz az új vagyon is.

Megállapodott Csongrád megye Szentessel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Jövőre nő a sporttámogatásra szánt pénz: a kiadási főösszeg 1,2 ezrelékéből támogatják az egyesületeket. Nem sikerült dönteni a szegedi huszár emlékmű ügyében; a vezetés terve az volt, hogy a megye határozatban kéri Szegedet, a tér átalakítása ne érintse az emlékművet, az maradjon a helyén. Csak húsz szavazat született – az MSZP–SZDSZ-frakció tagjai nem nyilvánítottak véleményt –, ez kevés, ebben a kérdésben tehát határozatképtelenség miatt nem döntött a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbképzések

Szeged - Bővült a Szent-Györgyi-napok programja. A 16. alkalommal életre hívott rendezvény szombaton… Tovább olvasom