Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Megállítható-e régiónk leszakadása?

Mit jelent és hogyan írható le a kifejezés: „tudásalapú gazdaság"? Mit tehet az egyetem a gazdaság fejlődéséért a városban és a régióban? Ezeket a kérdéseket járja körbe Lengyel Imre közgazdász a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozatban elhangzó, Az egyetem szerepe régiónk gazdaságfejlesztésében című előadásában.
Korszakváltás zajlik a világgazdaságban, egyesek szerint az ipari forradalomhoz hasonlítható váltás – emelte ki Lengyel Imre, az Szegedi Tudományegyetem Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetét vezető professzor. – A verseny hatására egy új nemzetközi munkamegosztás formálódik: az üzleti szolgáltatások a fejlett országokban koncentrálódnak, míg a feldolgozóipar átkerül a közepesen fejlett és fejlődő országokba.

A fejlett országok magas munkabérét csak az új piaci igények villámgyors kielégítésével, a hatékonyabb eljárások kidolgozásával és gyors bevezetésével lehet kigazdálkodni, amihez tehetséges és felkészült szakemberekre, színvonalas háttérintézményekre, azaz koncentrált tudásra van szükség. Az Európai Unió, ha megkésve is, de próbál alkalmazkodni ezekhez a folyamatokhoz, például a tudásalapú gazdasággal.

A globális folyamatok máshogy zajlanak a fejlett és az elmaradott régiókban. Például a dél-alföldi régió fejlődése lassú, az országos átlagtól egyre inkább leszakad, de az EU 254 régiójából is az utolsó 12 között szerepel. Naponta felvetődő kérdés, hogy megállítható-e régiónk és megyénk további leszakadása? A válasz: igen, de ehhez szemléletváltásra van szükség, igazodnunk kell a megváltozott globális feltételekhez, a tudásalapú gazdaságban zajló versenyhez. A felzárkózás elindulásához lehetőséget ad az EU támogatási rendszere, amely 2007-től évente közel 100 milliárd forintot juttat a régióba, de csak a fejlődést előidéző gazdaságfejlesztésre, jövedelmező munkahelyek létrehozására, a térség versenyképességének javítására.

A Szegedi Tudományegyetemen is folyik 2004-től annak kidolgozása, mit tehet a térség fejlődéséért. Formálódik a Szeged-biopolisz koncepció, ami a régió fejlődésének egyik tartós alapja lehet.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged második előadása október 12-én 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyakönyvi történetek

Az adószedéshez és katonaállításhoz, majd a hívek nyilvántartására vezették be az egyházi… Tovább olvasom