Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Megállt az idő, avagy hiba a készülékben

Szeged belvárosának köztéri és toronyórái közül a legtöbb pontosan jár, nyugodtan hozzájuk igazíthatjuk saját időmérőinket. A nagyáruház környékén azonban jelenleg két olyan óra is van, amelyek jó ideje 3 óra 26 percet mutatnak. A bejelentéstől számított öt munkanapon belül meg kell javítania az órát a szervizelő cégnek.
Áll az óra az Árpád téren. Fotó: Karnok Csaba
A Honvéd téri református templom Petőfi Sándor sugárút felé néző órája nyár óta 3 óra 26 percet mutat. Ez akkor a legfeltűnőbb, ha a Kárász utca felől közelítjük meg a kivilágított tornyot, mert ilyenkor egyszerre láthatjuk a pontos időt és az örök fél négyet.

– Nyáron beázott a templom alagsorában lévő gyülekezeti nagyterem – mondta Szecsődi Gizella, a Honvéd téri református egyházközség presbitere. – Víz érte az elektromos hálózatot, és mivel a torony órái is árammal működnek, az egyik megállt.

Az egyházközség jelenleg keresi az anyagi fedezetet a javításhoz, mert valószínűleg a teljes fölmenő vezetéket ki kell cserélni.

Néhány hete az Árpád téri úgynevezett közterületi óra, hőmérő és reklámhordozó is megirigyelte a református templom lusta toronyóráját, azóta ez is folyamatosan és „pontosan" hajnali 3 óra 26-ot mutat. Hiába várjuk azt is, hogy jól ismert kattogásával hőmérővé változzon a számlap – a szerkezet Celsiust azóta egyáltalán nem mutat. A köztéri időmérő gazdája egy budapesti reklámcég. Telefonos megkeresésünkre Légrády Veronika műszaki asszisztens azt mondta, hogy nem tudtak a hibáról.

A Honvéd téri református templom tornyának órái elbizonytalanítják az embert, hogy mennyi is az idő. Fotó: Karnok Csaba
– A bejelentéstől számított öt munkanapon belül meg kell javítania az órát a szervizelő cégnek – tájékoztatott, és megígérte, hogy szól az illetékeseknek. Amíg a javítás tart, addig Glattfelder téri szerkezeten nézhetjük meg a pontos időt és hőfokot.

A köztéri órákat szeretik a szegediek. Földi Béláné mindennap a dóm mellett halad el munkába menet.
– Amikor sietek dolgozni, érdekes módon soha nem a saját órámra pillantok, hanem a fogadalmi templom tornyán nézem meg, mennyire kell sietnem az utolsó néhány száz méteren – árulta el.

A telefonon lekérdezett pontos időhöz beállítva karóránkat körbejártunk a városban, és úgy találtuk – a fentiektől eltekintve –, a belváros köztéri óráinak zöme pontos.


A megbízható időmérők

A Dóm téren a fogadalmi templom nyolc óráján kívül még az egyetem zenélő időmérője is mutatja az időt. Bár a nyugati torony két órája 2-3 percet késik, a nyolcból kettő igazán nem rossz arány. A szomszédos szerb templom tornyáról is a pontos idő olvasható le, csakúgy, mint a felsővárosi temploméról. Az autóbusz és a vasútállomás órái sem csalnak meg bennünket. Meglepetés érheti viszont azt az utazót, aki a Mikszáth Kálmán utcán siet a Mars tér felé, hogy elérje a buszt. A Bartók tér sarkán forgó időmérő két számlapja közül az egyik két percet siet. A városháza órája viszont abszolút megbízható, akár jobbról, akár balról nézzük, ugyanolyan pontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra.… Tovább olvasom