Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megbolondult a dóm órája

Feszített ütemben dolgoznak a villanyszerelők a szegedi dóm elektromos hálózatának felújításán. Egy ideig leállt az egyik toronyóra vezérlőrendszere, ezért a két óriási számlap mást és mást mutat. Az életveszélyessé vált vezetékek cseréje október 23-ára befejeződik.
Különböző időt mutat a két toronyóra. Fotó: Karnok Csaba
Feltűnő jelenség: Szeged egyik szimbóluma, a fogadalmi templom két tornyának órája különböző időt mutat. A Tisza felőli toronyban négy óra hat percet jeleznek a mutatók, míg a város felőli szerint még csak fél kettő van. Az ok, mint azt Kondé Lajos plébánostól megtudtuk, egyszerű: javítás alatt áll a templom teljes elektromos hálózata. A villanyárammal vezérelt toronyórák sem maradtak érintetlenek a felújítástól, az egyik toronyban két és fél órán keresztül „nem telt az idő".

– Nem kell aggódniuk a szegedieknek, hiszen az órák az egyik földszinti vezérlőről beállíthatók, de addig nem akarunk erre energiát fordítani, amíg teljesen be nem fejeződik a rekonstrukció, hiszen elképzelhető, hogy az óraműveket érheti még egy-két áramtalanítás. A felújítás egyébként a tervezett határidőre elkészül, hiszen október 23-án, a dóm felszentelésének 75. évfordulóján már egy teljesen megújult elektromos hálózattal rendelkező templomban ünnepelhetjük meg a jubileumot – tájékoztatott a plébánia vezetője.

Megtudtuk: a teljes elektromos hálózat hibáinak feltárása során kiderült, hogy valóban akkora a baj, mint sejtették. A tűzoltóság előzetesen, még tavaly megállapított véleménye alapján ugyanis vezetékégés és villamos eredetű tűzeset bármikor előfordulhatott volna. A vezetékrendszer alapjai a templom átadásához köthetőek: a 30-as évek elejére épültek ki.

Akkoriban textilszigetelésű, sodrott alumíniumvezetékeket használtak, ami az eltelt évtizedek alatt sok helyütt súlyosan elöregedett, a meglazult sodratok között bármikor megnövekedhet az ellenállás, ami meg is gyújthatja a burkolatot. Az eredeti csövek is sokfelé kátránypapírból készültek, gyúlékonyságuk átlagon felüli.

A plébános elmondta: legújabb normáknak megfelelő hálózat telepítése folyik feszített ütemben, de a munkálatok nem zavarják a plébánia hitéletét. Kisebb áramszünetek előfordulnak, de a misékkel, szertartásokkal egyeztetve folyik tavasz óta a munka. A vezetékek cseréje mellett a korábbi belső világítást is megújítják, hiszen rendkívül költséges a hatvanas években beszerelt neoncsövek fenntartása. A takarékosság mellett azonban fontos szempont a világítás minősége is, hiszen jókora tereknek kell fényt kapniuk. A munkavégzésben egyébként egy restaurátor is segíti a villanyszerelőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom