Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Megégett napszámosok: kártérítési per lehet a vége

Szeged - Cikkünk nyomán indított vizsgálatot a munkavédelmi hatóság a megégett napszámosok miatt, és a rendőrség is nyomoz.
– Ez foglalkozási megbetegedésnek számít, amit be is kell jelenteni. A sajtóban megjelent információk alapján egyértelmű a munkáltató felelőssége – mondta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv munkavédelmi igazgatóhelyettese.

Majláth Mihály a tegnapi, megégett napszámosokról szóló cikkünkhöz kapcsolódva elmondta, a kertészetnek tudnia kellett, hogy az általuk termesztett növény bizonyos esetekben bőrgyulladást okoz. – Munkavédelmi oktatáson tájékoztatni kell a munkavállalókat, és meg kell követelni a védőeszközök használatát – tette hozzá.

Majláth Mihály úgy vélte, ha a napszámosokat legálisan alkalmazták, akkor a munkáltató is jelzi a nagyszámú megbetegedést a megfelelő szervnek. – Ha megállapítja a hivatal a kertészet felelősségét, akkor a vállalkozás súlyos, több millió forintos munkavédelmi bírságra számíthat – mondta az igazgatóhelyettes. Információink szerint a büntetés akár 3,5 millió forintra is rúghat. Mivel az eset Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt, így a vizsgálat az ottani hatóságokra vár. Úgy tudjuk, cikkünk nyomán hivatalból indítanak eljárást.

A klinikán ápolt baksi napszámosok a sajtónak is megmutatták sérüléseiket. Fotó: Segesvári Csaba
A klinikán ápolt baksi napszámosok a sajtónak is megmutatták sérüléseiket.
Fotó: Segesvári Csaba

A megégett napszámosokról tegnap a klinikán tartottak sajtótájékoztatót. Bata Zsuzsanna, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi tanára elmondta, a zeller, a petrezselyem levelében lévő fényérzékenyítő anyag a bőrre kerülve égési sérülésekhez hasonló tüneteket okoz.

– Ez egy jól ismert kórkép, ami nyaranta egy-két betegnél előjön. A klinikán kezelt betegeket információink szerint nem tájékoztatták megfelelően, ezért égett meg a fedetlen lábuk – tette hozzá az egyetemi tanár. Hangsúlyozta, ez nem allergia, azaz minden embernél hasonló tüneteket okoz. Bata Zsuzsanna elmondta, a bőrgyulladás a másodfokú égési sérülésekkel egyenértékű, a felépüléshez több hét szükséges. A klinikán ápolt baksi napszámosok közül többen megmutatták sérüléseiket a sajtónak. Levették a kötést, jól látszott erősen megégett lábszáruk.

– Kártérítési pert indíthatnak a pórul járt napszámosok – mondta lapunknak Dr. Bacsek György. Az ügyvéd szerint a baksiak fejenként százezres nagyságrendű kártérítést is követelhetnek. – Ha a hatóságok jogerősen elmarasztalják a kertészetet, a jogalapot még egyszerűbb igazolni. Sok esetben azért maradnak el ilyen esetekben a kártérítési perek, mert a károsultnak a követelt összeg 6 százalékát illetékként be kell fizetnie – árulta el az ügyvéd.

Információink szerint a napszámosok közül többen feljelentették a kertészetet a Kisteleki Rendőrkapitányságon. A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság pedig vizsgálatot indított az ügyben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilágyi megvédi a szegedi búzafajtákat

Raskó György agrárközgazdásszal és vállalkozóval, volt politikussal készített riportot a Napi. hu.… Tovább olvasom