Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Megépültek az utak az Árkád körül - galériával

Szeged - Az Árkád Szeged körüli út- és járdaépítés befejeződött, kiültették a fákat, cserjéket, lerakták a gyepszőnyeget. Az október 4-i nyitásig már csak a belső munkálatok vannak hátra.
2010. március 31-ére fejezték be a Londoni körúti kendergyár bontását, áprilisban kezdődött el az Árkád Szeged építése, augusztus 24-én rakták le az alapkövet, majd idén március 3-án megtartották a bokréta-ünnepséget. Mostanra pedig odáig jutott el a kivitelező Market Zrt., hogy kívülről akár készre jelenthetné a 4 utca által határolt bevásárlóközpontot. Már csak a belső munkálatok vannak hátra.

Mit látunk, ha körbesétáljuk az október 4-én megnyíló Árkád Szegedet? A hatalmas épületet körbevevő utcákon befejeződött az aszfaltozás, felfestették az útburkolati jeleket, bekapcsolásra várnak a jelzőlámpák. A meglévő Londoni körút–Bakay Nándor utcai csomópont mellé további kettő épült: az egyik a Bakay–Boros József utca, a másik a Londoni körút–Rigó utca sarkán található. Ezekre azért volt szükség, hogy biztonságossá tegyék a várhatóan megnövekvő forgalmat. A csomópontokban akadálymentes gyalogos átkelőket alakítottak ki, a vakok és gyengén látók segítésére speciális köveket építettek a burkolatba.

Megépültek az utak az Árkád körül. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az Árkád körül a járdák szélesek, a térburkolat ízléses lapokból készült. A Londoni körút sarkán található főbejárat előtt egy kis teret hoztak létre, amelyet találkozóhelynek szántak: ide a későbbiekben a régi gyárra emlékeztető szobrot, valamint padokat, biciklitárolót állítanak.
Megszépült a környezet: az elmúlt napokban 80 fát és 4500 cserjét ültettek, valamint gyepszőnyeget fektettek le. A környezetet az október 4-i nyitásig tovább csinosítják. Aki még emelődarukat lát ezekben a napokban is az Árkád körül, az se csodálkozzon: az épület díszvilágítást szerelik.

Sokakat érdekel, hol lehet bejutni a bevásárlóközpont parkolójába. A Boros József utca felől nyílik a mélygarázs: ebben a kisebb tárolóban mintegy 300 autó fér el. Aki a tetőn szeretne parkolni, az a Londoni körútról, a Rigó utca sarkánál juthat be az épületbe, s ugyanitt hajthat majd ki. Az áruszállítás nem zavarja majd a környéken élőket: a Bakay felőli nagyobb, fedett és zárt udvarban egyszerre 10 teherautóról pakolhatnak. A Rigó utcából pedig egy kisebb beszállítói udvar nyílik, amelyben 2 kamionról emelhetik le az árut.

Megépültek az utak az Árkád körül. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

130 üzlet nyílik

A bevásárlóközpontban 130 üzlet – áruház, butik, kávézó, étterem – lesz, az autósoknak 1350 parkolót alakítanak ki. Az építkezésen megmozgatott anyagok tömegét jellemzik a következő számok: 10 ezer fuvarral, vagyis teherautóval hordtak el 140 ezer köbméter földet. Egy hatalmas gödörből kezdett el kimagasodni az épület 50 ezer köbméter beton, 11 kilométer vasbeton gerenda, 6500 tonna betonacél és 61 ezer négyzetméter tetőfedő panel felhasználásával. Az Árkád Szeged jelenleg a legnagyobb magánerőből finanszírozott szegedi projekt, a beruházás több mint 100 millió euróba, mintegy 30 milliárd forintba kerül.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. W666W 2011. augusztus 04. 11:26
  „58. dBrown 2011.08.03. 15:31

  Az általam említett gyárak A MAI NAPIG MÜKÖDHETNÉNEK HA NEM KELLETT VOLNA AZ EUROPAI UNIÓNAK a magyar piac a saját szemetjük lerakásához..Szerinted a véletlen Műve volt hogy az EU csatlakozás után gyakorlatilag csak felvevöpiac lettünk és nyugati nyomásra megszüntették gyakorlatilag AZ ÖSSZES KONKURRENST MAGYARORSZÁGON ?? Amik meg voltak megvettek majd bezárták lásd a Huszár utcában lévö kábelgyár történetét akit megvett a Siemens majd amikor Övé lett a magyar piac gyorsan kivéreztette és eladta az egész hóbelebancot és eladta az önkormányzatnak .....

  Az EU csatlakozással igen nagyot szívtak a mezei emberek apolitikusok és a nagytökések persze nem mert a privatizációval biztosították a megélhetésüket viszont Szegeden ha hiszed ha nem lett hirtelen 10.000 munkanélküli amit ezekkel a hizvány plázákkal nem lehet betömködni..lehet elájulni mert a mostani 20-25 éveseknek odáig terjed a figyelmük hogy IPAD meg mebedszer akarok lenni nettó 200.000 ft ért minimu de a kétkezi munka az megszünt létezni magyarországon...Nincs szakképzés csak túlképzett diplomások akik egy csavart sem tudnak becsavarni....
  Azt lehet mondogatni, hogy ez az EU meg a haladás csak észre kéne venni, hogy a nagy EU álom meg a lufi hogy ha csatlakozunk europához na az az álom most pukkadt ki de nagyon.....

  Ide Szegedre és magyarországra a következök kellenének....

  CUKORGYÁRAK, KONZERVGYÁRAK , MEZÖGAZDASÁGI LÉTESÍTMÉNYEK DÖGIVEL és szégyen nem szégyen a termékeinket nem az EU ba kivinni hanem oda ahol meg is vennék az pedig OROSZORSZÁG, KÍNA, KOREA , VIETNÁM KAMBODZSA .. Ugyanis a nyugatiak csak ujabb piacot akarnak és kaptak tölünk Nekik a MI minöségi termékeink csak konkurenciát jelentettek mindig is....Ha van IGAZI MAGYAR TERMÉK akkor szerinted kia francnak kéne a 199 ft os tesco szemét virslinek gunyolt étkezési hulladék ?????”
 • 58. dBrown 2011. augusztus 03. 15:31
  „"Keresztesi Margit elmondta, a gyár telephelye nem felel meg a kor követelményeinek, magasak a működési költségek, rossz állapotban vannak az épületek. Egy modern, testre szabott üzemben szeretnék tovább működtetni a céget Szeged környékén, tehát arról nincs szó, hogy a gyár bezárna, csak áttelepülne. "
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/arkad_a_kenderfono_helyen/132144/

  Nekem sem volt 100%ig igazam, mert tényleg működött. Csakhogy! A kenderfonó tulajdonosa SZABAD AKARATÁBÓL adta el a telket. Senki nem kényszerítette, szóval így is-úgy is bezárt volna a gyár. erről ennyit. Az úgy gyárra: Szerinted hol van az a kereslet, ami indokolná ezeknek a gyáraknak az újranyitását? Kérlek, ez 2011 és nem 1970.”
 • 57. vinczeattila 2011. augusztus 03. 15:28
  „55. W666W 2011.08.03. 15:10

  <moderálva> Egyébként meg jó, lehet szidni itt az Árkádot így meg úgy, de annyi biztos, hogy 10-15 éve Szeged egy porfészek volt, most meg azért meg lehet nézni a többi megyei jogú városhoz képest...Ha nem tudná, akkor megfelelő infrastruktúra és nyugatias városrendezés nélkül egy komoly cég sem fog ide befektetni az Isten háta mögé és épp ez folyik már jó pár éve Szegeden...Ezután lehet csak építkezni. Mivel nem mi vagyunk az ország közepe, ezért muszáj ezeket meglépni, másképp nem lesz előrejutás.”
 • 56. dBrown 2011. augusztus 03. 15:23
  „55! Igen, és ezt az állításodat be is tudod bizonyítani?”
 • 55. W666W 2011. augusztus 03. 15:10
  „48. dBrown 2011.08.03. 08:21

  kiscsillag ez NEM IGAZ....A Gyár müködött egészen addig míg a tulajt meg nem kérték, hogy takarítsa már el a gyárat Ö meg fogta az egészet összepakolta és átvitte a szomszédba ahol TELJES KAPACITÁSSAL MÜKÖDIK::::
  ennyi...Kellett az ingatlan az ÁRKÁD megálmodojának és gondolom a városvezetés hathatós közbenjárására egy ujabb pénznyelö megépült..de MIKOR ÉPÍTETT A VÁROS MUNKAHELYEKET ???? VAGY LEGALÁBB INGATLANOK ADÁSÁVAL SEGÍTENE PÁR VÁLLAKOZÁST IDETELEPÍTENI ?????

  MIÉRT CSAKA PLÁZÁK ÉS A BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK ÉPÜLNEK IDE ÉS EGY NORMÁLIS 3.000 ES KONZERVGYÁR vagy SZERSZÁMGYÁR vagy bármilyen ipari létesítmény enm ??????”
 • 54. dodoni 2011. augusztus 03. 14:33
  „"Ezekre azért volt szükség, hogy biztonságossá tegyék a várhatóan megnövekvő forgalmat."

  No, éntőlem nem fog a forgalom nőni, az biztos. A környékére se megyek ennek a gigantomán épületnek, ami megint csak egy szentély Pénz Istenségnek.”
 • 53. dBrown 2011. augusztus 03. 11:46
  „52! Ember, miért akarod te Belgiumot összehasonlítani Magyarországgal? A másik kettő meg nem is létezik. Nekem meg pont az nem tetszik, hogy össze-vissza bonyolult formájú egy épület. Egyébként is, el tudnád képzelni egyiket is itt? Ha bármelyik is megépülne, ugyan úgy "nem illik bele a környezetbe blablabla"

  u.i. ha nem tetszik Szeged, akkor költözzél el.”
 • 52. barkzso 2011. augusztus 03. 11:29
  „Hasonlítsátok már össze ezt a fantáziátlan rusnya dobozt néhány l amit kb. 10 másodperc alatt találtam a neten:
  Belgium:
  http://inhabitat.com/updated-photos-belgiums-mediacite-shopping-mall-complete/
  Figyelem! - Albánia, Tirana!!!:
  http://www.archicentral.com/toptani-shopping-center-tirana-albania-mvrdv-9265/
  A Svédek:
  http://davidreport.com/200703/shopping-center-by-gert-wingardh/
  És még millió példa van, hogy miért szánalmas fantáziátlan kotla.
  Ismét tudtunk kicsik lenni, fém-üveg-tégla trafóház hurrá :)”
 • 51. barkzso 2011. augusztus 03. 11:07
  „Ez szép? Ez a Trafóállomás? Rusnya üveg alumínium és tégla katyvasz a nyolcvanas évekből. Nézzétek már meg milyenek épültek külföldön és utána ájuldozzatok. Ocsmány és ahogy előttem néhányan írták vizuális környezetszennyezés. No meg kaptunk mellé fél tucat lámpás kereszteződést. Van még lejjebb Szeged?”
 • 50. Szikesanyi 2011. augusztus 03. 09:20
  „Ezt jól kieszelték! A Boross József utcába lakók egy részének ha kocsival akarnak el illetve hazamenni egész háztömböt kell kerülniök mert kihajtáskor is behajtáskor is kizárólag jobbra szabad a záróvonal miatt haladni.Lehet,hogyz árúház vagy aki kitalálta ezeket a felfestéseket megtéríti a plusz benzinköltséget???”
 • 49. Együgyű 2011. augusztus 03. 08:50
  „Megépültek az utak az Árkád körül - galériával
  Csak meg szeretném kérdezni mikor, kezdődik az éves felújításuk. A mi pénzünkön.”
 • 48. dBrown 2011. augusztus 03. 08:21
  „46! igen, VOLT. évek óta üresen állt”
 • 47. gyalogkakukk 2011. augusztus 03. 08:18
  „Ezt remélem a munkavédelmesek nem nézegetik, ugyan is a 4. képen, egy az Árkád mellett lévő építkezés tetőszerkezetén, védősisak nélkül rohangál az emberke :D :D :D!!!”
 • 46. W666W 2011. augusztus 03. 08:12
  „Na de minek a" kárára" építették ?? az senkit sem érdekel ????
  Ott valamikor volt egy MÜKÖDŐ GYÁR amiben dolgozott uszkve 300 ember vagy lehet több is..TERMELÖ EGYSÉGET !!! dúrtak el egy ujabb szutyok kedvéért ami viszi a pénzt de munkát nem ad ...Amni a helyén volt szépen átköltözött Vásárhelyre vagy makóra ?? azt oda fizeti az kicsi adócskáját ottani embereknek ad munkát Itt meg szegeden a sok bírka meg tapsol hogy hurrá egy ujabb hely ahol lehet pénzt költeni..

  DE KÖNYÖRGÖM MIKOR ÉPÜLNEK SZEGEDEN MUNKAHELYEK !!!!!!!!!!!!!
  NE PLÁZÁKAT ÉS BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOT ÉPÍTSENEK!!!!!

  MUNKAHELYET LÉTESÍTSENEK.... Konzervgyár , Kábelgyár, Textilmüvek, Szerszámgépgyár, Kenderfonó, stb stb ezekben uszkve 10.000 ember dolgozott na most ezek a munkaelyek NINCSENEK MEG !!!!!!!”
 • 45. zehn 2011. augusztus 03. 07:08
  „A Plázának annyi,ez egyértelmű. Profilt kellene váltani. Szórakoztató központtá lehetne alakítani.Mozik már vannak,lehetne színházterem, zenés táncos programok, kulturális előadások stb. Kávézók éttermek. Különben meghalt. Ja és a Nagyáruházat, a város nem oda való szégyenfoltját tényleg tessék már eltüntetni. Egyáltalán: ki a bánat engedélyezte egykor ezt a szörnyűséget a belváros elcsúfítására?”
 • 44. joy 2011. augusztus 03. 06:40
  „A Plázát csúnyán elfuserták.
  Mindentől távol van, rossz a tömegközlekedése, visszataszító a hatalmas betonplacc parkoló, maga az épület is rusnya ipari raktárra hasonlít, környezete pedig enyhén szólva randa.”
 • 43. SourCream 2011. augusztus 02. 22:19
  „Ahan, hmmm nagyon szép, és a fizetőképes vásárlóerőt honnan hozzuk????
  a Plázát is csak a Multiplex tartja fenn.....sorra zárnak be az üzletek.....
  Ha a diákokra számítanak, sajnos ott is már a szülők örülnek ha lakbért kifizetik....
  De mindezek ellenére kívánom, hogy minél jobban virágozzon az az üzlet...de csakis a munkavállalók miatt!!!!

  Bocsika....”
 • 42. dBrown 2011. augusztus 02. 22:06
  „Találtam egy érdekességet, egy másik tervpályázatot, avagy így is nézhetne ki: http://htms.blog.hu/2007/09/24/arka

  Magában a formában nincs változás, de azért másabb. De ezt nehéz elmondani,ezt látni kell :)”
 • 41. dBrown 2011. augusztus 02. 21:43
  „39! Szerencsére Szeged nem csak ebből a pár emberből áll. Lehet, hogy a szegediek nagy többségének tetszik, csak az ő véleményüket nem halljuk.”
 • 40. ovis 2011. augusztus 02. 21:12
  „Erre mondják, hogy a sz.r is keserű...”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállni tilos: fekete terepjáróval is

Egyesek szerint nem eléggé egyértelműek a KRESZ-táblák. A Mikszáth Kálmán utcaiak saját gyártású szöveges kiegészítéssel tették világossá: mindenkire vonatkozik a KRESZ. Tovább olvasom