Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Megérdemlik a jó életet az állatok

Szeged - Az állatok nem iparilag előállított húskészítmények, nem kísérleti alanyok, megérdemlik a jó életet – hívják fel a figyelmet az állatok világnapja alkalmából. Azt, hogy nem járhatunk becsukott szemmel, a csütörtökön Csongrádon megmentett kutya esete is tanúsítja.
 Biztosítás macskalábtörésre

A kisállatokat sok esetben családtagként kezelik, a megbetegedésük komoly érzelmi és anyagi gondot okozhat a gazdának. A kutyák és macskák baleset miatti csonttörésének kezelése például százezres nagyságrendű kiadást jelenthet. A várakozások szerint a jövőben egyre több tulajdonos köt majd biztosítást házi kedvencére. Egyes biztosítótársaságok már Magyarországon is foglalkoznak ezzel az üzletággal.

Assisi Szent Ferenc tiszteletére ma, halálának évfordulóján van az állatok világnapja. Egy felmérés szerint Magyarországon az emberek állatbarátok, hiszen a lakosok kétharmada tart valamilyen háziállatot. Nem árt azonban időnként felhívni a figyelmet a helyes állattartásra, erre az október 4-i világnap is alkalmas.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa számos olyan esetre hívta fel a figyelmet, amely kimeríti az állatkínzás fogalmát. Az ember kizsákmányolja a környezetét, az étkezésre szánt húst lelketlen, ipari körülmények között állítja elő, saját érdekeit előtérbe helyezve laboratóriumi kísérletek alanyaivá teszi az állatokat.

Sok esetben a vadon élő példányok sincsenek jobb helyzetben ma, amikor a vadászat célja nem az élelemszerzés, hanem a hobbi, a sport és a szórakozás. Seres Zoltán külön kiemelte, hogy bár Magyarországon bűncselekmény az orvvadászat, nagyon gyakran fordul elő. Kitért a hobbiállattartásra, amely felelősségen kell, hogy alapuljon, az állatok rossz tartása bűncselekménynek minősül.

Megmentett fehér gólya sétál a gondozójával az Állatszeretet Fesztiválon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: MTI/Kovács Attila
Megmentett fehér gólya sétál a gondozójával az Állatszeretet Fesztiválon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ha egy állat sorsa rossz irányt vesz, a megmentésében olykor nagy szerepe van a környezetnek. Tegnap írtunk arról a kutyáról, amelyet egyedül hagytak egy csongrádi tanyán, az egyik szomszéd kihívta a gyepmestert. A Dél-alföldi Állatőrség vette gondjaiba, az egyik önkéntesük, a szentesi Sipos Olga felügyeletére bízták.

Azt mondta, ilyen esetekben az ebet lefoglalja a rendőrség, így „tárgyi bizonyíték", nem adhatnak róla bővebb információt, annyit azonban megtudtunk: máris jobban van. A Csongrádi Rendőrkapitányság még aznap előállította a kutya gazdáját, ellene állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, közölte Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri színpadán bármi megtörténhet

Merénylet egy báli forgatagban, mindent elsöprő forradalmi szerelem és egy egész várost megbolydító szerepcsere is megesik a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán másfél hónap alatt. (X) Tovább olvasom