Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megérkeztek a Picasso-képek a Reök-palotába

Szeged - Megérkeztek Németországból Szegedre a Picasso és a nemzetközi avantgárd című kiállításon szereplő képek. A negyven Picasso-mű mellett számos világhírű kortárs művész – Miró, Rauschenberg, Vasarely, Warhol – munkáit és plakátokat is láthat a közönség március 1-től a Reök-palotában.
Magyarországon még sohasem állították ki Pablo Picasso Balzac Az ismeretlen remekmű című kisregényéhez 1931-ben készített illusztráció-sorozatát. A negyven alkotásból – rézkarcokból, akvatintákból, litográfiákból, fa- és linómetszetekből – álló kollekció a Picasso és a nemzetközi avantgárd című tárlaton szereplő többi képpel együtt kedden éjszaka érkezett meg teherautóval Bambergből Szegedre. A kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével négy és fél órán át csomagolták ki és vették át a „szállítmányt" a REÖK munkatársai.

Az intézmény igazgatója, Herczeg Tamás a tegnapi sajtóbemutatón úgy fogalmazott: egyedülálló kultúrtörténeti koncepció volt Wieland Schmied német művészettörténészé, aki a hetvenes évek elején arra kérte a korszak legnagyobb festőit, grafikusait, szobrászait, készítsenek Picasso tiszteletére egy-egy alkotást. A spanyol mester már nem érhette meg a Hommage á Picasso című kiállítás megnyitását, 1973 áprilisában elhunyt.

A Berlini Nemzeti Galériában megrendezett tárlat így sajátos nekrológ lett: negyven művész tisztelgett életműve előtt. Később további neves alkotók munkáival egészült ki a ma már 69 darabból álló sorozat, amit a Picasso-képekkel és -plakátokkal együtt Richard H. Mayer bambergi gyűjteményéből hoztak el Szegedre. A grafikák, rézkarcok, fekete-fehér és színes litográfiák olyan világhírű művészek munkái, mint például Jorge Castillo, Robert Rauschenberg, Giacomo Manzú, Joan Miró, Roy Lichtenstein, Henry Moore, Victor Vasarely és Andy Warhol.

A március 1-jén nyíló kiállítás anyagát 150 millió forintra biztosították. Herczeg Tamás azt is elárulta: jövő héten az aacheni Ludwig-gyűjteményből is várnak még egy nevezetes Picasso-alkotást, amit a művész fő munkái között tartanak számon.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 2. macsek08 2008. március 01. 19:29
  „Hello!

  Felnőtt belépő: 1 500 Ft/fő
  Nyugdíjas, Diák, Pedagógus: 950 Ft
  Családi: 950 Ft / fő
  Csoportos jegy 15 főtől:
  - felnőtt csoport: 950 Ft / fő
  - diák, nyugdíjas, pedagógus csoport: 700 Ft / fő”
 • 1. zsolt 2008. február 21. 00:15
  „nem tudja véletlen valaki mennyi a belépő???? előre is köszi!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged felvette a kapcsolatot Sanghajjal

Szeged - Szeged hivatalosan is felvette a kapcsolatot leendő testvérvárosával, Sanghajjal. Tovább olvasom