Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megerősítés vagy felszámolás? - Parlament előtt az önkormányzati törvény

Csongrád megye - Ma kezdődik az új önkormányzati törvény vitája az Országgyűlésben. Mi a célja az új szabályozásnak? – azokat a megyei honatyákat kérdeztük, akik polgármesterként is dolgoznak.
– Az önkormányzatok elmúlt 20 évének megcsontosodott viszonyaihoz képest valóban újat hoz az önkormányzati törvény (ötv) – vallja Nógrádi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, Mórahalom polgármestere. A parlament mától tárgyalja az új ötv tervezetét – a honatya nem számít sok módosító javaslatra: „a legfontosabb kérdések eldőltek", az alapelvekről megegyezés született.

Így például az alapfokú oktatás fenntartása a gondnok fizetéséig, az utolsó szögig központi költségvetési tétel lesz. Az általános művelődési központokon keresztül a művészeti oktatás is az államhoz kerül. De a képviselő szerint „meredek lenne", ha ugyanez történne az iskolaépületekkel, amelyekre az önkormányzatok milliókat fordítottak.

– Egy az egyben gazdát cserél a járóbeteg-szakellátás is, de vannak speciális helyzetek, amelyek egyedi megállapodást kívánnak.

Polgármester biztosan lesz a hivatalban – csak az apparátus dolgozhat más településen. Illusztráció: Tésik Attila
Polgármester biztosan lesz a hivatalban – csak az apparátus dolgozhat más településen.
Illusztráció: Tésik Attila

lyen Mórahalomé is, ahol a fürdővel együtt üzemel az egészségügyi központ, ezt aligha veszik át a várostól – fogalmazott a polgármester.

– Az önkormányzati az egyik legjobban működő rendszer, de 20 év után meg kell erősíteni – jelentette ki érdeklődésünkre Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely első embere. A készülő új törvény erős önkormányzati rendszert szeretne kialakítani, magas szintű ellátással, feladatarányos finanszírozással. Utóbbit azért is tartja fontosnak, mert a 3200 önkormányzat közül mintegy 1200 csődközeli állapotban van.

Polgármester vagy képviselő?

Megírtuk: az összeférhetetlenségi kritériumok szigorodnak az új törvényben, polgármester nem lehet országgyűlési képviselő. – Amilyen utat kijelölnek nekem elöljáróim, azt járom. Polgármester és választókerületi elnök is vagyok – ott dolgozom tovább, ahol számítanak rám – mondta lapunknak Bodó Imre. Botka László úgy fogalmazott: politikai sorsáról mindig a szegediek döntöttek, amíg igényt tartanak a munkájára, marad. – Még nem döntöttem – közölte Nógrádi Zoltán. Lázár János szívesen látja el városvezetői munkáját, szíve a polgármesterség felé húz, Vásárhely az élete központja. Közel 10 éve polgármester, szeretné a vásárhelyiek véleményét is kikérni arról, mit szeretnének.

– Világosan látszik, hogy magasabb és új helyi adókat, romló közszolgáltatásokat, a kisebb településeknek távolabbi ügyintézést jelent az új ötv – vallja Botka László, Szeged első embere, aki a vitában az MSZP-frakció vezérszónoka lesz. Szerinte a dokumentum az önkormányzatok felszámolásáról szól, és kerettörvénynek is gyenge. A részleteket később ágazati törvényekkel kívánja szabályozni a kormány. Úgy látja: értelmezhetetlen a bevezetni kívánt feladatfinanszírozási rendszer, a tanácsi idők visszatérését jelenti – és azt, hogy kevesebb pénz jut a településeknek, a „legfelháborítóbb pedig az iskolák ügye".

Nógrádi Zoltán szerint nem helyes a tanácsrendszer visszatérését emlegetni, mert az önálló képviselő-testületek mindenhol megmaradhatnak. Bár „bizonyos kérdésekben többet kell majd egyeztetni a járási központtal", például gazdasági ügyekben, hitelfelvételben, elismeri, ez lehet feszültség forrása. Ismert, a 2000 fősnél kisebb településeknek kötelező lesz közös polgármesteri hivatalt üzemeltetni. Nógrádi Zoltán úgy véli: „lehetnek olyan ügyek, amelyek miatt utazni kell" a lakosoknak. – De kistelepüléseken is maradnia kell a hivatalban ügyintézőnek, akihez be lehet menni, akihez fordulni lehet például szociális ügyekben – tette hozzá. Ami szintén változhat: a polgármester nem tud átszólni a szomszéd szobába, hogy valaki nézzen meg egy jogszabályt, néhány kilométerrel távolabbra kell telefonálnia.

– Nem az adminisztráció az önállóság fokmérője, hanem az: választhat-e magának polgármestert, képviselő-testületet egy település. Igen, tehát továbbra is maga dönthet sorsáról – nyilatkozta lapunknak korábban a Tiszaszigetet vezető Bodó Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki úgy fogalmazott: „a hivatalok összevonása teljesen normális. Miért könyvel például önállóan a világháló korában Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza?"

Olvasóink írták

 • 5. Egyolvasó 2011. november 20. 05:33
  „http://privatbankar.hu/makro/rona-peter-igy-bukik-el-orban-viktor-241997”
 • 4. y-akta 2011. november 19. 14:06
  „...meg Rózsa a közoktatást! Kinyírják a kistelepüléseket egy huszárvágással. Bezzeg a főváros a metróval meg miegyébbel...arra van pénz!”
 • 3. X_Y 2011. november 18. 16:58
  „"Megmenti mint Selmeczi Gabi a nyugdíjakt" :)”
 • 2. DMagóg 2011. november 18. 14:45
  „Nincs pénz! Az önkormányzatokra sincs! A sz@rfűrészelés ugyan látványos, ám nem jövedelmező.
  Lassan többen foglalkoznak a pénz elköltésének mikéntjével, mint annak megtermelésével.
  A semminél alig több pénz felhasználásához nem kellenek ötletemberek, sokkal inkább a megtermeléséhez, de ahhoz nagyon!”
 • 1. X_Y 2011. november 18. 12:42
  „Megmentik az önkormányzatokat. A vagyonuktól... "természetsen" a veszteséges funkciók maradhatnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Péter egyetért az orbáni gondolattal

Nem várt vita gerjedt a makói kórházzal és annak pályázatával kapcsolatban. A Buzás-Orbán párbajt végül Toroczkai állította le. Ebédet nem kértek a képviselők. Tovább olvasom