Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Megeszik, amit főznek: saját konyhát működtet a Táltos

Csak azt kapnak az iskolai menzán a gyerekek, amit szeretnek, és mindent helyben főznek meg nekik. Így is meg lehet oldani az iskolai étkeztetést, ezt bizonyítja a szegedi Táltos iskola egy éve működő konyhája.
Bundás kenyér reggelire, ananászkrémleves és svájci sertésborda ebédre, uzsonnára pedig helyben sütött zsemle – a Táltos iskolában járva bizony elcsodálkoztunk, hogy ilyen is lehet egy iskolai menza. Egy éve döntöttek úgy az intézményben, hogy saját maguknak főznek, és bár rengeteg engedélyeztetési eljárással és hivatalos ügyintézéssel járt, mindenki úgy érzi, megérte.

Saját konyhát működtet a szegedi Táltos iskola. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Nem elsősorban az üzemi menza kiváltása volt a cél, hanem hogy az étkeztetéssel egyúttal oktatni is tudjunk – magyarázta a hátteret Mártonné Ritter Mária igazgató. Amellett, hogy a fűszernövényeket például a diákokkal együtt gondozzák, olyan ételeket is tesznek a gyerekek asztalára, amiket talán meg sem kóstolnának. A tegnapi salátában például szárzeller volt, de vélhetően a zakuszka sem sok más helyen szerepel kedvencként az étlapon. Itt addig kísérleteztek vele, míg mindenki tetszését elnyerte. – Közösen tettük el a befőtteket, lekvárokat is, melyeket aztán az ételekhez felhasználunk – tette hozzá az igazgatónő.

A saját menza másik nagy előnye, hogy csak olyan ételek szerepelnek a menüsorban, amelyeket a gyerekek megesznek. – Az egyik nagy melléfogásunk a rakott karfiol volt. Soha nem került annyi étel moslékba, mint azon a napon. Azóta karfiolt nem is készítettünk, hiszen nem az a cél, hogy éhesen menjenek haza – mesélte Kovács Henrietta élelmezésvezető-szakács. Megtalálták az egyensúlyt az egészséges és a kedvenc ételek között is: a gyerekek kapnak sok gyümölcsöt, salátát, teljes kiőrlésű pékárut, ugyanakkor csokis palacsintát és házi hamburgert is. A sóhasználatot viszont nem fogták vissza a konyhán az új szabályozás ellenére sem, mert azt vallják, íz nélkül élvezhetetlenné válnának az ételek. De eeddig sem estek túlzásba, hiszen sok ízes zöldséget és más sópótló fűszert használnak.

Saját konyhát működtet a szegedi Táltos iskola

Az egyéves tapasztalat azt mutatja, a finom menza nem drágább. – Abból a pénzből, amit megspórolunk a saját sütésű pékárun, tudunk például margarin helyett vajat venni. A fagyasztott zöldségek kényelme helyett pedig inkább bevállalják a kollégák a frissen vásárolt termények pucolását, szeletelését – árulta el az igazgatónő, hogyan tudnak így is olcsók maradni.

A napi 3 étkezésért havonta 12 ezer forintot fizetnek a szülők, és biztosak lehetnek benne, hogy nem kerül a kukába, amit vettek. Ki dobna ki egy sajtos hot dog reggelit vagy kiporciózott, felszeletelt és bezacskózott gyümölcsöt. Nincs szükség az iskolai büfére sem, így a szülők valóban tudhatják, mit eszik egész nap a gyerekük: csoki helyett például mézes-diós sült almát, ami szinte mindegyikük kedvence.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalon zakatolnak az alföldi vonatok

MÁV-jegylyukasztóval érvényesítik a belépőjegyet a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tegnap nyílt kiállításon. Tovább olvasom