Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Megfagynak a vírusok is a hidegben

Csongrád megye - Bár a hideg nem kedvez az influenza- és egyéb vírusok terjedésének, a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. A fagyos időben főleg a kisgyerekekre és az idősekre kell odafigyelni: tanácsos a lakásban maradniuk, és ott is biztosítani számukra a megfelelő hőmérsékletet.
Folyamatosan terjed az influenza: immár több mint 15 országban történtek megbetegedések. Hazánkban is nő a betegszám. A múlt héthez képest Szegeden például megduplázódott a jelentett esetek száma. Igaz, ez még mindig marginális: 18 influenzásról tudnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél. Bár a járványt korábban az iskolai téli szünet utánra tették a szakemberek, úgy tűnik, ez még várat magára.

– A mostani fagyos időjárás nem is kedvez a vírusok szaporodásának, biztos, hogy visszaveti a járvány terjedését – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem betegedhetünk meg, a szervezet lehűlése ugyanis elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok. Szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3–7 nappal mutatható ki.

Az ÁNTSZ közleményben hívta fel a figyelmet néhány hideggel kapcsolatos tudnivalóra. Ebben – többek között – az szerepel, hogy tömény alkoholos italok fogyasztása ilyenkor nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést. A vacogás, fájdalom vagy zsibbadás már a kihűlés vagy a fagyás előjele. Ilyenkor mindenképpen el kell kezdeni mozogni, vagy belső térbe menni melegedni. A hideg tárgyak érintése csupasz kézzel fagyási sérüléseket okozhat. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül szükséges a kesztyű.

Ebben az időben már a gyermekeket sem tanácsos sétálni vinni, és lehetőleg az idősek se menjenek a szabadba. A megfelelő hőmérsékletet pedig a lakásban is biztosítani kell számukra, kihűlni ugyanis nemcsak utcán lehet, hanem azokban az otthonokban is, ahol tartósan 14 fok körül van a hőmérséklet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi őrületek Pindroch Csabával

Visszatérő vendégnek számít Pindroch Csaba Szegeden, a Liliom után Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című groteszk komédiájának főszerepét alakítja a kisszínházban. Tovább olvasom