Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Megfelezte a földárakat a belvíz

Csongrád megye - Eladhatatlanok, vagy csak 30–50 százalékkal olcsóbban értékesíthetők most a belvízzel borított földterületek a megyében. A tanyák közül is csak azok forgalomképesek, amelyek jól megközelíthetők, és téglából épültek.
Hiába jellemzi a piacot a földéhség, azaz hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat, sokat bukhat, aki a belvízzel elöntött földjét mostanában szeretné eladni. A föld ára a megye egész területén nagyjából azonos, a jó minőségűekért hektáronként 800 ezer–1 millió forintot adnak. A belvizes részen álló tanyák eladhatatlanok.

– A régebbi építésű vagy rossz műszaki állapotú tanyák mélyen ár alatt vannak, annak ellenére, hogy több olyan, a fővárosban élő ügyfelünk is volt az utóbbi időben, aki kifejezetten befektetési szándékkal keresett magának ilyen ingatlant. Volt ugyan egy felújított, kúriaszerű tanya, amely 20 millió forintért kelt el, de nem ez a jellemző. Az árak 7–8 millió között vannak, ez attól is függ, mennyi földterület jár az épületekhez – mondta lapunknak Csanádi Kata. Az Otthon Centrum szegedi irodavezetője hozzátette: a belvizes területen álló ingatlanokat az érdeklődők meg sem nézik, az ott található földek is eladhatatlanok. – Nagyon számít a tanyák megközelíthetősége is, a földutak mellett lévők ma szintén forgalomképtelenek. Ahová homokos vagy murvával felszórt utak vezetnek, azokat már megnézik az érdeklődők, és állapotuktól függően döntenek. De az nem számít, hogy a tanya hol található, Szeged közvetlen környékén vagy a Homokháton.

Csak a jól megközelíthető téglatanyákat keresik a vevők. Fotó: Schmidt Andrea
Csak a jól megközelíthető téglatanyákat keresik a vevők.
Fotó: Schmidt Andrea

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a makói, szentesi és csongrádi ingatlanközvetítők is. A csongrádi Elad-lak ingatlanközvetítő munkatársa tapasztalata szerint a megye északi térségében a téglaépítésű tanyákat keresik a leginkább a városokból kiköltözni, gazdálkodni vágyók.

– Vásárhelyen nagy a kereslet, és rendkívül csekély a kínálat termőföldből – összegezte tapasztalatait Molnár Attila, a Fair-M Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa. Szerinte is most csak azokat a tanyákat lehet eladni, amelyek jól megközelíthetők, és magasabban fekvő területen állnak, a belvizes részen lévőket azonban nem. A víz alatt álló földek tulajdonosai, ha sürgősen akarják értékesíteni a területüket, akár 30–50 százalékot is bukhatnak az áron.

Olvasóink írták

 • 9. grobar01 2011. február 15. 12:00
  „zoltanszabo

  Ön szerint 22 hektár föld sok?”
 • 8. szabály 2011. február 12. 19:39
  „Kedves almaszósz!
  Biztos,hogy halvány fogalmad sincs a kárenyhítésről!
  Ugyanis a gazdák adják össze a pénzt,ami úgy tudom 4,2m-árd és ez kerül szétosztásra arányosan.
  Természetesen ez csak töredéke az igényelt összegnek!”
 • 7. airwaves 2011. február 11. 11:56
  „Kedves 5. almaszósz!
  Az elmúlt húsz év bicskanyitogató földdel kapcsolatos törvényeit és jogszabályait azért hozta a parlament, mert a politikusok nagy része földbirtokos is lett az elmúlt két évtizedben!!! (Nem csak milliárdos...)
  Erre varrjál gombot! Akkor már érted is, hogy mi, miért van.”
 • 6. airwaves 2011. február 11. 11:45
  „Olcsó lett a halastó...”
 • 5. almaszósz 2011. február 10. 21:11
  „3. jay_és_néma_bob - No épp ezen gondolkodtam épp. A másik ami nagyon felháborít az a "kárenyhítés"! Mint ha a mezőgazdaságból élők "kárait" az államnak kellene kifizteni. Én egyszerű dolgot csinálnék. Nem adnék semmi kárenyhítést ! A gazdák meg maguk közt szervezzék meg a csatornaásást, ha meg csak veszteséges akkor hozzuk be külföldről azt a gabonát! Most is azt hallani hogy kevés a búza és lesz 400Ft is egy kiló kenyér. Persze, rengeteg búza van a tárolókban, csak az embereket kell sarokba szorítani és utána eladni jó pénzért. Érdekes a burgonyát már rég eladták külföldre -itthon alig maradt- hamarosan lesz vagy 200Ft is egy kiló krumpli. Remélem ezt nem az aszályra vagy a belvízre fogják majd rá.
  Nem akarok én senkit megbántani de szerintem nagyon sok spekuláns próbál nagyot szakítani! Csak azt ne feledjék hogy már most készül külföldi alapanyagból kenyér a városban -jóval olcsóbban- és ha sokáig igy megy nehogy a külföldön sütött kenyér ellepje az országot. A spekulánsok meg "eltüzelhetik" a felhalmozott gabonáikat.”
 • 4. papsajt 2011. február 10. 16:08
  „be kell perelni a vízgazdálkodási társulást aki nem gondozta a csatornákat, és nem vezetik el a vizet.”
 • 3. jay_és_néma_bob 2011. február 10. 16:00
  „tanulság: akinek van esze, az most vesz földet, becsatornázza, levezeti a vizet, és amire újra felmennek az árak, eladja”
 • 2. deszkás 2011. február 10. 11:58
  „És nem kapnak kárenyhitést?? Ugye nem viccelünk? Ezekről meg utólag senki nem tud. És ha még hozzáteszem a biztositás az mi? Erről mindenki "megfeledkezik" pl a Kolontári katasztrófa kapcsán is.A Biztositó is fizetett az állam felépiti a lakást és még 20millás kártéritési igényem is van. Lehet anyázni.”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 10. 10:32
  „" Dombon van a tanya... szokták mondani.
  Itt a nagy lehetőség újra --Búzás--Lázár elv. lehet venni földet szarér-húgyért mint régen tették. Búzásnak is van 30 helyen földje-szántója--kertje- 220 067 m2 / összeadtam / . Lázárnak is kb.ennyi van.
  Csak én kötelezném : akié a föld--az művelje meg--aki mással csináltatja --elvenni tőle !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemisták, akik a kártyából élnek

20 milliót nyert nemrégiben egy pókerversenyen egy 24 éves szegedi fiatalember, aki csak Tomif gsd néven fut az online póker világában. Tovább olvasom