Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Megfeneklik a szegedi kromoszómakutatás?

Szeged - A szegedi genetikusok húsz év óta tartó mesterséges kromoszóma kutatását a legnagyobb gyógyszergyár szerződése, idehaza két állami kitüntetés koronázta. A biológiai központ újabb ígéretes kutatása – a gyógyíthatatlan betegségek génterápiája – úgy tűnik, pénz híján zátonyra fut.
A világon elsőként állítottak elő tisztítható, működő emlőskromoszómát a Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének kutatói. Az eredmény mögött húsz év fejlesztés áll. E mesterséges kromoszómatechnológiát fehérjegyógyszerek gyártására vette meg tavaly a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója. Például a szklerózis multiplex kezelésére alkalmas szer előállítására látnak lehetőséget.

A kutatók hosszadalmas alapkutatását és a fejlesztést – hazai támogatás híján – egy kanadai biotechnológiai vállalat finanszírozta: eddig tizenkét milliárd forintot fektettek a szegedi mesterséges kromoszóma létrehozásába.

A mesterséges kromoszómatechnológia kínálta újabb óriási lehetőséget a Hadlaczky Gyula tudományos tanácsadó vezette kutatócsoport igazolta. Három éve kezdték, tavaly év végén fejezték be állatkísérleteiket. Kimutatták, hogy e módszer ma még gyógyíthatatlan betegségek génterápiájában használható. Olyan betegségeknél, ahol ismert az öröklött vagy szerzett rendellenességek kialakulási folyamata. A szegediek úgy javítják a sejtek, szövetek működését, hogy a fehérje hiányzó vagy hibás génjét „gyógyító" génnel pótolják. A hibátlan gént hordozó mesterséges kromoszómát őssejtekbe juttatják, amelyek azután egészséges sejteket, szöveteket hoznak létre. Az emberhez genetikailag hasonló egereken végezték a vizsgálatokat. Az őssejt és a mesterséges kromoszóma kombinációjával elérték, hogy a beteg rágcsálók szervezete egészséges (például bőr-, szőr-, szív-, máj-) sejtekkel rendelkezzen. A „bajnok" egerek, melyek a testük negyedében hordozták a gyógyító gént, két-háromszor tovább éltek, mint a kezelés nélküli társaik.

Az egerek foltjai jelzik: dolgozik bennük a gyógyító gén.
Fotó: Segesvári Csaba

Az „őssejtfutár"-feladat a mesterséges kromoszómatechnológiának csak az egyik iránya lehet a génterápiában. Mert egyedülálló jelentősége lehet az őssejtgyártásban is. Hadlaczky Gyula szerint ez amiatt fontos, mert önmagában az őssejt nem minden esetben használható, de némi genetikai „átprogramozással" már hatékonyan gyógyít. Ez számos olyan súlyos betegségnél is alkalmazható lenne, ahol a ma ismert gyógyító eljárások nem segítenek. A szegedi mesterséges kromoszómával az őssejtes beavatkozás eddig leukémiát okozó mellékhatása is kiküszöbölhető lenne az immunhiányos betegek kezelésében.

Pénz híján azonban, úgy tűnik, a szegedi mesterséges kromoszóma sikersztorija zátonyra fut. A kiteljesedéséhez ugyanis még három év kutatómunka és mindössze 150 millió forint hiányzik. Ha viszont a programot sikerülne befejezni, öt-hat év múlva génterápiai kezelések kezdődhetnének a magyarországi klinikai központokban.

A cél előtt

Az úszóversenyen a cél előtt leengedték a medence vizét." Így jellemezte Hadlaczky Gyula a kutatócsoportja helyzetét, miután a napokban elutasította a pályázatukat a hazai alapkutatások egyetlen állami finanszírozója, az OTKA rövidítésű pénzalap. A kanadai biotechnológiai cég befektetői e kutatásba nem akarnak beszállni. Eddig tőlük 14 milliót kaptak az állattesztekre, a magyarországi gazdasági minisztérium pedig 94 és fél millió forintot adott. Másféle segítség viszont érkezett Kanadából: a mesterséges kromoszómatechnológia magyarországi génterápiás felhasználási jogát januárban megkapta az SZBK. Pénz nélkül marad a dicsőség: Hadlaczky Gyula a működő mesterséges kromoszóma felfedezéséért 2000-ben Széchenyi-díjat, a mesterséges kromoszómarendszer kifejlesztésében játszott szerepéért és a sikeres génterápiás tesztekért tavaly karácsonykor Gábor Dénes-díjat vett át.

Olvasóink írták

 • 18. Komondor 2008. február 12. 17:14
  „Igazad van kedves Puli! Börtönbe velük, meg azzal is akinek kellett ez a kromoszóma marhaság. "E mesterséges kromoszómatechnológiát fehérjegyógyszerek gyártására vette meg tavaly a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója."”
 • 17. Puli 2008. február 08. 23:07
  „Hadlaczky egy sarlatán... A Chromos kanadai cég csődbe jutott mert senkinek sem kell a kromoszóma marhaság... szobakutatás nincs gyakorlati haszna...

  Csak az ingyenpénzt pumpolják baromságokra... Hadlaczkyt már régen börtönbe kellett volna csukni”
 • 16. csapodár 2008. február 07. 09:54
  „Lehetne pénzt keríteni,ha a sok kutató intézetban az MTA nyugdijasai nem ülnének bent és a semmiért nem vennék fel a havi több százezres fizetésüket,holott már érdemben nem végeznek kutatómunkát.Ezt is szabályozni kellene nem gondolják uraim?!Egy 70 éves volt kutató aki már nem folyik bele az érdemi kutatásokba az milyen alapon vesz fel havonta félmillíókat?!Élvezze a nyugdijas éveit otthon és ne vegyék fel azt sok pénzt a nyugdijukon felül,amit a fiatalabbak és aktív kutatók a kutatásra tudnának fordítani!!!!”
 • 15. katus bácsi 2008. február 06. 22:52
  „Gy. kromoszómáit sem ártott volna kutatni...”
 • 14. az állam én vagyok 2008. február 06. 22:49
  „Az állambácsit az adófizetők pénzelik.
  Lécci, az én adómból a kromoszóma kutatásra áldozni, nem pedig Gyurcsány vízipisztolyára és gumilabdáira.”
 • 13. Vicces 2008. február 06. 22:11
  „1.A manna az mennyei és nem állami!
  2. Állam bácsid mindent igyekszik lepasszolni és mindenből kivonulni!”
 • 12. mv 2008. február 06. 21:34
  „Zsolt: az ország nem érdektelen, mindenki szeretné ha sikerülne belőle valami de nem Állam Bácsitól kell várni a mannát.”
 • 11. Zsolt 2008. február 06. 20:29
  „de itt egy ország érdektelenségét figyelhetjük meg egy olyan dologgal kapcsolatban amely életeket menthet!!
  szerintem ha egy "bálnavadászati konferenciára" van pénz akkor egy kromoszómakutatásra miért nincs??
  és tényleg ne csodálkozzon az ország h az ország értelmisége elhúz innen minél gyorsabban...”
 • 10. joy 2008. február 06. 20:04
  „Úgy is van!
  Gyurcsány finanszírozza saját zsebből!”
 • 9. mv 2008. február 06. 19:38
  „Egy piacképes kutatást miért is kellene a kormánynak pénzelnie? Arra ott vannak a befektetők, a gyógyszegyártó. Az állam beletolt 90 millát. Mégis mennyi kellene még?”
 • 8. Ellenzéki 2008. február 06. 19:28
  „Azért ez a Gyurcsány csak igazat beszélt amikor azt mondta, hogy:
  "Hazudtunk éjjel nappal meg este."
  Kell a lóvé vízágyúra, puskura, viperára, tomfára, gumibotra, meg a leeső rendőrazonosító plecsnikre!”
 • 7. Söndör 2008. február 06. 19:06
  „Bezzeg Gyurcsány Ferkó vízágyúja fel van virágozva!”
 • 6. Söndör 2008. február 06. 19:02
  „Bezzeg Gyurcsány Ferkó rézágyúja fel van virágozva!”
 • 5. mugri 2008. február 06. 15:45
  „Az éggy kromoszómájjuak vannak sajnos döntési hejzötbe, nálluk a zsé. Ezt nevezhettyük kontraszelekcijónak, he-he”
 • 4. ukuku 2008. február 06. 15:07
  „Ez a mi országunk!!!!!!!!”
 • 3. Elendur 2008. február 06. 14:48
  „"Az úszóversenyen a cél előtt leengedték a medence vizét." Így jellemezte Hadlaczky Gyula a kutatócsoportja helyzetét

  Akkor most mi van kedves Logaritmus?? Az úszóversenyből futóverseny lesz?? Már csak bicikli kell, tekerjenek 1 kicsit a kutatók, és meglesz a NAgy Magyar Kromoszóma Triatlon... - Az se kizárt, hogy olimpiai szám lesz belőle, ha ittHun lesz az olimpia

  P.s.: Az általad idézet rész, a múltra vonatkozik, és nem a jelenre, pláne nem a jövőre...”
 • 2. Logaritmus 2008. február 06. 11:14
  „"a magyarországi gazdasági minisztérium pedig 94 és fél millió forintot adott."

  A hazai gyógyszercégek is bemozdulnak majd.”
 • 1. zsolt 2008. február 06. 10:43
  „na igen, ezt persze a drága jó kormány nem támogatja ellentétben sok más értelmetlen hülyeséggel... és aztán csodálkoznak hogy az egyetem után elmegyünk kutatást csinálni más országba ahol érdekli az államot a tudomány....
  én inkább erre klteném a forintmilliókat mint vízágyúra meg kordonra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát és szerb bűnözőket fogtak Röszkén

Röszke - Az útlevél-ellenőrzés során derült ki Röszkén, hogy egy belépésre jelentkezett horvát férfit rablás miatt körözi a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ. Tovább olvasom