Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Megférfiasodott a Fidesz a választásokra

Szeged - Mindössze hat nőt indít a Fidesz–KDNP a 106 fős egyéni választókerületi listán a 2014-es országgyűlési választásokon: pontosan harmadannyit, mint az MSZP–Együtt PM szövetség.
A legnagyobb politikai pártok nemrégiben tették közzé azon képviselőik listáját, akiket egyéniben fognak indítani a 2014-es országgyűlési választásokon. A Fidesz–KDNP, az MSZP–Együtt PM, valamint a Demokratikus Koalíció már mind a 106 egyéni körzetben megnevezte indulóit, míg a Jobbik még csak tizenöt megyében hozta nyilvánosságra a neveket.

A Fidesz–KDNP-támogatással induló 106 egyéni választókerületi jelölt közül mindössze hat nő, akik közül hárman Budapesten szállnak harcba a mandátumért. A dél-alföldi régió tizennégy választókerüle-
tében mindenhol férfiak indulnak a pártszövetség színeiben.

– A politika inkább férfias szakma, ami persze a nőknek is fontos, és természetesen az ő érdekeiket is képviseljük a parlamentben. Az egyénijelölt-állítást központilag végezték el, ebbe nekünk nem volt beleszólásunk. Ez azonban csak a párt egyéni listája, ezért biztos vagyok abban, hogy az országos lista összeállításakor a vezetés figyelembe veszi majd, hogy kellő számú nőt szerepeltessen rajta – mondta Bohács Zsolt országgyűlési képviselő, a párt szegedi 2-es számú válaszkerületének jelöltje.

Főszerepben az anyaság

– Sajnálom, hogy nincs több nő a politikában, mert bármilyen bizottsági vagy frakcióülésen zajló vitában jelenlétük konszolidáltabbá tudja tenni a társalgást. A nők sok olyan részletkérdésre gondolnak, ami gördülékenyebbé teszi egy probléma megoldását. De nem szabad elfelejteni, hogy egy nő életében az anyaságé a főszerep: emiatt vállalják kevesebben a megmérettetést a politikában. A politika ráadásul nagyon elférfiasodott terület: komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy ebben a világban egy nőnek helye legyen – fogalmazott Farkasné Pocsai Blanka, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselője.

A Jobbik Csongrád megyében szintén négy férfit indít a jövő évi választásokon. Jelöltjeiket eddig tizenöt megyében nevezték meg, akik között hat nőt találunk. Számuk várhatóan emelkedik majd, hiszen a fővárosi választókerületekben még nem hozták nyilvánosságra indulóikat: Dúró Dóra, a párt szentesi születésű szóvivője nagy valószínűséggel a főváros 6. választókerületében méreti meg magát. – Nem a megalázó női kvóta bevezetése a megoldás a hölgyek érdekképviseletére, hiszen a többi frakció honanyái rendre nem tudnak felülemelkedni pártérdekeiken. Nem szavazták meg azon javaslatunkat, amely családbaráttá kívánta tenni a hazai közintézményeket azzal, hogy a várandósoknak és kisgyermekkel érkezőknek soronkívüliséget biztosított volna – mondta Dúró Dóra.

A Demokratikus Koalíció, valamint az MSZP–Együtt PM pártszövetség közel azonos számú női indulóval vág neki a parlamenti választásoknak. Előbbi az országban tizenhat, utóbbi tizennyolc nőt indít egyéni jelöltként. Csongrád megyében is nagy a párhuzam a két párt között, amely egy-egy választókerületet bízott nőre. A Demokratikus Koalíció a 4-es választókerületében Buzás Annát jelölte, míg Szegeden a nagyobb pártok indulói közül egyedüli nőként Bátyai Edina indul az MSZP–Együtt PM színeiben a 2-es számú körzetben.

– A nőkbe jobban belekódolt biológiailag a problémamegoldó készség. Munkahelyi vezetőként nyolc-kilenc évet dolgoztam, és elég konfliktusmentesen tudtam működtetni a céget és a menedzsmentet. Diplomáciai készség, empátia, konfliktusmegoldás: ezekben jobbak a nők, és szükség is van a munkájukra a politikában, hiszen az elmúlt években különösen mélyült az árok a jobb- és a baloldal között. Előnynek semmiképpen sem tartom, hogy egyedüli nőként indulok Szegeden a választáson, hiszen a férfiak a nőket rendre a víz alá szeretnék nyomni – fogalmazott Bátyai Edina.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos hármas ütközés M5-ösön, az egyik autó kettészakadt - fotók

Három autó ütközött, négyen megsérültek csütörtökön kora este - Audi ért utól egy Skodát, ami… Tovább olvasom