Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megfiatalítaná a vezetői gárdát az új orvoskari dékán

Szeged - Új dékánja van a szegedi orvoskarnak. Bari Ferenc nagy tervekkel vágott neki feladatának: az intézet- és klinikavezetői gárda megfiatalítása éppúgy célja, mint a modern eljárások és technológiák bevezetése, valamint a kiválóságok és tehetségek megbecsülése.
Két hete új dékánja van a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának. Vécsey László akadémikust Bari Ferenc váltotta a vezetői székben, aki az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet irányítása mellett vállalta ezt a feladatot. Bár nem orvos, közel tíz éve foglalkozik a kar nemzetközi kapcsolatainak szervezésével és irányításával, nyolc éve pedig választott tagja az ÁOK kari tanácsának.

Névjegy

Bari Ferenc 1954-ben született Csongrádon. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnök Karán 1978-ban szerzett diplomát, a Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1982-ben avatták orvos-biológiai doktorrá. Egyetemi tanári kinevezést 2002-ben kapott az ÁOK Élettani Intézetébe. 2009-től az Orvosi Informatikai, majd 2010-től az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet igazgatójaként irányítja annak szakmai munkáját és gazdálkodását. 2001 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Felesége, testvére és gyermekei is orvosok, családját mellettük három unokája teszi teljessé.
– Ha azt nézzük, ez csak egy az egyetem tizenkét kara közül, viszont ha úgy tekintünk rá, mint az ország négy orvosképző helye közül az egyik, az máris más dimenziót ad a feladatnak – jellemezte új munkáját a dékán.

– A graduális képzésben több mint kétezer hallgató vesz részt, ami már önmagában is nagy kihívás. Emellett szakképzésbe évente több mint száz frissen végzett lép be, és szervezni, felügyelni kell a régió 3-4 ezer orvosának szakmai továbbképzését is. Mintegy kétszázra tehető a PhD-képzésen részt vevők száma, és persze figyelni kell a magas színvonalú tudományos munkára és kutatói utánpótlásra is. Egyre több feladatunk lépi át a kari határokat is: részt veszünk a gyógyszerész-, fogorvos-, a szociális és egészségtudományi képzésekben is. Látható tehát, hogy széles a paletta, mindezt pedig egy olyan környezetben kell megvalósítani, ahol a felsőoktatásból jelentős forrásokat vonnak ki.

Bari Ferenc azt vallja, a dékán a személyével is reprezentálja a kart. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy ne csak a sikerekről beszéljen. – Az emberek persze azt szeretik olvasni, hogy ahol a gyerekük tanul, vagy ahol a családtagjaikat gyógyítják, ott minden jól működik, de aztán ha belelátnak, rájönnek, hogy a valóság mást is mutat, sokkal árnyaltabb a kép. Büszke vagyok a sok kiváló kollégámra, de törekszem arra, hogy a sikereik se homályosítsák el a látásomat – fogalmazott a magát szigorú főnökként és maximalistaként jellemző dékán.

A következő években Szegeden több mint tíz klinika vezetője cserélődik. Bari Ferenc pályázatának egyik fontos eleme az volt, hogy egy részüket fiatalokkal pótolná.

Bari Ferenc magát szigorú főnökként és maximalistaként jellemzi. Fotó:  Frank Yvette
Bari Ferenc magát szigorú főnökként és maximalistaként jellemzi.
Fotó: Frank Yvette

– Nagyon hiányzik a 35–40 éves korosztály a mai magyar orvos és élettudományi kutató társadalomból. Őket kellene visszahozni külföldről, mert szükséges a frissítés. De természetesen ebben is meg kell találni az egészséges arányt, hiszen itthon is sok tehetséges, szorgalmas kolléga készül vezető szerepre. Mindenképpen olyan szakembereket kell inspirálni, hogy pályázzanak, akik nemzetközileg elismertek, hiszen a jó jót vonz. Emellett fontos, hogy részt tudjanak és akarjanak venni a kar hosszú távú terveinek megvalósításában.

Az orvoslásban és a képzésben is az újítás felé fordul: elsősorban a molekuláris medicinát, az orvosinformatikát és a személyre szabott orvoslást fejlesztené az új dékán. Tervei szerint pedig fokozottan elismerik majd a tehetségeket a szegedi orvoskaron.

– Az elmúlt évekhez képest idén ugyan szerényen, de javul a kar gazdasági kondíciója. A plusz százmillió forintot a kiválóság megbecsülésére szeretnénk fordítani. Ebbe az oktatók ugyanúgy beletartoznak, mint a legkiemelkedőbb diákok. További cél a kutatások és a tudományos diákköri tevékenységek támogatása is. Gesztusértékű összegekről beszélünk, de legalább éreztetjük, hogy fontosak számunkra a kiválóságaink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a határátkelő: százezren a hétvégén Röszkém

Közel 100 ezer ember vette igénybe a teljes kapacitáson működő határátkelőt Röszkén. Tovább olvasom