Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Megfogják az adós kezét

Csongrád megye - Az elmúlt napokban az IMF egyik lehetséges feltételeként felmerült a magáncsőd intézményének bevezetése Magyarországon. Mit jelent ez? – ennek jártunk utána.
Csődről, felszámolásról eddig csak gazdasági társaságokkal – olykor önkormányzatokkal – kapcsolatban hallhattunk. Ilyenkor megírtuk, mekkora a befuccsolt cég adóssága, s hogy a vagyona vajon fedezi-e a hitelezők követeléseit. Az eljárás végeredménye jellemzően az volt, hogy a bankok, beszállítók jelentős veszteséget könyvelhettek el, pénzüknek csak egy kis részéhez jutottak hozzá, ahhoz is évek múlva.

Vajon ugyanilyen helyzet állhat elő akkor is, ha magánszemély jelent csődöt? – A magáncsődöt az az ügyfél kérhetné – tudtuk meg az egyetemen is tanító gyakorló jogásztól –, akinek jelentősebb banki és közüzemi tartozása halmozódott fel, s képtelen rendszeresen fizetni. Hozzá úgynevezett „vagyonfelügyelőt" rendelnének ki, aki javaslatot tenne egyes vagyontárgyak értékesítésére, illetve felmérné: milyen jövedelme van a háztartásnak, s abból mennyit képes apránként törlesztésre fordítani. Az adós így tudna fizetni, nem vesztené el a lakását, s maradna némi pénze a megélhetésre is.

A magáncsőd intézménye a fizetésképtelen adósoknak jelenthetne védelmet és esélyt arra, hogy évekkel később tiszta lappal kezdjék újra az életüket, a hitelező azonban pénzének csak egy részéhez jutna hozzá.

Utánanéztünk az interneten, hogyan működik a magáncsőd külföldön. Németországban az kérheti, akinek 20-nál kevesebb hitelezője van. A törvény minden önkormányzatot kötelez ingyenes adósság-tanácsadó szolgálat működtetésére. Ausztriában bonyolultabb a rendszer, 2 megoldás lehetséges: az egyik a kényszermegállapodás, a másik a fizetési ütemterv kidolgozása, elfogadása. A kikényszerített egyezség során 2 éven belül a tartozás 20 százalékához jutnak hozzá a hitelezők, vagy a követelések legalább 30 százalékát 5 éven belül kapják meg. Fizetési ütemterv készítése esetén nincs megszabott törlesztési hányad, a határidő azonban legfeljebb 7 év lehet. Az adósnak munkát kell vállalnia, minden olyan állást kénytelen elfogadni, ami szakképzettségének megfelelő. Hét év után tartozásának 10 százalékát és az eljárási költségeket kell megtérítenie. Romániában az adósság egy részét akár el is törölhetik, ha az adós javai nem fedezik a hátramaradt hitel összegét. A bankok az ügyfél szinte bármilyen vagyontárgyát, még a fizetését is zárolhatják.

A hitelező mindenképpen rosszul jár

A magáncsőd magyarországi bevezetésének lehetősége éppen akkor merült fel, amikor a végtörlesztők az utolsó rohamra készülnek: február végéig szabadulhatnak meg alacsony, rögzített árfolyamon a devizahiteleiktől. Ez jelentős, becslések szerint 400 milliárd forintos kárt okoz a hazai bankrendszernek. Vagyis a hitelező így is, úgy is rosszul jár, de lehetséges, hogy a befuccsoló és maguk ellen csődöt bejelentő magánszemélyekkel való együttműködéssel kisebb lenne a káruk.

Olvasóink írták

 • 6. nikyke 2012. január 16. 16:20
  „Hagyják már a fenébe ezeket a hiteleseket!!!!Éljen meg mindegyik úgy ahogy tud és vessen magára, hogy ilyen helyzetbe jutott. Minek vette fel a hitelt???? Hogy lehet valaki ennyire felelőtlen????? Meg is érdemli a sorsát!!!!!! Egy normális ésszel gondolkodó ember ilyet nem tesz, mert gondolhat arra is, hogy ez visszafelé sül el. És íme itt a valóságos példa rá!!!! A kormánynak nem is kellene velük foglalkozni, ők csinálták maguknak a bajt, oldják meg ahogy tudják!!!!!!”
 • 5. jq 2012. január 16. 13:32
  „Már hogyne kéne ezzel foglalkozni! Már rég be kellett volna vezetni, mert most ha elárverezik a házad, de nem fedezi a tartozásod, akkor akár életed végéig adósrabszolga maradhatsz.”
 • 4. Qllancs 2012. január 16. 13:17
  „Szerintem nem ezzel kellene foglalkozni a kormánynak !
  Ha nem a beígért 1 millió munkahelyet kellene már beindítani !!!!
  Mindenkinek LEGYEN munkája !!!!! normális fizetéssel , hogy kitudjon fizetni minden számlát, tudjon enni adni a családjának !!! és esetleg még tudjon megtakarítani egy pár ft-ot.
  Minden családnak , embernek joga van --emberhez méltóan élni !!!!!
  Ma ez itt Magyarországon --egyenlőre csak álom !”
 • 3. KamuNeni 2012. január 16. 11:57
  „Nemkell ahhoz egyetemen tanito gyakorlo jogasz hogy az embereknek elmondjak mi az a magancsod. Mindenki tudja mi az es mit takar.

  Ha tul sok adossagod van es nem tudsz fizetni akkor bejelented a csodot es a cegek kenytelenek leirni a vesztesseguket. Ezt altalaban adovesztessegkent konyvelik el igy aztan valamit csak visszakapnak.

  Ugyanakkor nem vehetik el a letfontossaghoz szukseges dolgokat, de megkovetelhetik hogy a tobbit eladd. ha egyszer a csod be vanjelentve, akkor a cegek akinek tartopzol nem kovetelhetnek semmit.leallt a koveteles, a zaklatas. A birosag majd eldonti mi lessz es a cegnek el kell fogadnia. Ezaltal lehet teljes leirasa a vesztesegnek, Jelenti hogy semmit nemkell tobbet fizetni. Lehet reszletes leirasa a vesztesegnek, ami azt jelenti hogy pl ha valakinek van jovedelme, akkor egy kicsit abbol be kell hogy fizessen a tartozasaba.

  Ha valaki ezt elmul;asztja, akkor kezdodik elolrol. Uj oszzeget allapitanak meg, vagy atvizsgaljak az illeto helyzetet. Ha megint reszleges fizetes a dontes, akkor uj (alacsonaybb) osszeget allapitanakmeg es ha azt is elmulasztja akkor utanna altalaban leall a folyamat es a ceg leirja a veszteseget az adojabol.

  Egyszeru konyvelesi muvelet semmi mas.

  Azert nem akarjak ezt MO-n megcsinalni, mert szerintem az orszag tobb mint fele azt tenne.”
 • 2. jq 2012. január 16. 11:33
  „Maci52, rossz a sorrend, és először eszem, aztán tv-zek és telefonálok.

  A magáncsőd bevezetése állítólag az IMF tárgyalási feltétele is”
 • 1. maci52 2012. január 16. 09:53
  „Itt magyarországon nem nehéz csődbe jutni,a minimál bért annyira levitték bizonyos érdekcsoportok,akik milliárdosok lettek,hogy az a megélhetéshez kevés,az éhenhaláshoz sok.
  Valaki hazavisz 90000 Ft-ot,abból kifizet 9000-t villanyra,18000 -gázra,10000-et TV-re,8000-t telefonra,9000-t vízdíjra,6000-t szemétszállításra és még nem evett,nem utazott villamoson.
  Más a helyzet azokkal akik ezeket a rendeleteket hozzák a havi 1-2 milliós jövedelemből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi emlékhely lett a Dóm tér is

Csongrád megyéből kiemelt nemzeti emlékhely lett az ópusztaszeri emlékpark, történelmi pedig a szegedi Dóm tér. Tovább olvasom