Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megfogyatkoztak az utcai postaládák

Csongrád megye - Az internet korában sokkal kevesebb küldeményt dobunk be az utcai postaládákba. A Magyar Posta Zrt. lecserélte – és megfelezte – az állományt.
Felére csökkent az utcai postaládák száma a megyében, miután a Magyar Posta Zrt. 2006 és 2009 között szinte mindegyiket újra cserélte. A korábbi 439 darab levélszekrény helyett már csak 219 áll a köztereken – a statisztikák szerint nem túl magas kihasználtsággal.

Átlagban tíznél kevesebb küldemény landol naponta a szegedi postaládák kétharmadában. Fotó: Schmidt Andrea
Átlagban tíznél kevesebb küldemény landol naponta a szegedi postaládák kétharmadában.
Fotó: Schmidt Andrea

Szinte üresen kong a Szegeden kihelyezett utcai levélgyűjtő szekrények kétharmada: a Magyar Posta Zrt. szerint naponta átlagosan tíznél is kevesebb küldeményt dobnak be. Kivételt képeznek a forgalmasabb posták előtt álló gyűjtőládák, amelyeket naponta akár többször is kiürítenek. A postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló kormányrendeletnek megfelelően munkanaponként egyszer kötelező kiüríteni a postaládákat.

Üzemen kívül

Ha a postán kívül szeretnénk levelet feladni, Csongrád megye nagyobb városaiban számos helyen megtehetjük ezt. Hódmezővásárhelyen 17, Szentesen 12, Csongrádon 9, Makón 11 postaláda található jelenleg. Utóbbiak közül kettőt az év elején ismeretlen tettesek megrongáltak, ezért üzemen kívül vannak.

– Szegeden ma 45 levélgyűjtő szekrény van. A fent említett kormányrendeletnek a korábban üzemeltetett, lestrapált eszközök túlnyomó többsége nem felelt meg. A rendelet szabályozza például a postaládák méretét, anyagát, kivitelét és elhelyezkedését. A bedobónyílásnak akkorának kell lennie, hogy egy C4-es méretű – megközelítőleg 23x32 centiméteres nagyságú – küldemény sérülésmentes bedobására is alkalmas legyen. Ilyen méretű nyílás a régi eszközök nagy részén nem fért volna el. Cél, hogy a gyűjtők mozgáskorlátozottak számára is elérhetők, megközelíthetők legyenek. Társaságunk vezetése ezért a teljes állomány cseréje mellett döntött – közölte Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

– Tapasztalataink azt mutatják, hogy a lakosság igénye a levélgyűjtő szekrényekre egyre csökken. Az elmúlt időszakban a magánlevelezés – a telekommunikációs eszközök és az internet térnyerésének köszönhetően – sajnos jelentős mértékben visszaszorult. Egyrészt e tendencia, másrészt az alacsony kihasználtság miatt racionalizálta társaságunk a jogszabályok figyelembevételével az állományt. További csökkentést azonban nem tervezünk – tette hozzá a szóvivő.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. november 10. 11:50
    „Pedig tervezhetik a csökkentést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2015-re elkészül az ELI szuperlézer - galériával

Az ELI szuperlézer megvalósítását előkészítő projektről tartanak sajtótájékoztatót és konferenciát csütörtökön Szegeden. Tovább olvasom