Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megfojtják Ásotthalmot az adósságok

Ásotthalom – Pár napja még úgy volt, hogy az önkormányzat csak az iskolai dolgozók fizetésének felét tudja kifizetni, mert annyira nincs pénzünk. Végül megoldottam, néhány helyi vállalkozót megkértem, hogy fizesse be hamarabb az iparűzési adóját, ebből lett a bér – panaszkodott elkeseredetten Petró Ferenc ásotthalmi polgármester.
Összesen 8,5 milliót kellett volna átutalni a fizetésekre, ehhez képest csak 5 milliós állami normatívát kapott a község. Volt még egymillió forint tartalékuk, ehhez kérték a helybeliek segítségét. Három elbocsátott dolgozó 5 millió forintos végkielégítését sem bírták odaadni, arra már nem futotta.

Ők bármelyik pillanatban pert akaszthatnak emiatt az önkormányzat nyakába, de akkor sem lesz miből behajtani a tartozást. Szerdán 300 embernek a szociális és egyéb segélyeit kellene kifizetni, ez együtt újabb 2 millió forint kiadás, de a község vezetője tegnap még nem tudta megmondani, honnan teremt elő egy nap alatt ennyi pénzt. Átgondolta, hogy ha megkéri az egyik helybeli vállalkozást, fizesse be a gépjárműadóját, az hiába lenne összesen 5 millió forint, ha az állam elviszi a nagyobb részét, és a településnek mindössze 1,5 millió forint marad belőle.

– Megfojtanak az adósságok, évek óta nem voltunk ennyire nehéz helyzetben. Mindennek az az alapja, hogy a szükségesnél jóval kevesebb állami pénzt kapunk a kötelező feladatokra – tette hozzá Petró Ferenc. – Több mint 30 millió forint kifizetetlen számlánk van, a bank már nem ad kölcsönt, a kiegészítő támogatások csapját egyetlen napra kinyitotta a kormány, de fel is függesztette a kifizetéseket. Hiába írtunk júliusban a belügyminiszternek és a nemzetgazdasági miniszternek, hogy rendkívüli támogatást kérjünk, válaszra se méltattak. 120 napon túli lejárt adósságokat is görgetünk már, a túlnyomó részével szolgáltatóknak tartozunk, főleg a gázszolgáltatónak.

Olvasóink írták

 • 18. xilinx 2013. szeptember 05. 09:38
  „14. hangman 2013.09.04. 17:49
  "Ne viccelj, két ember aki a legeladósodottabb városok első emberei, vagy csak volt(ak) hatalmas pozícióban osztogatják a milliárdokat (ex-)városuknak."

  17. szegedivagyok 2013.09.05. 08:38

  "Egy polgármester feladata a rábízott település vezetése, működésének biztosítása. Ehhez persze mindenféleképp szükséges, hogy bizonyos ismeretekkel rendelkezzen pl. a közgazdaság témaköréből. Na ez, amire a magyarországi polgármesterek döntő többsége képtelen...."

  Na-na......kezditek már tapisgálni a lényeget...és ez így megy hosszú-hosszú évtizedek óta...
  És amíg ez nem változik, addig semmi nem fog változni. Csak az adósság és szeméthegyek maradnak eltakarítatlanul és felelősök nélkül. És azt is tudnotok kell, hogy nem fogják a hatalmat adni...mindig visszatérnek ilyen vagy olyan formában.”
 • 17. szegedivagyok 2013. szeptember 05. 08:38
  „Egy polgármester feladata a rábízott település vezetése, működésének biztosítása. Ehhez persze mindenféleképp szükséges, hogy bizonyos ismeretekkel rendelkezzen pl. a közgazdaság témaköréből. Na ez, amire a magyarországi polgármesterek döntő többsége képtelen. Képtelen, mert alkalmatlan feladatára. A település hitelfelvételének aláírása, a szalag átvágások nem számítanak tudásnak. Ami még borzasztóbb, hogy a birka emberek még tapsolnak is ehhez.”
 • 16. Aranea 2013. szeptember 04. 21:53
  „Lehet, hogy Ásotthalom is olyan horribilis támogatást kapott hátrányos helyzetű településként az államtól, mint Kübekháza... mennyi is volt? Valami 3.500 Ft rémlik...”
 • 15. C6H12O6 2013. szeptember 04. 20:31
  „Adjanak be csődeljárást maguk ellen. Ezt rosszindulat nélkül javaslom. Valakinek el kell kezdeni a sort. Hátha átcsoportosítanak a stadionépítési pénzekből. A semmiből nem lehet várat építeni. Majd kiküldenek egy biztost, mint Esztergomban, csak hozza magával a hitelkártyáját is.”
 • 14. hangman 2013. szeptember 04. 17:49
  „Ne viccelj, két ember aki a legeladósodottabb városok első emberei, vagy csak volt(ak) hatalmas pozícióban osztogatják a milliárdokat (ex-)városuknak.”
 • 13. xilinx 2013. szeptember 04. 17:18
  „"És kapcsolja le a közvilágítást meg zárja be az óvodát, iskolát?"

  Nem kell bezárni. De vezessen be pl. tandíjat. De ne hitelből működtesse, mert még a kamatokat is ki kell fizetni.
  Ja, és akinek az aláírása a hitelfelvételi okmányon díszeleg, annak kobozzák el a vagyonát - de még az ükunokájának meg a keresztlányának meg a sógorának is - , és abból törlesszenek!”
 • 12. hangman 2013. szeptember 04. 16:53
  „És kapcsolja le a közvilágítást meg zárja be az óvodát, iskolát?”
 • 11. xilinx 2013. szeptember 04. 15:46
  „Vesd össze:
  "Megfojtanak az adósságok,..."
  "...a bank már nem ad kölcsönt..."
  Tehát az adósságokat hitelből fizetnék, ha lenne, aki ad. Hát nagyon remélem, hogy soha egyetlen fillért nem kapnak kölcsön! Fizessék vissza az adósságukat, aztán kalap kabát...nem hitelképes...”
 • 10. NP1 2013. szeptember 04. 15:37
  „3. KamuNeni 2013.09.04. 11:51

  Ennyi ésszel pénzügyminiszter is lehetnél.
  Ez a boltnyitás igazán újszerű és pompás ötlet. Az ottaniaknak talán azért nem jutott eszébe, mert a fizetőképes kereslet hiánya miatt a már meglévő boltjaik is padlón vannak.”
 • 9. csmano 2013. szeptember 04. 14:43
  „Egy fecske nem csinál nyarat, de ismerve az idén bevezetett önkormányzati finanszírozási rendszert, szerintem az ősz ettől lesz forró, elég az iskolák állami átvételét nézni, ahol sok önkormányzatnak többe kerül most az iskola, mint előtte amikor ő volt a fenntartó, de az iparűzési adót is lenyúlta az állam, és központból osztogatnak. Most a jó elvtársak által vezetett önkormányzatok kapnak központi segítséget, a többiek meg vesszenek elv van szerintem.”
 • 8. hangman 2013. szeptember 04. 14:33
  „Idén ősztől minden kistelepülés hasonló helyzetbe került, hosszú cikkek sorozata volt már Tiszasziget helyzetéről is. Kötelezően ki kellet rakniuk dolgozókat, megvonták a támogatást, az iparűzési adó bevételének nagy részét lenyúlták, cserébe ugyanannyi kötelezően ellátandó feladatuk megmaradt. Pályázni lehet, de ahhoz is jó szakemberek kellenek, akik agyon vannak terhelve, vagy valakit meg kell fizetni, hogy jó pályázatot írjon, ez pénzkérdés, önerőhöz pénz kell, előlegből való gazdálkodás pedig megint határeset, amihez megint plusz pénz kell, nehogy fizetésképtelenek legyenek.”
 • 7. Horthyszobor 2013. szeptember 04. 14:28
  „Nagyon furcsa ez a történet. hisz pont most lettek a kistelepülések adósságai kifizetve. Nem kevesebbet kellene vadászni??? Vagy olyan költözött a környékre akitől fél a kormány és nem akar pénzt adni?”
 • 6. Ganxta 2013. szeptember 04. 12:47
  „Elnézést, de azt nem lehetett volna leírni a cikkben, hogy mi volt az út, amin idáig jutott a település? Mert ha mindenről "csúnya" állam bácsi tehet, akkor a többi település, hogy nem jut hasonló sorsra? Esetleg a vezetők alkalmatlanok a feladatra?

  Nem gyanúsítok, csak kérdezem. Mert így elég féloldalas a történet.”
 • 5. polo 2013. szeptember 04. 12:39
  „Nem sajnálkozni kéne hanem elgondolkodni milyen adottságai vannak a településnek és környékének mint mezőgazdasági mind turisztikai szempontból.
  Ezekhez is pénz kel de lehet pályázni”
 • 4. Igazságérzetű 2013. szeptember 04. 12:25
  „"KamuNeni"

  Oké átveszi az állam, de azzal kezdi, hogy a dolgozóknak felét elküldi. Egyébként nem értem! Csak a polgármester engedélyével lehet vállalkozást létesíteni Ásotthalmon?”
 • 3. KamuNeni 2013. szeptember 04. 11:51
  „Hat azt kene csinalni hogy eltorolni a burokraciat Asotthalmon es felszabaditani a busineest a sok hulye kovetelmenyek alol. Akarki nyithasson boltot ha van vegzettsege vagy boltvezetoi engedelye ha nincs. Az o pezuk van a sajat cegeukbe es ha befullad akkro befullad. A boltvezetoi engedely vagy akarmilyen vegzettsegnek semmmi koze senki businessehez.

  Ez egy csomo ceget elinditana akik aztan tudnanak adozni. Aki akar legyen sajat vallakozo Asotthalmon mindenfele kovetelmeny nekul. Azok felvennenk embereket akik szinten vasarolnanak a fizetesukbol es az ado avval is novekedne.

  Ha az allami adossag olyan magas akkor ne fizessek be hanem fizessek ki a bereket eloszor meg a varosi kiadasokat es ha marad fizessek be az allamnak. Ha nem akkor mondjak meg neki hogy nem maradt, mert nincs munka, nincs penz, nincs ado.

  Ha az allam at akarja venni a falu mukodeset akkro nosza... adjak oda nekik. Majd ok fizetik a kiadasokat.

  Ha nincs busines nincs forgotoke. Ha nem forog a penz akkor ertektelen, nem letezik!!

  ha nincs forgotoke akkor business sincs, munka sincs, penz sincs. Ezt akarmelyik irastudatlan szemely tudja. Nem kell hozza diploma. Adjatok at az allamnak az adossagot es azok majd elintezik magukkal.”
 • 2. Igazságérzetű 2013. szeptember 04. 11:39
  „Győzött a fülkeforradalom!!!”
 • 1. pachakuti 2013. szeptember 04. 11:37
  „De legalább van szépen felújított főtér és strand.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkítette a kormányzat a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek körét

Lemorzsolódás lehet az eredménye annak a törvényváltozásnak, amely szigorította a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriát. Tovább olvasom