Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Megfúrták a Sándor család nyugalmát

Szeged - Évek óta vív szélmalomharcot családja nyugalmáért egy szegedi férfi, akinek a feje fölött fogorvosi magánrendelő működik. Az építési iroda többször elutasította a panaszát. Most az ÁNTSZ vizsgálja az orvosi gépmatuzsálemet, hogy eldöntse: engedélyezi-e további működtetését.
– Négy éve költöztünk a lakásba, azóta nincs nyugalmunk az iszonyú zaj és a rezgés miatt. Amikor a fúró és a szék egyszerre megy, az alvás kizárt
– mesélte az egyik felsővárosi panelban feleségével és féléves babájával élő Sándor Miklós, akinek lakása fölött fogorvosi rendelő működik. A két fogász – Halmágyi István és Vass Éva – már 1986 óta dolgozik a házban, de az alattuk élő öregúr, Sándorék elődje ezt nem kifogásolta, ugyanis erősen nagyothallott. A probléma forrása az a több mint 30 éves fogorvosi szék – illetve a hozzá tartozó berendezések –, amelynek hiányzik a zaj- és rengéscsillapítása. Éppen alatta van Sándorék hálószobája – amely azóta gyerekszoba lett.
A férfi azt mondja, igyekeztek kompromisszumra jutni a fogászokkal, de nem sikerült. A rendelés gyakran hétvégén is reggel fél 7-kor indul, de este 8-kor is fültanúi voltak már kezelésnek. A városi építési irodától kértek birtokvédelmet, illetve azt, hogy állapítsák meg: a fogászok nem lakáscélra, hanem rendelőként használják a lakást. Az iroda azzal utasította el a kérvényt, hogy a rendelő működése ellenére „jellemzően a lakás célú felhasználás megmaradt", így ők nem illetékesek, a rendelői használathoz nem kell a fogászoknak külön engedély.
Sándor Miklósnál aztán tavaly év végén elszakadt a cérna. Kiabálni kezdett a lépcsőházban Halmágyival, majd megmarkolta a kabátját. A bíróság ezért – tettleges becsületsértés miatt – jogerősen elítélte, és egy év próbára bocsátotta. A férfi szerint várandós felesége az ünnepek alatt sem tudott pihenni a rendelés miatt, ezért ragadtatta magát erre. Azóta már megbánta.

Az ajtó mögött működik a fogorvosi magánrendelő – csendre fáj a lakók foga - Fotó: Frank Yvette
Az ajtó mögött működik a fogorvosi magánrendelő – csendre fáj a lakók foga - Fotó: Frank Yvette

Kerestük az ügyben Halmágyi Istvánt is – aki a rendelővel szembeni lakásban él –, de nem akart nyilatkozni. Azt mondta, míg nem zárul le az ügy – szerinte 2–5 évig –, nem beszél róla. Ahhoz sem járult hozzá, hogy fotókat készítsünk a fogorvosi rendelőről és a székről.
– Sándorék panaszára mentünk ki először. Akkor láttuk, hogy teljesen hiányzik a gépek zaj- és rezgéscsillapítása. A fogászok azt ígérték, pótolják. Amikor idén áprilisban újabb panaszra ismét ellenőriztük, kiderült, hogy habszivacsot, egy túrázáshoz használt polifoamot tettek alá. Ez teljesen alkalmatlan hangszigetelésre – mondta el Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos. A szék használatát viszont csak akkor tilthatja meg az ÁNTSZ, ha a géphez tartozó eszköz, tartozék hiányzik belőle. Ezt a felkért szakfőorvos vizsgálja majd.
A tiszti főorvos megjegyezte: az uniós csatlakozás óta nincs határidőhöz kötve egy orvosi berendezés működési engedélye, műszaki állapotának felülvizsgálata – szemben például az autókkal, amelyek legfeljebb 3 évre kapnak műszakit. A minimumfeltételekről szóló rendelet is csak azt szabályozza, hogy milyen eszköznek milyen darabszámban kell meglennie – azt nem, hogy azok mennyire elavultak, és mire alkalmasak.

Vizsgálják a panelfogászatokat

A kistérségi ÁNTSZ levonta az eset tanulságait: a közeljövőben átvizsgálják a szegedi társasházakban működő fogászati rendelőket. Úgy tudjuk, ebből mindössze pár létezik. Az új lakóépületeknél pedig – a további konfliktusok megelőzése érdekében – előírták a zaj- és rezgésvédelmi szakvélemény beszerzését.

Olvasóink írták

 • 5. dr.Csillagvirág 2009. június 22. 19:35
  „Milyen szinvonalú fogorvos lehet egy panelben, leharcolt fogorvosi eszközökkel és ennek ellenkorére az ÁNTSZ nem tudja bezáratni!!! Mi az, hogy reggel fél 7kor rendel hétvégén, meg este 8kor és nem tudnak pihenni, föleg a fél éves kisbabát sem veszik figyelembe!!! És csak kabátját rángatta meg??? Hát jól birja a tulaj!!! Azért azok az emberek is elég igénytelenek lehetnek, akik DR. Halmágyihoz járnak fogukat kezeltetni!!! Én biztos nem ülnék be egy 30 éves fogorvosi székbe, meg ahol poliformok vannak leteritve turázáshoz!!! Emberek ez nem nevetséges?? !! Ha már fizetsz egy orvosnak a maszek rendelésért, akkor a rendelöjének igy kell kinéznie? És tényleg a veszélyes hulladékkal mit csinál? Le kell kapcsolni a villanyorát hétvégén fél 7kor amikor elkezdi müködtetni a fogorvosi széket, egyáltalán ez az ember fizet rendesen adót...stb????!!! APEH hol vagy most????”
 • 4. Dittike 2009. június 22. 17:08
  „,,jellemzően a lakás célú felhasználás megmaradt" hát ezt szépen kimagyarázták.
  Uhh a gonosz fogorvos banda.!! XD Sajnáom a családot..Én már hamarabb kiakadtam volna..XD”
 • 3. Strat-n 2009. június 21. 19:16
  „Más esetben sokkal szemfülesebb, sokkal kreatívabb az ANTSZ. Most is csak bezárni illetve büntetni kellene. Csak nem találtak egy ismerőst a fogorvosék? A családnak kitartást!”
 • 2. varadipal 2009. június 20. 09:57
  „Van egyszerűbb, és szelídebb megoldás is: Ügyesen meg kell buherálni a villanyórájukat, és be kell jelenteni, hogy lopják az áramot./Elég, ha a plomba valamiért leszakad/.Az ANTSz-t is rájuk lehet uszítani, hogy számoljanak be arról, hogy a különösen veszélyes hulladékkal mit csinálnak/Vér a csatornába, fog, tampon,egyszer használatos fecskendő stb.megy a nyilvános szemétledobóba, csinálja a fertőzésveszélyt../
  Ezt kéthetente, vagy hetente felváltva meg kell ismételni, majd csak csend lesz, ha a bírság eléri a hasznot.
  Kedves Szomszéd: a tipp ingyen volt, de én már a belét kiszekáltam volna a bunkó módra viselkedő borbélyoknak, ha állandóan zavarják a nyugalmam. A fogorvosi egyetemen nem tanítják a más iránti tapintatot.”
 • 1. rolee 2009. június 19. 17:07
  „Szar helyzet, ez tettlegesség egy kabát markolás meg ordibálás!? Hol élünk!

  Bátorság Miklós én ha évvégén meg karácsonykor sem tudnék aludni, meg főleg a terhes feleségem sem tudna addig püfölném az ajtót amíg ki nem nyitja a többit nem írom le ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozó akció az Árpád nevelőotthon ellen Tápén

Szeged - Számos ellenérvet hozott fel tegnapi sajtótájékoztatóján Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati… Tovább olvasom