Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Meghívták a Topmodellt a kortárs drámafesztiválra

Meghívták a Topmodellt a kortárs drámafesztiválraMegyeri Zoltán és Janik László a Topmodell egyik jelenetében. Fotó: Kocsis Judit
Miközben a szegedi színház egyetlen produkciója sem kapott meghívást már évek óta még a Pécsi Országos Színházi Találkozóra sem, az IH Rendezvényközpont és az A&A Produkció nyári előadását, Nyikolaj Koljada a Topmodell című vígjátékát meghívták Oroszországba, a Jekatyerinburgi Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválra.
A fergeteges mai komédiát két vállalkozó kedvű szegedi művész Szilágyi Annamária és Varsányi Anna a szegedi önkormányzattól kapott támogatás segítségével mutatta be júliusban a városháza udvarán a Nyári Színházi Kavalkád rendezvénysorozatában. A groteszk humorú kortárs orosz vígjáték mindhárom előadását zsúfolt telt ház előtt, hatalmas sikerrel játszották. A darabot színpadra állító sokszoros Dömötör-díjas, népszerű színésznőnek, Szilágyi Annamáriának ez volt a második rendezése a Thuróczy Katalin-darab, a tavaly sokfelé nagy sikert aratott Pastorale után. Koljada komédiáját a dramaturgként, díszlet- és jelmeztervezőként is országszerte sikereket arató Varsányi Anna fordította magyarra, a színpadkép és a jelmezek is az ő kreativitását dicsérik.

A produkciót – a Pastoraléhoz hasonlóan – a professzionális színházakban szokásos költségvetés töredékéből hozták létre, és játsszák majd Szegeden kívül is. Az elismerő fogadtatásban oroszlánrésze volt a parádés szereplőgárdának is. Brillírozott az előadásban a Szegedre ezzel a produkcióval visszatérő Megyeri Zoltán és Janik László, továbbá utánozhatatlan humorával Jakab Tamás, valamint Gömöri Krisztián, Kiszely Zoltán, Dénes Gergely és Vajda Júlia is sokszor kacagásra késztette a közönséget.

Nyikolaj Koljada a kortárs orosz irodalom egyik vezéralakja, az ő ajánlására kérték el a nemzetközi fesztivál szervezői a produkció videofelvételét, amely alapján meghívták az alkalmi társulatot 2017 júniusára Jekatyerinburgba.
Az alkotók lapunknak elmondták: meglepetésként érte őket a meghívás, álmukban sem gondolták, hogy beválogatják előadásukat egy ilyen rangos seregszemlére. A meghívás Szeged és az itt egyre szaporodó intézményrendszeren kívüli színházi kezdeményezések számára is komoly szakmai elismerést jelent.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flashmob Szegeden: az egészséges idősekért táncoltak

Flashmob Szegeden: az egészséges idősekért táncoltak
Az idősödő népesség problémájára és ezzel összefüggésben a gyógytornászok és fizioterapeuták… Tovább olvasom