Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Meghosszabbították a jelenetíró pályázat határidejét

Szeged - A Vígszínház 2011. január 31-éig meghosszabbította a 14–21 éves korcsoport számára kiírt Kamasz-bazár(va) jelenetíró pályázatát. A részletekről Eszenyi Enikő igazgató nyilatkozott.
Az ősszel kiírt, kétszereplős jeleneteket hattagú zsűri értékeli, melynek tagjai: Eszenyi Enikő színész–rendező; Hegedűs D. Géza színész–rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanára; Garai Judit, a Vígszínház dramaturgja; Juhász Iván, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára; Néder Panni, az SZFE rendezőszakos hallgatója, valamint Koltai Edina diák. A pályázatra ötletadó címek is rendelkezésre állnak, a legsikeresebbekből összeállított előadást a Vígszínház mutatja be és értékes díjakkal jutalmazzák. A részletekkel kapcsolatban Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját kérdeztük.

– Hirdettek-e máskor is hasonló vagy bármilyen darab- vagy jelenetíró pályázatot?
– Nem, ez az első ilyen jellegű pályázat, de bízunk benne, hogy kedvező fogadtatásra lel és hagyományt teremthetünk vele.

– Miért korhatáros?
– Elsősorban a gimnazista korosztályt törekszünk megszólítani és írásra buzdítani, szeretnénk a fiatalok körében felébreszteni a szépírás iránti szeretetet és lehetőséget teremteni arra, hogy megmutassák a bennük rejlő tehetséget.

Eszenyi Enikő: Bízom benne, hogy igazi tehetségekre bukkanunk, akiket segíthetünk az írói pályán való elindulásban. Fotó: MTI
Eszenyi Enikő: Bízom benne, hogy igazi tehetségekre bukkanunk, akiket segíthetünk az írói pályán való elindulásban. Fotó: MTI


– Milyen szempontok szerint válogatták ki az elbíráló zsűrit?
– A Vígszínház művészei számára nagyon fontos, hogy támogassák a fiatal alkotókat és tehetségeket, ezért kollégáim mind örömmel vállalták volna e nemes feladatot. A zsűritagokat végül igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy lehetőség szerint a színházi alkotómunka minden területét képviseljék.

– Megközelítőleg hány pályaművet várnak és nagyságrendben mennyi érkezett idáig be?
– A számra vonatkozóan nem voltak előzetes elvárásaink, minden beküldött pályaműnek örülünk és érkeznek is szép számmal. A pályázat időtartamát egy hónappal meghosszabbítottuk, így aki kedvet érez magában az íráshoz, 2011. január 31-ig még elküldheti jelenetét.

– Ki rendezi meg az előadást a legsikeresebb pályaműből?
– Erre a kérdésre egyelőre nem tudok válaszolni.

– Szerzői szempontból mik lehetnek a buktatói a kétszereplős jelenetírásnak?
– Erre nehéz válaszolni, hiszen minden író más. Valaki abban tud kiteljesedni, ha sok szereplőt mozgat, míg másoknak az az erőssége, ha két ember viszonyát mutathatja be és erre összpontosíthatja minden kreatív energiáját.

– Kik találták ki az ajánlott címeket, amelyek között az iskolai fogalmazáscím (pl. Én és az új tesóm) és a modern problémák (pl. Apa szeretője és én) egyaránt megjelennek?
– Ezek csak ötletadó címek, javaslatok, amelyek mentén érdemes lehet elindulni. Természetesen nem ragaszkodunk egyikhez sem.

– Lehetségesnek tartja-e, hogy a legjobb jelenetből egész színpadi művet íratnak?
– Nem ez a cél. A pályázati kiírásban is az szerepel, hogy egy jelenetfüzért fogunk bemutatni, melyet a legjobb írásokból állítunk össze.

– Elképzelhető-e, hogy olyan tehetség(ek)re bukkannak, akik később a Vígszínház állandó szerzői lehetnek?
– Bármi elképzelhető. Bízom benne, hogy igazi tehetségekre bukkanunk, akiket segíthetünk az írói pályán való elindulásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 fok Szegeden - Hidegbetörés Karácsony első napján!

Csütörtökön a Dunántúlon változóan, keleten, északkeleten erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Melegfronti hatással számolhatunk. Tovább olvasom