Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Meghúzták a vonalakat

Százötvenezer felvételiző számára elérkezett az igazság pillanata: tegnap véglegesítették, ma reggelre pedig az internet segítségével, esetleg SMS-ben minden érintett megtudhatta, idén ősszel elkezdheti-e felsőoktatási tanulmányait. A Szegedi Tudományegyetemre idén közel tizenegy ezren jelentkeztek. Információink szerint pszichológia szakra 138, magyar nyelv és irodalomra, valamint történelemre 121 ponttal lehetett bejutni.
Tegnap véglegesítették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, melyeket az éjszaka a www.felvi.hu-n már megnézhettek az érdeklődők.
Kurrens képzésnek számít a Szegedi Tudományegyetemen is a közgazdász, a jogász, a pszichológia, a kommunikáció, a művelődésszervező, a magyar nyelv és irodalom. Idén – a lapzártakor begyűjtött információnk szerint – például pszichológiára 138, magyar nyelv és irodalomra, valamint történelemre 121, az egészségtantanár–kommunikáció szakra 116, művelődésszervező és valami egyéb szakra – a párosítástól függően – 127 és 86 pont között lehetett bejutni.

A felvételizők a személyre szabott weboldalukon névre szólóan is megtalálhatják a rájuk vonatkozó ponthatárokat és a felvételi döntést.
Az a 130 ezer felvételiző, aki a jelentkezési lapján a mobilszámával és hozzájárulásával engedélyt adott erre, ma reggelig megkapta SMS-ben is az értesítést.

A felvételizőket oda veszik föl, ahova – az általuk megjelölt helyek sorrendjében – elsőként elég a pontszámuk. A felvételt kimondó döntés akkor válik hivatalossá, amikor az adott felsőoktatási intézmény erről levélben értesítést küld. E határozatot az idén sem lehet megtámadni. Az elutasítás ellen – a felsőoktatási törvény szerint – felülbírálati kérelmet lehet benyújtani 15 napon belül, de legfeljebb jogszabályi sértésre hivatkozva.

A fellebbezések száma több lesz, mint korábban bármikor – vélik azok, akik szerint az idei felvételin a korábban érettségizőket előnyösebb helyzetbe hozta a jogszabály, így az idén maturálók esélyegyenlősége sérült. E vélekedés a ponthatárok meghúzása után igazolódhat, vagy minősülhet riogatássá. Az már most látható, hogy az egyetemeken tavaly 26 volt, idén 27 százalékos a sikeresen felvételiző régi vizsgázók aránya, a főiskolákon 33, illetve 34 százalék. Az esélyegyenlőtlenség rémével elsősorban a népszerűbb szakokra jelentkezők riogathatók.

A keretszám bővítése a népszerű szakokat indító intézmények, illetve az oda jelentkezők érdeke is. Azonban a meghirdetettnél több diák felvételét nem engedélyezte a minisztérium. Tavaly ősszel 10 százalékkal már csökkentették a keretszámokat. Ám ezt sem tölthették be felvételizőkkel a nagy létszámú szakokon – tudtuk meg Almási Tibortól, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánjától. Ennek oka, hogy a határ egyetlen ponttal való csökkentése többtucat további jelentkező felvételét igényelte volna. Így több – például az SZTE-n a pszichológia, a magyar nyelv és irodalom, történelem – szakon valószínűleg a meghirdetett keretszám alatt marad a leendő első évfolyam létszáma.


Pszichológia a topon

Idén a szegedi egyetem pszichológia szakán meghirdetett 27 helyre ezernél is többen jelentkeztek. Gólya csak a 138 pontot elérő 25 fiatalból lehet. A költségtérítéses képzésre 133 ponttal juthatott be 17 szerencsés felvételiző. Így lesz ősztől 42 fős az első évfolyam. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom