Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Megindult a kullancsok rohama

Szeged - Mivel az Unió betiltotta a kullancsok irtását, és a tél is enyhe volt, kullancsinvázió várható idén. A régióban már most két újabb Lyme-kóros betegről tudnak. A vérszívó a kutyákat sem kíméli: egyre több a fertőzött négylábú is Szegeden.
Bár a meleg csak most köszöntött be, a régiós ÁNTSZ-hez idén már két új, Lyme-kórral fertőzött betegről érkezett jelentés – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a tisztiorvosi hivatal régiós járványügyi osztályvezetőjétől. Kormányos Szilvia szegedi háziorvos pedig arról számolt be: egy betege már segítséget kért a héten az általa összeszedett kullancs eltávolításához. A jó idővel egyre több ilyen esetre számít – tette hozzá.

A Lyme-kórt is terjesztő vérszívók korai aktivitását csak részben magyarázza, hogy túlélték az enyhe telet. A másik ok drámaibb: az Európai Unió – környezetvédelmi szempontokra hivatkozva – betiltotta a vérszívók elleni egyetlen hatékony permetezőszer használatát. Ezért idén már egyetlen magyar településen sem irthatják a betegségeket terjesztő kullancsokat. A Dél-Alföldön becslések szerint a vérszívók ötöde hordozza a Lyme-kór, illetve az enkefalitisz – azaz az agyvelőgyulladás –kórokozóját. Térségünkben a Lyme-kóros kullancsok a gyakoribbak. Az ÁNTSZ adatai szerint már tavaly 114 új Lyme-fertőzött volt a régióban – ami a 2007-es esetszámnak több mint a duplája. Ez az érték várhatóan növekedni fog.

A vérszívók idén korán aktivizálódnak. Fotó: DM/DV
A vérszívók idén korán aktivizálódnak.
Fotó: DM/DV

A kullancsok azonban nemcsak az emberekre, de a házi kedvencekre is veszélyesek. Szigeti Gábor szegedi állatorvoshoz naponta visznek olyan kutyát, amelyik kullancscsípéstől betegedett meg. A szakember szerint folyamatosan növekszik az ilyen négylábú páciensek száma. Kutyáknál ugyan ritka a Lyme-kór, de náluk ez meg is előzhető védőoltással. Gyakoribb az úgynevezett babeziózis, amitől a kutya belázasodik, elesett lesz, később pedig károsodik a mája, a veséje, besárgul, majd – ha nem kezelik – egy hét alatt elpusztul. A tüneteket észlelve azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert az idejében felfedezett betegség jól kezelhető. A gyógyítás költsége – a beteg állapotától függően – 7 és 30 ezer forint között mozog.

Négylábúaknál is biztonságosabb és kifizetődőbb a megelőzés: olyan 2 ezer forintos gyógyszert kell a hátára csöpögtetni, ami a véráramba szívódva nagyjából egy hónapig távol tartja az élősködőket. Kapható speciális kullancsnyakörv is – ez 4 ezer forintért 6–7 hónapig védi a kutyát a vérszívóktól.

Gyorsan szedjük ki!

– Aki elég bátor, kullancscsipesszel kiveheti a bőréből a vérszívót. A gyakorlatlanok a háziorvostól, a bőrgyógyásztól vagy az ügyeleten kérhetnek ehhez segítséget – mondta el Tombácz Zsuzsanna. A tévhittel szemben nem szabad zsíros krémmel bekenni a kullancsot, mert fulladozása közben kórokozókat üríthet a vérbe. Az viszont nem számít, hogy az óramutató járásával ellentétesen vagy máshogy szedjük-e ki. Az sem fontos, hogy benne marad-e a feje – a kórokozók ugyanis a potrohában vannak. A lényeg, hogy minél hamarabb, lehetőleg 4 órán belül szabaduljunk meg tőle.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. nehazudjDM 2009. május 11. 11:44
  „Ha a kutyából vagy emberből kiszedte valaki, érdemes elégetni. Főleg ha már nagy potrohája van, mert ha csak kidobják, rengeteg utódot hoz létre.”
 • 31. flexsnake 2009. május 11. 06:18
  „31. létezik de csak Amerikában adják be elítélteknek. Az biztosan hatásos ellene.”
 • 30. floridaimagyar 2009. május 10. 21:55
  „Azt hittem van ellene vedooltas.”
 • 29. benq 2009. május 10. 21:43
  „http://mrahalom.myminicity.com/tra”
 • 28. Sophie 2009. május 10. 18:12
  „Keyra!
  A védőoltás csak a kullancs által okozott fertőző agyhártyagyulladás ellen véd, de nem a lyme kór ellen...
  aminek sajnos sok szövődménye lehet, akár évekkel később.”
 • 27. Keyra 2009. május 10. 17:34
  „Hát, én elég sokat túrázok(nyáron akár 1,5 hónapig is táborokban vagyok) és ezért oltattam be magam ellene. Mármint nem a kullancs ellen, hanem a betegségei ellen...elég sokáig tart(3-év mire teljesen védett leszel) de sztem megéri. És valószínűleg azért mert elég sokat találkozom velük(közvetlenül is:D) különösebben nem is félek tőlük...sztem elég sokan felfújják a dolgot. Gondolok itt az "ÚRISTEN EGY KULLANCS!!!!!" REAKCIÓRA. (Csak aztán nehogy pórul járjak...)Ha tudod elkerülöd, ha már benned van kiszeded. ÉS nem kell semmi speckó felszerelés ellen. Ha már benned van körömmel is kiszedheted, de megfelel és szemöldökcsipesz is. És ha a feje netán beleszakadna, majd idővel kilöki a szervezeted. De ilyenkor azért érdemes figyelni a csípést!”
 • 26. lopicigazsi 2009. május 10. 13:41
  „Tegnap én is 2 kullancsot szedtem ki a lányomból. Ez az irtószer ügy így nem elfogadható!
  Tiltakozom!
  ---> www.afal.hu
  _______________”
 • 25. flexsnake 2009. május 10. 12:52
  „25. mondok egy olcsó tippet: kegyetlenül be kell tintázni, a kullancs nem szereti az alkoholt :D
  Borfesztiválon viszek ki egy sátrat ,,Részegen a kullancsok ellen" :D”
 • 24. SP 2009. május 10. 11:04
  „Merial Frontline kullancs elleni csepegtetős (lemaradt az e betű) ocska a billentyűm”
 • 23. SP 2009. május 10. 11:00
  „17. hozzászólás +36 2009.05.10. 08:22
  0,5ml Merial Frontlin kullancs elleni csepegtetős.
  petpatika.hu”
 • 22. félix 2009. május 10. 10:07
  „Bocsánat....óvoda :-))”
 • 21. félix 2009. május 10. 10:05
  „A kisfiam ovodájában egyik nap ki volt írva: kullancsírtás miatt fűre lépni tilos. EU- tilalom ide vagy oda, mégisvan ahol vegyszerrel kiírtják a kullancsokat.Helyesen teszik.”
 • 20. banew 2009. május 10. 10:02
  „Kullancsmentes napokat!

  Én a gyerekekkel Polybé tablettát szedettem, ha kirándulni mentek, szegények kissé bűzlöttek, mert pár nap szedés után a bőrön is érzik az "illata". Szerencsére se kullancsot nem szedtek össze, se a szúnyogok nem ették meg vacsira őket. Bár csatlakoztunk az EU-hoz, de ez azt jelenti, hogy megszünt az országnak a szabad akarata, meg a megszokott, sok-sok éves szokását sem gyakorolhatja? Nekünk megfelelt eddig a kullancs irtás, senkinek nem volt vele baja, a zöldfülű-agyú védők meg etessék magukkal, ha tetszik. Kicsi gyereket, aki a szájába veszi a kezét, meg mindenhol jár, hogy kenjünk be akármilyen kenőccsel. Szép napot mindenkinek!”
 • 19. Sophie 2009. május 10. 09:24
  „Sziasztok,
  Tavaly nyár végén a fiam összeszedett egy fertőzött kullancsot az újszegedi ligetben. Kullancs elleni krémmel be volt kenve, ill hosszú ruházatban volt. Megtaláltuk, szakszerűen eltávolítottuk, majd láz...rosszullétek, és 2 héttel később a bal lábán kívül és belül 30-30 cm lyme folt keletkezett. Háziorvos azonnal felismerte, gyermekklinika bőrgyógyászatra küldtek. Ott már nézegették a foltot, hasonlítgatták azzal, ami a nagykönyvben van leírva, lefotózva...vérvétel, a szerológiai vizsgálata negatív lett. Nagyon nehéz kimutatni vérből a konkrét fertőzést, mivel a lelete negatív lett így az szegedi doki szerint más teendő nem volt, csak 20 napig 2x1 doxicyclin. Mivel a doxicyclin nem tápszer, a vérvétel nem mutatott semmit, ezért nemigen tudtam eldönteni, hogy fertőzött a gyerek vagy nem ??
  Interneten utána olvastam, így kötöttünk ki Bp-en Lakos doktornál, akihet azóta is hordom a gyereket.
  Összesen 4 vérvételre van szükség, nekünk már csak 1 van hátra, majd a 4 eredmény összehasonlítása után tudja csak azt mondani, hogy a gyerek gyógyult, amennyiben a 4 érték egymáshoz képest csökken. Sajnos az egyszeri negatív szerológia nem zárja ki a későbbi szővődményeket, mely lehet idegi bénulás, szívizom gyulladás, krónikus izületi gyulládás...stb. Amennyiben nincs kikezelve a lymkór, akár 10 év múlva is aktivizálódat a szervezetben, mikor már a kullancs csípésre sem emlékszünk.... Szóval védekeztünk a kullancs ellen és mégis...Aki a ligetben jár, nézze át magát és a gyerekekt is, állatokat is...”
 • 18. Kraftwerk 2009. május 10. 08:49
  „Jelenleg egyetlen kullancs elleni vegyszer létezik(de nem lehet egszerűen hozzájutni),a neve:ACTELLIC.
  1.-es forgalmazási kategóriába tartozik tudomásom szerint,de hivatalosan közterületen,meg egyéb helyeken nem használható!!!
  Viszont a kullancsnak meg nagyobb a becsülete,a sok okos EU-s emberke meg menjen a fenébe!!!!
  Aki ilyen törvényt alkotott,hogy nem lehet az Eu-ben kullancsot írtani megfelelő vegyszerrel,annak én legszivesebben összeszednék valahonnan egy vödőr Lyme kórral fertőzött halom kullancsot,és beleállítanám két lábbal,aztán majd meglátjuk,mi lesz a vége...:))
  Erre megint csak őszinte mondat jut az eszembe:MAGYARORSZÁG A HÜLYÉK ORSZÁGA LETT!!!!”
 • 17. trixi11 2009. május 10. 08:36
  „Belém egyszer csimpaszkodott kullancs, az egyik exem személyében... :DD”
 • 16. +36 2009. május 10. 08:22
  „"...olyan 2 ezer forintos gyógyszert kell a hátára csöpögtetni, ami a véráramba szívódva nagyjából egy hónapig távol tartja az ..."

  RÖHEJ!!! ILYENKOR NEM ÍRJÁK KI, HOGY MILYEN SZER (EK) HATÁSOSAK!
  ELSŐ A LÁTSZAT: NEM REKLÁMOZUNK!”
 • 15. joy 2009. május 10. 08:16
  „Ezt nem értem. A zöld terroristáknak fontosabb néhány kukac megmentése, mint az emberek, családok egészsége?”
 • 14. hazaipalya 2009. május 10. 06:54
  „kis cool-ancs szakértö :DDD”
 • 13. flexsnake 2009. május 10. 00:10
  „12 nekem a telomra van egy jó kis szúnyogriasztó rátöltve, ha csak pár darab repked azok elriadnak de egy part mellett nem hagyatkoznék erre :D
  13 nincs jelentősége hogy merre forgatod. Régen a kutyáknál csak lecsíptük a potrohot és a fej kiesett.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lomnici utca 41. legendája

Szeged - 20 éve országos és szegedi ügyekben egyaránt hallatta hangját a Körgát Klub nevű civilegyesület. Barátok, ismerősök alapították 1989 januárjában, és maguk se gondolták, mivé növi ki magát. Tovább olvasom