Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Megindult az apadás a Tisza alsó szakaszán is

Körülbelül napi egy centit csökken a Tisza vízszintje Szegednél, vagyis lassan, de egyelőre folyamatosan apad. A mentett oldalon elkezdték a fertőtlenítést.
Fotó: MTI/Németh György
A szegedi Tisza-gát mentett oldalán elkezdték a vegyszeres fertőtlenítést. A 30 fok körüli melegben vegyvédelmi ruhában és gázálarcban hipóoldatot permeteznek szét a töltés oldalán a fertőtlenítést végző cég emberei, a pocsolyákba pedig klórmeszet szórnak. A folyó mindkét partján a mentett oldalon mintegy 300 hektárnyi területet tisztítanak meg.

Minden idők legnagyobb árvizekor, az idén tavasszal olyan hosszú ideig és olyan magasan volt a Tisza vízszintje, hogy a töltések sok helyen átáztak, átszivárgások, pangó vizek keletkeztek. Ezeken a területeken az esetleges káros anyagok, kórokozók elleni védekezés céljából szükség van a fertőtlenítésre – mondta Molnár László, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője.

Amikor a mostani, jóval kisebb árhullám is levonul, a víz felőli oldalon, például a rakparti úttesten is fertőtlenítenek. Összesen 96 millió forintot emésztenek fel ezek a munkák, amit a központi vis maior alap támogatásából fedez az önkormányzat.

Négy centit apadt a Tisza Szegednél a szombat éjszakai tetőzés óta, tegnap 726 centiméteres vízállást mértek – tájékoztatott az Atikövizig ügyeletvezetője, Tripolszky Imre. A folyamatos apadást csak a Maroson levonuló kisebb árhullám befolyásolhatja. A Maros fölső szakaszán helyenként 100 milliméter csapadék is lehullott néhány óra alatt, a folyón elindult kisebb árhullám némileg lelassíthatja az apadást Szegednél.

Mindszentnél hétfőn tetőzött 767 centiméteres szinten a Tisza, tegnap reggelre egy centimétert apadt. A legutóbbi előrejelzés szerint a vízszint Mindszentnél a hét második felére csökkenhet a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges 750 centiméteres szint alá, az első fokú készültség feloldására pedig a jövő héten kerülhet sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom