Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megint bevezetné a kötelező napi standolást a kormány

A pénzügyi tárca javaslatára februártól ismét bevezethetik a vendéglátásban a kötelező napi standolást, amely 8, illetve 4 évvel ezelőtt csupán hónapokat ért meg a vendéglősök tiltakozása miatt.
Lapinformációk szerint már a végrehajtási rendeletét fogalmazzák annak a februártól kötelező jövedéki szigorításnak, miszerint a vendéglátóhelyeknek az alkoholos italok forgalmáról naponta jelentést kellene tenniük a vámhatóságnak. A standolás, a kereskedők napi nyilvántartási kötelezettsége nem új találmány: 2000-ben, a borhamisítási botrányokra hivatkozva vezették be, majd néhány hónap múlva eltörölték. Négy év múlva, 2004-ben minden előzetes egyeztetés nélkül újra „visszahozták" a rendelkezést, amely ellen a vendéglátósok felháborodottan tiltakoztak: 2004 májusában csak Csongrád megyéből tizenöt vendéglős ment el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) által Budapestre összehívott tiltakozó szakmai rendezvényre. Az ellenállás eredményeként egy hónap után ismét visszavonták a rendeletet.

Ezúttal a pénzügyi tárca kezdeményezte a standolás újbóli bevezetését – nem hivatalos információk szerint a szeszipar nyomására, mondván, túl nagy itthon az adóelkerülés aránya, a vendéglők nem minden megvásárolt termék után adóznak.

Újra az üveg fenekére nézhetnek a vendéglátósok. Fotó: Karnok Csaba
Újra az üveg fenekére nézhetnek a vendéglátósok. Fotó: Karnok Csaba

– A gazdaság kifehérítése mellett vagyunk, ezért nem tiltakozunk a például a nyugtaadási kötelezettség szigorítása vagy a foglalkoztatottak bejelentése ügyében. Ez a lépés azonban nem segít, sőt: felesleges adminisztrációval jár és semmilyen pozitív eredményt nem hoz – vallja Martonosi István, a Kisosz megyei titkára. – Bezár este 10-kor egy kocsma, letelik az alkalmazott 8 órás munkaideje, de még plusz egy órán át ott kell maradnia, megszámolnia, hány üveg sör, hány centiliter konyak fogyott – említi a törvény vendéglátósok számára egyik legproblémásabb hozadékát a titkár, hozzátéve: a megyei vendéglátásban többnyire kisvállalkozások érintettek, márpedig ezek 90 százalékának nincs számítógépen levezethető nyilvántartása az alkoholokról, csupán pénztárgépe. Így maradna a hagyományos, időigényes módszer: a standlegyező és a kézi méricskélés.
Utóbbi cseppvesztéssel is járhat, a túlzott adminisztráció az italkínálat csökkenéséhez vezethet. A Kisosz ezért ezúttal is tiltakozik majd, ahogyan Martonosi fogalmaz: „minden felhasználható eszközzel" – várhatóan a megyei kamarával és a vendéglátók szövetségével összefogva.

Sok helyen már gyakorlat

Az általunk megkérdezett vendéglátósoknál – akik kérték, nevüket ne írjuk le – már most is napi gyakorlat a standolás: egy Anna-kúthoz közeli presszóban a borravaló megállapításának eszköze. Egy Dugonics térhez közeli borozóban mindennap jó óráig dolgozik a standlegyező – pedig csak töményből 38-félét árulnak.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2008. december 08. 18:12
  „Mi lenne ha végre a képviselők számolnának el a forintjaikról? Számlával és azt ellenőrizve nem kamu számla-e.”
 • 3. Klárika 2008. december 08. 17:29
  „Alapvető baromság.
  Tegyék rá az adót akkor amikor a kocsmáros megvásárolja, aztán ha eladja, akkor eladja, ha megissza akkor megissza, ha felvizezi akkor máshova mennek a kuncsaftok, nem kell naaponta sz**akodni a méricskéléssel.
  Nálunk mindent megbonyolítanak, ha kell, ha nem.
  Indítványozom a szőke nős viccek átírását politikus viccekre. :-)”
 • 2. JungHeinrich 2008. december 08. 17:16
  „...vagy nem...”
 • 1. klj_54 2008. december 08. 09:04
  „Elemi érdeke az üzlet tulajdonosának a napi stand!
  Már megint feltalálják a spanyol viaszt:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitotta kapuit a szeretetsátor

Szeged - A diabéteszes gyerekek töltötték meg szeretettel idén először a Délmagyarország, a Szeged… Tovább olvasom