Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megint elmarad a Belvárosi temető csatornázása

Szeged - Döntött a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága a vízügyi építési alap beruházási keretének meghatározó részéről.
Összesen nettó 58,5 millió forintot lehet fordítani a dorozsmai Kond utca, a szentmihályi Nagybercsényi utca, a tápai Veres Péter utca és a petőfitelepi Ibolya utca csapadékvíz-elvezető árokrendszerére. És elkészülhet a szőregi Levendula utca–Tulipán utca–Tigris utca–Barázda utca nyomvonalának első üteme. Mivel az elosztott pénzforrás meghaladja az 50 millió forintot, a testület egyedül nem határozhat róla, a közgyűlésnek még pénteken rá kell bólintania. A kivitelezésre a tervek és az engedélyek beszerzése, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása után leghamarabb jövő tavasszal lehet számítani.

Szóba került a bizottsági ülésen a Belvárosi temető csapadékvíz-elvezetése is. Dobó István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa elmondta, öt éve kezdődött el a tervezés. A temető mögötti területeken pedig a város vízügyi építési alapjából 35,5 millió forintot fordítottak a csatornázásra. 2011-ben a temető mögött uniós forrásból az Ativizig felújította az akótelepi csatornát. Csakhogy ennél az építkezésnél nem vették figyelembe, hogy a temetőnél létezik már egy nagy átmérőjű áteresz. Így fordulhatott elő, hogy az áteresz szintjénél 80 centivel magasabban állították helyre az akótelepi csatornát. Emiatt a temetőből a gravitáció nem képes kivezetni a csapadékvizet, hanem előbb az egész akótelepi csatornát át kellene építeni. Ez nagyjából 120 millió forintba kerülne, de ennyi pénz összesen nincs a vízügyi építési alapban a fejlesztésekre. Az is problémát okoz, hogy ha öt éven belül hozzányúlnak az uniós pénzből épült csatornához, az Unió visszakövetelné a támogatást az Ativizigtől.

Vízszintmérés a Belvárosi temetőben. A magas talajvízszint évek óta akadályozza a koporsós temetéseket. Archív fotó: Karnok Csaba
Vízszintmérés a Belvárosi temetőben. A magas talajvízszint évek óta akadályozza a koporsós temetéseket.
Archív fotó: Karnok Csaba

Többször beszámoltunk róla: a város legnagyobb sírkertjének 17 hektáros területéből 10 hektárt sújt gyakorta csapadékvíz-probléma. Olyankor temetni csak korlátozásokkal lehet. A temetőben árokhálózatot kellene kiépíteni, amely összegyűjtené a vizet, és egy átemelővel az akótelepi csatornába továbbítaná.

Olvasóink írták

 • 8. majzik 2013. szeptember 17. 21:46
  „3. _csutak_ 2013.09.16. 14:09
  A gravitáció valóban egy őrgőgi dolog ! Spongyát rá !

  A befogadó csatorna felújítása egy jó döntés volt az ATIVIZIG részéről ! Esetleg ha valaki venné as fáradságot és egy vízügyi ,, vízgyűjtő" térképet megnézne láthatná, hogy a 17 ha. szemben egy jóval nagyobb területet kezel a csatorna.
  A temető jelenlegi lokális rendszere gravitációsan nem illeszthető a befogadóhoz. Normális megoldás egy átemelő telepítése. Beruházási összege cca. 10 millió forint !
  Lefordítva : mondjuk 15 db városi bicikli ára ami néhány hónap múlva ellepi Szeged városát ! ( lásd. Esztergomi példa)
  Ne feledkezzünk el az üzemeltetési költségekről ! évente az átemelő működtetése 1-2 milla kiadást jelentene.
  Esetleg ha a sratégiai irodában valakinek bekattanna, hogy plusz 5 millió Ft költséggel egy víztározót létesíthetnénk, akkor nem a jelenlegi méregdrága ivóvíz minőségű vízzel locsolhatnánk szeretteink síremlékeit.

  Hülye gondolat !

  Nincs rá fogadó készség az EU-s szemléletben.”
 • 7. kormoska 2013. szeptember 17. 11:56
  „"Egy adott társadalom fejlettségének egyik legfontosabb értékmérője,ahogy a halottaival bánik"
  No comment!”
 • 6. tatam 2013. szeptember 17. 07:23
  „5! Teljesen igazad van, de én már ilyesmit nem is merek szóvá tenni, mert "munkatársunk" még a végén zokon veszi a sok pontatlanságot!:-)”
 • 5. sikan 2013. szeptember 16. 22:15
  „A Délmagyar "munkatársa" következetesen "akótelepi" csatornát emleget, holott ismereteim szerint (s ezt már egy korábbi, a témával foglalkozó cikkhez is leírtam) az helyesen "AKOLTELEPI" lenne. Jó néhány évtizede még sertéshizlalda (sertésakolokkal körbezárt hústenyésztő telep) működött a Dorozsmai úton, kb. a mai Baumag és környezete helyén. Ahhoz vezető csatorna neve volt az "akoltelepi csatorna", de a "munkatárs" hordóügyben bizonyára járatosabb (annak térfogatát mérték akó-ban), mint sertéstenyésztésben, s ez elég nagy disznóság!”
 • 4. tatam 2013. szeptember 16. 14:18
  „Valóban nagyon archív felvétel! Ha jól látom, már egyikük sem ott dolgozik!”
 • 3. _csutak_ 2013. szeptember 16. 14:09
  „Aki az akótelepi csatornát megrendelte (Műszaki tartalom) és átvette azt azonnal kirúgnám egyértelmű alkalmatlansága miatt és 50%-os bérelvonással vonnám az elpuskázott beruházást amíg él!”
 • 2. Együgyű 2013. szeptember 16. 13:56
  „,,Megint elmarad a Belvárosi temető csatornázása"
  Biztos az ott megpihentek az előző önkormányzati választásoknál felhatalmazták a jelenlegi városüzemeltetési és fejlesztési bizottság többségét e nemes döntéshozatalra! Bizonyára az elhunytaknak ez a projekt nem fontos! Megértőek a következő Nemzeti Választás sorozat miatt! A politikai kampány projekt sokkal fontosabb! ,,Összesen nettó 58,5 millió forintot lehet fordítani a dorozsmai Kond utca, a szentmihályi Nagybercsényi utca, a tápai Veres Péter utca és a petőfitelepi Ibolya utca csapadékvíz-elvezető árokrendszerére. És elkészülhet a szőregi Levendula utca-Tulipán utca-Tigris utca-Barázda utca nyomvonalának első üteme." Szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni arra, hogy szerintem ezek a beruházások is fontosak! A prioritásokat meg értem! Az áteresz meg megmarad áteresznek! A csúnya gravitáció meg gravitáció maradt! Na, kinek a felelőssége? Bizonyára 80-évre titkosítva lett nemzetvédelmi okok miatt! ,,az egész akótelepi csatornát át kellene építeni. Ez nagyjából 120 millió forintba kerülne, de ennyi pénz összesen nincs a vízügyi építési alapban a fejlesztésekre. Az is problémát okoz, hogy ha öt éven belül hozzányúlnak az uniós pénzből épült csatornához, az Unió visszakövetelné a támogatást az Ativizigtől." Nem lehet megtudni, hogy a csatornát ki tervezte és ezért mennyi pénzecskét vágott zsebre? Megy ám töretlenül a hazai és közpénzek pazarlása! Nem tűnik egy sikertörténetnek!”
 • 1. ötös 2013. szeptember 16. 12:25
  „Majd tutajról ássuk ki a sírunkat. Semmi baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért éri meg egy pár cipőért késsel fenyegetni?

Késsel fenyegettek és pénzt követeltek a 73 éves sértettől. Végül a cipőjét és kerti szerszámait vitték el. Tovább olvasom