Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Megint parkolópályán a Feszty-körkép

Ópusztaszer - Legalább két hónapot csúszik annak a pályázatnak az elbírálása, amelyből fel akarják újítani az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark épületét. A Feszty-körképnek is helyet adó ház tetejét minél hamarabb meg kellene javítani, mert beázik.
Most megint nem lehet tudni, mikor szerelhetik le végre a 2,7 millió dollárból restaurált Feszty-körkép fölött lógó műanyag vödröt, amely az elázástól védi a műalkotást. A magyarok bejövetele című monumentális festménynek is helyet adó épület teteje régóta beázik. Közvetlenül a kép fölött, körben fut egy tálca- és csőrendszer, amely elvezeti a föntről becsöpögő vizet. Egy ponton „lyukas" ez a rendszer, oda szerelték fel a piros vödröt, amelyről több fotó is megjelent az országos sajtóban és lapunkban. Már a helyzetről beszámoló cikkek előtt nemzeti összefogást, mozgalmat hirdetett a park, annak érdekében, hogy az épület felújítására összegyűljön a pénz. A megyei önkormányzatok is segítettek, alapítványt hoztak létre.

A becsurgó víztől már a többi kiállítást is védeni kell. Fotó: Schmidt Andrea
A becsurgó víztől már a többi kiállítást is védeni kell. Fotó: Schmidt Andrea

– A mozgalom felemás eredményt hozott, az állam közvetlenül nem ad támogatást erre a célra, így csak pályázati pénzben bízhatunk – mondta most lapunknak Horváth Gábor igazgató.

A megyei önkormányzat február 28-án döntött arról, pályázatot ad be a DAOP nevű alaphoz. A megye terve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megújításáról szól. Ez egy 572 milliós beruházás, amelyhez 109 millió forintnyi önerőt tett félre a megye, és 463 milliós támogatást remél. Ebből jut a körkép épületének rendbetételére és akadálymentesítésére, de emellett új kiállítás is készül, amely érzékletesen mutatja be a magyarság középkori történetét.

Várják a híreket

Információink szerint a pályázatot befogadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) tavasszal hiánypótlásra szólította fel a megyét. Az önkormányzat pótolta a hiányt, amelyet el is fogadott a DARFÜ. Azóta viszont nem jött hír a pályázatról, pedig a megyétől úgy tudjuk, július elsején elkezdték volna a beruházást, tekintettel arra, hogy minél hamarabb meg kellene csinálni a tetőt. Érdeklődésünkre a fejlesztési ügynökségnél azt közölték, DAOP-nak ehhez a programjához benyújtott pályázatok értékelése még tart. Csak azután nyilatkoznak arról, támogatják-e bármelyik tervet. Kérdésünkre – miért késik az elbírálás – azt válaszolták, hogy „az elutasítottak közül" egyes pályázók panasszal éltek, és ezeket az észrevételeket előbb ki kell vizsgálni. Amíg ez a munka le nem zárul, nem tarthat újabb ülést a bírálóbizottság, így várhatóan csak augusztus végén születik meg a végső döntés.

Olvasóink írták

  • 2. SP 2008. július 15. 21:46
    „Pénzt onnan érdemes kérni, ahol van bőven.

    "Az egyház megengedheti magának azt a luxust, hogy ne üzleti vállalkozást lássunk ......."


    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_egyhazmegye_ketmilliardbol_epit_futball_akademiat_gyulan/2062309/”
  • 1. buga jakab 2008. július 10. 14:27
    „Nevetséges ez a taku-bakuzás. Az országban egyetlen ilyen hely van, mit szórakoznak már vele a nagyokos pályáztatók? Mintha nem szórnának naponta sokkal többet a szélbe ennél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatósági tehetetlenség ellen Szedd magad! akció

Csongrád megyében kilenc település kapott összesen több mint 36 milliót 6394 köbméter illegális… Tovább olvasom