Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Megint vágják a baromfit a megyében

Nem változtak tegnapelőtt óta a madárinfluenzával kapcsolatos intézkedések. A hatóság engedélyezte, hogy a Csongrád és Bács-Kiskun megyéből származó, a védőzónán kívül eső baromfit is levágják a három helyi feldolgozóban. A rendelet segített a baromfivész miatt nehéz helyzetbe került termelőkön és feldolgozókon.
Újra helybeli csirkét vágnak Szentmihályon. Fotó: Schmidt Andrea
Az angliai laboratóriumból tegnap estig nem érkezett meg annak a vizsgálatnak az eredménye, amely bizonyítaná, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1-es, emberre is veszélyes típusa fertőzte meg a Bács-Kiskun megyei baromfiállományt. Az agrárminiszter és az országos főállatorvos ennek ellenére biztos benne, hogy ezzel a vírussal kell szembenéznünk.

A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás is úgy járt el, mintha a H5N1-es vírustörzs lenne a madárinfluenza-fertőzés okozója. Ezért került egész Csongrád megye az úgynevezett B zónába, amely enyhébb korlátozás alá eső területet jelent. A megyei főállatorvos, Szigeti Sándor tegnapelőtti rendeletével engedélyezte, hogy a Csongrád megyéből származó, vágásra érett baromfit a három helyi vágóhíd, a szentesi, a pusztamérgesi és a szentmihályi feldolgozhatja. Húsukat azonban egyelőre csak Magyarországon lehet értékesíteni. Bács-Kiskun megyéből is fogadhatják azokat a szárnyasokat az üzemek, amelyeket az enyhébb korlátozás alá eső területeken neveltek – egészítette ki információinkat tegnap az állat-egészségügyi állomás igazgatója.


Szentmihályon egész nap dolgoznak

A rendelet segített a baromfivész miatt nehéz helyzetbe került termelőkön és feldolgozókon. A Szentmihályi Új Élet Kft.-nél tegnap azokat a szárnyasokat fogadták, amelyeket már a hét elején, a vágási program szerint fel kellett volna dolgozniuk – mondta ottjártunkkor Tóth Imréné ügyvezető igazgató. A baromfit szokás szerint hajnalban az üzem kapujához szállították, a vágóhíd egész nap teljes kapacitással dolgozott. Amíg Csongrádból nem szállíthattak a termelők – a megyében az élő állatok mozgatását már a baromfivész kihirdetésének első napján, a múlt pénteken megtiltották –, a cég a Dunántúlról vásárolt baromfit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom