Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megint zöld lett a szőke Tisza

Csongrád megye - Ismét nagy foltokban fedi a békalencse és a rucaöröm a Tiszát. A Körösből ömlik, ott a vízügyi igazgatóság merülőfalakkal próbálja visszatartani, de csak egy részét sikerül. A horgászok nem hiszik el, hogy ez nem árt a víznek, mert amikor jön, elmegy a halak étvágya. Több pénz kellene erre is, vagy tanuljunk meg együtt élni vele?
Augusztusban békalencse és rucaöröm csúfítja el a Tiszát most már évtizedek óta. A zöld szőnyeg néha kisebb foltokban úszik, máskor összefüggő sávban fedi a felszínt. Csongrádtól északra tiszta a felszín, mert a zöld a Körösből ömlik be. A vízen járók közül ez leginkább a horgászokat zavarja.

Nem lehet tőle bedobni, elhúzza a zsinórt, és amikor nagy tömegben úszik, a halak étvágya látványosan romlik. Ez nem csoda: amikor a Körösön egyik parttól a másikig borítja a felszínt, a nap sem tud belesütni a vízbe, oxigénhiány alakulhat ki.

Gyapjas Mihály, a Csongrádi Sporthorgász, Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke azt mondja, amikor az ÁNTSZ- nél dolgozott, többen együtt próbáltak megoldást találni erre a problémára. Az lenne a jó, ha kiszednék és komposztálnák.

Három kilométer hosszan

Egy részét márpedig kiszedik – tudtuk meg Kozák Pétertől, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójától. Tájékoztatása szerint az Alsó-Tiszán végigvonuló békalencse a Hármas-Körös vízgyűjtő területéről jön. A Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakaszán például három kilométer hosszan mindössze 20-30 centiméteres a víz, gyorsan fölmelegszik. Ott óriási tömegben szaporodik a vízinövény.

Megint zöld lett a szőke Tisza. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Nagykunsági-főcsatornáról is érkezik nagyobb mennyiség az öcsödi hídnál a Hármas-Körösbe. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Mezőtúri Szakaszmérnöksége merülőfalakkal próbálja leválasztani a vízinövénytömeget, de annak egy része így is eljut a Tiszába. Az Ativizig szerint ez a munka a Tiszán már „hatékonyságához képest aránytalanul nagy erőforrást venne igénybe, amellyel a káreseményt nem lehetne maradéktalanul elhárítani". A növényzet előbb-utóbb elbomlik. Érezni is lehet. Ez mindaddig nem befolyásolja a folyó vizének minőségét jelentősen, amíg csak foltokban borítja a felszínt.

Lehet-e vele együtt élni?

Békalencse és rucaöröm máskor a Mártélyi- és a Körtvélyesi-holtágból is került már át a Tiszába, miután itt eldőlt az a szakmai dilemma, hogy a védett és 5000 forintos eszmei értékű rucaörömhöz hozzá szabad-e nyúlni, vagy inkább hagyni kell, hogy a lencsével együtt pokollá tegye a többi védett vízi élőlény életét. Átemelték az élő Tiszába, ily módon viszont védett természeti értéket is exportáltunk Szerbiába.

A két holtágban most mintha nem lenne annyi zöld, mint a Tiszán, de Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke szerint ez az állapot biztosan nem tart sokáig: ilyen melegben napok alatt látványosan megnő a zölddel borított terület. A kérdés az, lehet-e vele együtt élni, mint egy olyan jelenséggel, amelyet az emberi tevékenység – a földek műtrágyázása és a tisztítatlan szennyvíz beömlése – gerjeszt természetellenes mértékűre. Láda Gáspár azt mondja, ilyen lassú folyásnál valószínűleg már a Tiszában is tovább szaporodik a lencse.

Zavaróbb a PET-palack és a fauszadék

Megint zöld lett a szőke Tisza. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Minket sokkal jobban zavar a PET-palack és az összetorlódó fauszadék – mondja Kipper György, a szegedi vitorlásokat tömörítő Tiszavirág Sportegyesület elnöke. – Azért aki belevezeti a hajóját a zöldbe, annak nagyon kell vigyáznia, mert a takarás alatt faágak is úszhatnak. A lencse a vízhűtéses csónakmotorok szívónyílását is eltömítheti, és tönkreteheti a motort.

– Vannak, akik panaszkodnak rá, szóvá teszik, hogy a strand előtt elhúzó kishajók hullámai csapják be a strandra a lencsét. Másokat ez nem zavar – számol be tapasztalatairól Kovács Ildikó, a mindszenti tiszai strandot is üzemeltető Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ vezetője.

– A minap homokvárépítő versenyt rendeztünk, és volt olyan induló, aki békalencsével díszítette a várát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szőregi csatára emlékeztek

Ünnepi megemlékezést tartottak több helyszínen szerdán az 1849. augusztus 5-i szőregi csata emlékére. Képgalériával. Tovább olvasom