Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Megint zörög a kukorica levele

Szeged - Csongrád a szélsőségek megyéje: a szikes részeken szinte nem lesz mit betakarítani kukoricából, de az öntözött területeken akár 10 tonnás átlagtermés is várható. Hajszálra ugyanolyan a helyzet, mint tavaly: nem esik az eső, kiszárad a tengeri.

– Harmadik éve ugyanaz történik a kukoricával: júniusban megérkezik a kánikula, utána egy csepp eső sem esik, és minden elszárad – mondta Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezető igazgatója.

– Nekünk idén egy szerencsénk volt, hogy a csapadékos tavasz miatt nagyon későn, május közepén vetettünk, ezért a növény jobban bírja, mint más területeken. De így is 20-30 százalékos terméskiesésre számítunk.
A Karotin hektárjai Szeged és Algyő környékén fekszenek, itt nincs lehetőség öntözésre. A tavalyi katasztrofális esztendőben 3 tonna volt az átlagtermésük hektáronként, idén 5 tonnában reménykednek.

– Mi is a szerencsésebbek közé tartozunk, elfogadható mennyiségű és minőségű a termésünk – tájékoztatta portálunkat a szomszédos Agroplanta Kft. ügyvezetője, Földi László. – De még nem tudjuk, mennyit takarítunk be végül, mivel elnyúlt a vetési időszak.


Sáringer Sándor 20-30 százalékos terméskiesésre számít a szárazság miatt a Szeged környéki kukoricatáblákban. Fotó: Schmidt Andrea
Sáringer Sándor 20-30 százalékos terméskiesésre számít a szárazság miatt a Szeged környéki kukoricatáblákban.
Fotó: Schmidt Andrea

40 ezer forint a tonnánkénti ár, ami nagyon kevés

Amikor kicsivel is jobb termés ígérkezik, azonnal csökkennek az árak. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke lapunknak azt nyilatkozta: jelenleg tonnánként 40 ezer forint körüli áron van kereslet a kukorica iránt, ami nagyon rossz árnak számít. Szerinte 50 ezer forintban már kiegyeznének a termelők: ez futná a költségekre, és még egy kis hasznuk is keletkezne. A szövetség nem tudja, mi az oka annak, hogy most ilyen keveset adnak a kukoricáért. Egy évvel ezelőtt 65-70 ezer forintot fizettek a kereskedők a tengeri tonnájáért, igaz, a 2012-es évben egész Európában kevés kukorica termett.

– Kicsivel lesz jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt – nyilatkozta Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – 2012-ben az aszály miatt siralmas, 2,3 tonnás átlagtermést sikerült kihozni a kukoricából, idén 4 tonna körüli hozamot várunk. Ez jelentős különbség, csaknem duplája a tavalyinak. Ahhoz képest viszont, hogy 2 hónappal ezelőtt még 5,5 tonnában reménykedtek a szakértők, már nem olyan jó a helyzet. Óriási különbségekre számítunk területenként: a megyének ugyanis több olyan pontja van, ahol 3 hónapja nem esett az eső, ezeken a főleg szikes részeken a nullához közeli a várható termésmennyiség. Míg az öntözött területeken, vagy a Makó és Szeged melletti 40 aranykoronás földeken 6-10 tonnát is betakaríthatnak egy hektárról.

Csongrád megyében 52 ezer hektáron vetettek idén kukoricát, 10 ezer hektárral eleve kisebb területen, mint 2012-ben: nem bíztak a gazdák az időjárásban. Igazuk lett, idén is tombolt a kánikula. A 2012-es és a 2013-as év között azonban van különbség, a mostani csapadékos tavasznak köszönhetően ugyanis maradt nedvesség a talajban. Míg tavaly megégett a kukorica, csövek se voltak a szárakon, ebben az évben szemre szépnek tűnik a termés, ha kihámozzuk a száraz levelek alól.

Olvasóink írták

 • 9. ivancsomkin 2013. augusztus 27. 09:11
  „8-nuts: Végre valaki aki tisztában van vele ,hogy mi is az az agrár közgazdaságtan.Hogyan működik a mezőgazdaság.”
 • 8. nuts 2013. augusztus 27. 07:43
  „Partalan vita a rosszindulatú dilettánsok és azok között akik megpróbálják elmagyarázni, hogy megy ez az egész.
  Szántóföldi növénytermesztéshez NINCS állami támogatás. Uniós támogatás van, + néhány évente bizonyos pályázatok, úgy mint minden más szektorokban. Az uniós támogatás Angliától Romániáig mindenkinek jár. Minden normálisabb állam valamilyen formában támogatja a mezőgazdaságot, csak más módon. Igen, ez egy eltorzult piac, mert senki sem enged a támogatásokból. Amelyik állam/államközösség levenné a kezét a mezőgazdaságról, ott néhány év alatt megszűnne a termelés. Talán nem kell ecsetelnem ez mivel járna. A cukorgyártásnak már elengedte a kezét az unió. Nem volt hajlandó finanszírozni azt, hogy Ázsiából és Dél-Amerikából féláron jön a cucc. Következmény: az európai cukorgyártás szinte teljesen megszűnt; és már jóval drágább a cukor mint előtte. Annyi amennyiért már bőven megérné az eu-ban is előállítani, csak már nem nagyon van mivel... (4. ivancsomkin szépen összefoglalta.)
  A gazdák nem panaszkodnak. Az az érdekképviseletek dolga ? . A gazdák csak elmondják a terméskilátásokat. Fent sem látom, hogy az úr azon sírna, hogy jaj most mi lesz. Ha azt írja egy gazdasági elemző a hírekben, hogy a héten mélyrepülésben volt az OTP, akkor oda is beírják a fórumozók, hogy az otp-sek már megint sírnak?
  Kárpótlás nincs! Biztosítás van. És az nincs ingyen. Azért fizetsz. Milyen kárpótlásról beszélsz?
  A gazdák az esetek 95-99%-ban magyar kereskedőknek/malmoknak adják el a búzát. Azt hogy ők mikor és hogy viszik ki külföldre arról a termelő semmit sem tud.
  Kiszórni a magot, meg a végén betakarítani? Ezen hangosan felröhögtem! Egy földön egy évben legalább 10x átmész. De a hozzászóló biztos nagyon ért hozzá. Gondolom tápanyag utánpótlásról, növényvédelemről, talajszerkezet javításról és egyebekről még nem hallotál?
  Az öntözésről már párszor kifejtettem a véleményem. Nem biztos hogy az albérlő fel tud vállalni egy teljes lakásfelújítást, főleg hogy bármikor kirakhatják. Ha valaki nem érti: a földek 90%-a bérelt, az öntöző rendszer kiépítése gyakran a föld árának 30-50%-át is kiteszi. Bevállalnád? Nem beszélve a kriminális csatornarendszerhez, aminek a fenntartása egy vagyon, csak épp nem működik...
  Nem várom, hogy bárki egyetértsen, csak a látókör szélesítése volt a célom.”
 • 7. szalmaszal 2013. augusztus 26. 21:52
  „4. ivancsomkin
  Tartsák meg az agrártámogatást, de akkor a hazai, támogatott terméket ne külföldön adja el a gazda. Az USA-ban és Izraelben sem úgy megy, hogy itthon agyontámogatva megtermeli a jó minőséget, eladja az olaszoknak meg az osztrákoknak, a hazai piacra meg marad a szikeseken megtermelt meg a lengyel-ukrán import (ami mire ideér, majdnem ugyanannyiba kerül).
  És közben még panaszkodik is, hogy az öntözetlen földeken alig terem. Akkor mégis mi a frászért kapja a támogatást?! Kiszórni a magot, meg a végén betakarítani? Az öntözés lenne az igazi költség az egészben. Na persze utána lehet mondani, hogy kérem a kártérítést, mert nem volt ideális időjárás, hogy öntözés nélkül is 8-10 tonnát termeljen. Ami persze sosem volt így, de neki fizessék ki a különbözetet.”
 • 6. tótkomlósi 2013. augusztus 26. 20:22
  „2. t68 2013.08.26. 11:10

  Rajtad is látszik, hogy fogalmad sincs a mezőgazdaságról!

  Teljesen igaza van az 1.-nek!

  A mezőgazdaság az időjárástól 100%-ban függő vállalkozás!
  Tehát kockázatos!

  Az viszont már pofátlanság, hogy ROSSZ termőképességű földeken akarnak csodát tenni a "gazdák" és természetesen nem jön be, de ráfogjuk az időjárásra és tartjuk a markunkat a már megszokott KÁRPÓTLÁSÉRT!

  Ebből kezd az embereknek elegük lenni!!!!

  MIÉRT JÁR NEKIK??????”
 • 5. Dr.Tonyk 2013. augusztus 26. 17:13
  „4. ivancsomkin 2013.08.26. 15:40

  Felhívom a figyelmed, arra a nem mellékes tényre, hogy nem 20%-al volt olcsóbb kinn a kaja....”
 • 4. ivancsomkin 2013. augusztus 26. 15:40
  „1- szalmaszál: A búza ára érdemben nem befolyásolja a kenyér árát. Egy év alatt 30%-ot esett a malmi búza ára. Mennyivel lett olcsóbba kenyér????
  3- Dr.Tonyk: Felhívom a figyelmedet arra a nem mellékes tényre hogy Hamburgban az élelmiszer áfa tartalma 7% !!! szemben az itthoni 27%-al. Ezért olcsóbb.
  Egyébként az agrártámogatások megszüntetésén el kell gondolkodni de csak abban az esetben ha a világ összes országában megszüntetik! Ismétlem a világ összes országában!
  Az USA és Izrael ebbe biztosan nem fog beleegyezni.Így tartják fenn a világ legfejlettebb mezőgazdasását ami náluk nemzetbiztonsági érdek!”
 • 3. Dr.Tonyk 2013. augusztus 26. 11:46
  „2. t68 2013.08.26. 11:10

  Látszik - nem látszik, de igaza van. Te is haszonélvezője az állandó "ez nem jó, az nem jó"-nak? Egy évet mutass, amikor a gazdák azt mondták, "minden ok".
  Nem akarom én őket bántani, mert keményen dolgoznak, de a külföldi gazdák féláron állítják elő, amit a magyarok. Most ne gyere azzal, hogy ja hát a külföldi az szemét, mert külföldön meg a magyar termékre mondják ezt.
  Most jöttem haza Hamburgból. Mit ne mondjak, jelentősen olcsóbb a kaja ott mint itt, nem is kicsit. Igaz, ők német szemetet eszik... ja persze....”
 • 2. t68 2013. augusztus 26. 11:10
  „"1." Látszik a hozzászólásodból hogy te nem ebből élsz...”
 • 1. szalmaszal 2013. augusztus 26. 10:41
  „Ezt a gazdák évek óta játsszák. Egyszer túl sok az eső, aztán túl kevés. Egyszer túl sok a napfény, aztán túl kevés. Egyszer a vetőmag a drága, aztán meg a trágya, de ha minden olcsó is lenne, akkor meg valami növénybetegségre hivatkoznak.

  A cél kettős: növelni az eladási árat (mi meg nézünk, hogy már megint csúcsot dönt a liszt meg a kenyér ára), illetve minél több támogatást kisajtolni az államból, amit megint mi, adófizetők fizetünk meg. Nem a kukorica levele zörög, hanem a haraszt, hogy ez a séma megy már 8-10 éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelországban a megyei rendőrök

A Lódzi Regionális Rendőr-főkapitányság meghívására a „Prevenció és Te" (PaT) lengyel nemzeti bűnmegelőzés program záróeseményén Magyarországot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselhette. Tovább olvasom