Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Mégis a Mars téren épül meg a rendezvénycsarnok

Szeged - A legújabb tervek szerint új szórakoztató- és bevásárlóközpontjává válik a városnak a Mars tér: egy sokak számára váratlan döntés szerint itt lesz a "szegedi Syma-csarnok"; tovább korszerűsítik a piacot és csak egy ugrás lesz a tértől az Árkád bevásárlóközpont.
Hosszú távra eldőlt a Mars tér jövője: a nagykörúttal párhuzamosan, a mostani buszállomás helyén rendezvénycsarnok épül, a piac meglévő két kiscsarnoka kiegészül a nagycsarnokkal, az U pavilont pedig legvégül lebontják. A kendergyár helyén épülő Árkáddal együtt minden bizonnyal a szegediek új szórakoztató- és bevásárlóközpontját avatják majd fel 2010-ben.

A hiányzó láncszemek csak az elmúlt napokban kerültek a helyükre. Váratlan döntést hozott ugyanis a Szeviép-cégcsoport vezetése azzal, hogy a szegedi rendezvény- és konferenciaközpontot (RKK) mégsem a buszport fölé építik meg, hanem különálló létesítményként. S nem a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút sarki telekre, hanem a Mars térre, ahová korábban irodaházat és bútoráruházat terveztek.

Metamorfózis. Ha a tervek valóra válnak - megépül az új rendezvénycsarnok -, a szegediek nem fognak ráismerni a Mars térre. Látványterv

Miért változott az eddigi koncepció, és született meg az immáron hatodik variáció? Pistrui László, a Szeviép-cégcsoport résztulajdonosa azt válaszolta, a Mars tér vonzóbb hely egy rendezvény- és konferenciaközpont számára: sétány köti majd össze a szűkebben vett belvárossal, s egymást erősítik az Árkáddal és a megszépülő piaccal. Ehhez az elképzeléshez a rendezési tervet sem kell módosítani.

Az új tervnek köszönhetően nem egyszerre „túrják fel a várost", mert előrehozzák a buszportprojektet: már idén elkezdhetik és 2009-re átadhatják a Kálvárián. És amikor a buszállomás kiköltözik a Mars térről, rögtön belefoghatnak a kétmilliárdos rendezvényközpont beruházásba, hogy a tervezett határidőre, 2010-re felavathassák.

A Mars tér ma. Fotó: Frank Yvette

Mint ismeretes, a Mars téren, a Tisza Volán Zrt. tulajdonában lévő telken a cég azért építkezhet, mert különböző ingatlancserékkel, valamint az új buszállomás felhúzásával erre megszerezte a jogosultságot. A hasonlóképpen a tulajdonába került SZVSE-pályán lesz majd az a bizonyos bútoráruház (Kika), amely a Mars térről – a város szerint helyesen – szorult ki.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, ezzel az új tervvel a kereskedők kérése is teljesül, akik egyetlen kereskedelmi létesítménynek se örültek volna. Az önkormányzat a rendezvénycsarnok-beruházással párhuzamosan valósítja meg a maga Mars téri rehabilitációs projektjét, szintén uniós forrásból. Másfél milliárdból megépül a nagycsarnok, megszépül a tér, a parkoló, legvégül pedig az U pavilont is lebontják.

És ami a helyére jön: a rendezvénycsarnok. Látványterv

RKK, sok funkcióval

Az ötezer négyzetméteres rendezvénycsarnok – amelyben konferenciákat, kiállításokat is rendeznek a sportesemények lebonyolítása mellett – hatszintes lesz, az autóknak mélygarázst építenek. A küzdőtér földszintjére mobil, kiszedhető lelátót terveztek, a felső részre fix lelátó kerül. Összesen ötezren tudnak egyszerre leülni a létesítményben. Az üvegfalú főépületben irodák, kisegítő helyiségek, kisebb konferenciatermek lesznek, a küzdőtér 3500 négyzetmétere pedig fallal kettéválasztható.

Ellenzéki aggály

A Mars tér rehabilitációját a Fidesz-frakció is szorgalmazta – reagált a tervekre Hűvös László frakcióvezető, aki kijelentette: szerinte a rendezvénycsarnok túl közel kerül a lakóépületekhez, és amennyiben ott még diszkót is üzemeltetnek, akkor az kellemetlenségeket okoz a lakóknak. Egyébként a Fidesz-frakció nem támogatja ezt a beruházást és nem akarta a korábban ide tervezett bevásárlóközpontot sem.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. torjozs 2009. június 23. 15:32
  „Mi van? Mi lesz? Hülyék ezek?”
 • 59. kozlekedo 2008. február 14. 08:52
  „A látványterv csak rizsa annak, aki nem ért hozzá. Bocs!
  Ezután derülnek ki a szakmai problémák. Hogy megy be, hogy jön ki, egyáltakán lehet oda ilyet építeni, tud majd működni, illeszkedik a környeztéhez, környzeti hatásai milyenek lesznek, ablak csere kell-e, a csomópontok bírják-e, összeomlik a rendezvény alatt a környék forgalma, zöld területek, park ...?

  Az biztos, hogy azon a környéken venni kellene egy ekkora építési telket, az húzosabb lenne, mint ez. én is ezt csinálnám. A Volánnak meg jó üzlet.”
 • 58. joy 2008. február 13. 22:33
  „Mertem remélnni, hogy a helyi buszdecentrum lesz, és végre eltünnek a környező utcákból böhöb-koszos buszok.

  Arra végképp nem gondoltam, hogy épülettel elbarmolják végképp az egykor volt gyönyörű teret!

  De, ha tényleg:
  "...hatszintes lesz, az autóknak mélygarázst építenek...", akkor remdben van.
  A látványterv jól néz ki, de azokat a rusnya ostorlámpákat tüntessék, és feledjék el örökre!!!”
 • 57. Lugas6 2008. február 13. 22:06
  „A Mars - téren nemrégen átadott kettő bevásárlócsarnokhoz képest, amelyek egyébként úgy néznek ki, mint korszerű disznóhízlaldák*, az új terv sokkal dizájnosabb, de hogy illik a környezetébe? Már így is mindenféle csúfnál csúfabb épület van súlyos milliókért odaépítve. Most ez kell nekünk? Az amúgy is forgalmas nagykörutat tovább kell terhelni? A végén még ez is olyan véget ér, mint a "2000 férőhelyes" kilinikai bővítés.
  *Ami a disznóhízlaldákat illeti, azokat, mezőgazdaságilag művelt külterületeken szokták elhelyezni nem?”
 • 56. lindaa 2008. február 13. 21:03
  „Ezt a baromságot.
  Egy ekkora gnóm épületet.
  Ezért kellett a telekspekulácíó!!!
  remélem a főépítészasszony ellenzi.
  Nem hiszem el a milllliiiááárddooosoooknak mindent lehet?
  Emberek szegedre egy ilyen kell?”
 • 55. Tata 2008. február 13. 21:01
  „Tata vagyok! Miért is ne! Nem plázát, hanem sportcsarnokot építenek a Mars téren! Parkolónak ott an az egész piac, este bezárnak az árúsok!
  A jobboldaliak mindent szaroznak, ha a baloldali csinálja. Debrecenben minden másképpen van! Ott van foci, épült sportcsarnok, uszoda, stb! Legyen eszetek!!!
  Hajrá Szeged! Hajrá szegediek!”
 • 54. FOGTÜNDÉR 2008. február 13. 20:25
  „MI MEG SZEGEDIEK HÜLYÉK VAGYUNK!!MENNYI MINDENT LEHET UNIÓS PÉNZEKBŐL ÉPÍTENI:) MUNKAHY IS LESZ!AHOL LÉTMINIMUMMAL LEHET MAJD HÚZNI AZ IGÁT A GAZDAG BEFEKTETŐKNEK A NAP 24 ÓRÁJÁBAN.”
 • 53. söprű 2008. február 13. 20:22
  „Miért is kell ennyi plázajellegű épület e kies hazában? Táncsak nem lehet őket valami mássá átalakítani? Sokmindenre jó lehet pár ilyen erődszerű épület a városaink frekventált pontjain, közlekedési csomópontok közelében.
  Ugyanily gyanús a gondolkodó ember számára a sok (szintén jó helyen lévő) lakópark, melyek 40%-a (még) üresen áll.
  Ha ehhez hozzáadjuk az In-Kal és egyéb security cégeket (összesen többen vannak mint a magyar fegyveres erők) és egy Közel-Keleti állam elnökének tavalyi nyilatkozatát, hajaj, jobb ha le se írom.”
 • 52. torjozs 2008. február 13. 19:31
  „hehe! És 5ezer férőhelyes csarnoknk és a piacnak hova építenek parkolót? 200 fős parkoló nem elég! Legalább 1000 fős kellene! Mélygarázsról ne is álmodjon a városvezetés, hiszen a Mars teret a 30-as években töltötték fel! Eredetileg ingoványos-mocsaras terület volt! Statikailag lehetetlen! Még a rendezvénycsarnokot is ki tudja bírja-e a talaj!”
 • 51. Laci 2008. február 13. 19:28
  „Csak az a kérdés mikor lesz valójában kész...2020-2030körül:)”
 • 50. Jozsi 2008. február 13. 18:03
  „A Mars téren rendezvényközpont építése jó ötlet a tér rehabilitációjára, lévén, hogy ezzel megmaradna a tér egyik eredeti funkciója, csak a kiállítások kulturált környezetbe kerülnének. Kérdés persze, hogy milyen lesz a kivitelezés, a kép alapján tényleg félő, hogy a Mars tér nagy részét beépítik, a többit meg lebetonozzák. Ahelyett, hogy a mai zsúfolt tér helyett egy szellősebb, parkosabb környezetet alakítanának ki. Az Árkád üzletháznak az ide helyezése meg egyenesen merénylet a belvárosiakkal szemben. Oda lyukadunk ki, mint az okos pécsiek, akik az Árkádot berakták a buszpályaudvar mellé, következésképpen közel olyan forgalom lett a 6-os belvárosi szakaszán, mint nálunk a 43-ason, plusz a környékre igazi lámpadzsungelt telepítettek. A Tesco, a Cora és a Metro mellett szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy egy ilyen újabb hodályra sincs szükség, vagy legalább vigyék ezt is az 5-ös bevezető szakaszára. Az Árkád mellett még az olcsóság se szól, mert közismerten méregdrága, a legtöbb bolt presztízsmárkákat árul.”
 • 49. Mil 2008. február 13. 14:00
  „Valakiket biztos zavar, akárhol is van, de mondjuk nálam nem a rendezvények az első szempont az említett zöldövezeti strandnál. Hanem a helybőség, a zöld, természetes környezet. Sztem nem jó ötel egy élményfürdőt a belvárosba, emeletes épületbe költöztetni. Egyáltalán: ez az "élményfürdő" is egy lerágott csont már, lassan minden településen lesz valami hasonló. Nem nagy szám. Sztem minden ember alapvetően jobban kedveli a természetes vizeket, mint egy betonmedencét, hisz ezért utaznak a tengerpartra meg a Balatonra. NA most ha megadnánk ezt az érzést itt Szegeden is, akkor talán nem mennének el, ill. nem annyian, sőt, még jönnének is ide. Azaz pénz állna a házhoz :)”
 • 48. Vega 2008. február 13. 13:50
  „"Ott aztán lehetne rendezvényeket is tartani, nem zavarna olyan sok embert, mintha a partfürdőn bömböltetik a zenét."
  gondolom vegigolvastad a hozzaszolasokat es abbol levontad a magyar hozzaallast. en egyszer voltam egy szabadteri buliban a szikin (na ott aztan tenyleg nem zavart volna nagyon senkit). a vegeredmeny: annak ellenere, hogy esti dologrol volt szo, szettek belepöt az őrök (azt nem tuttak megmondani, mi alapjan, csakhogy igy nehogymá es hasraütesre azt montak, hogy 500ft vagy takarodjal haza...), a bulinak pedig idö elött vege lett (hajnali 4-kor) merthogy zavarjuk a kempingezöket. persze addig vigan aluttak... tökmindegy hol akarsz rendezvenyt tartani, az valakit biztos zavarni fog es megy a zsidozas meg komcsizas. szanalmas.”
 • 47. Mil 2008. február 13. 13:41
  „Az az igazság,Szeged önerőből nem tudna megélni. Mivel nincs termelő tevékenység, és az idegenforgalom is csekély, de legalábbis a megélhetéshez kevés. A fesztiválok is rosszul vannak megszervezve, egyszerre van több fesztivál. Egymásnak szolgáltatásból meg nem fog megélni a város. És a diákok sem jeletenek hatalmas vásárlóerőt. Egyedüli kitörési pontnak az idegenforgalmat látom. Adja magát a dolog:sok napsütés és meleg-->színvonalas nagy strand. Plusz a különböző fesztiválok, de nem egyszerre. Esetleg még az egészségturizmus a környező országokból. Sztem a belvárosi klinikákat inkább szanatóriummá, rehabilitációs központtá kell alakítani, és a klinkákat pedig egy új tömbbe költöztetni.
  ÉS sztem az átvonuló kamionoktól is komoly összegeket kéne sarcolni, ha már hazavágják az utakat és a közlekedést.”
 • 46. Csak a pénz 2008. február 13. 13:41
  „aka!

  Pl innen: https://eservices.szeged.eu/eku/eloterjesztes.php?eloterjesztesID=306

  De ajánlom a figyelmedbe -mások figyelmébe is- az alábbi linket: http://www.alairas-szeged.extra.hu

  Itt is sok minden megtalálható. Uszoda, SZVSE pálya, Tisza-parti stadion ügyben.”
 • 45. aka 2008. február 13. 13:20
  „csodálkozva olvasom a hozzászólásaitokat! ezt honnan veszitek, hogy az etelka soron uszoda épül majd, ráadásul a szeol pálya helyén? én nem hallottam erről... persze nyilván az alultájékozottságom az oka, meg az, hogy az önkormányzat bőségesen ellát infoval pl. a szegedvaros.hu oldalon... meg sokan egy sima uszoda kérdéséből már "fürdőváros", meg "füdőkomplexum" nevű hangzatos nevekre asszociálnak, holott sok embernek nem ez hiányzik, hanem csak egy sima, kis uszoda, mint pl. az egyetlen, a sportcsarnok mellett. persze, az nem tejel olyan jól, mint egy kika, ikea, auchan, vagy akármelyik másik cicapláza...nyilván ezért is nem épült szegeden már vagy 25 éve semmi sportlétesítmény a köznépnek.”
 • 44. Mil 2008. február 13. 13:03
  „Ezekbe a belvárosi betonstrandokba szvsz értelmetlen komolyabb összegeket ölni, lévén nincs hely, nem tudnak terjeszkedni, befogadóképességük korlátozott, és nem igazán természetes, zöld környezetben vannak.
  Ami még eszembe jutott, minimál-projektként, hogy a Tiszából elkeríteni egy részt, és azt strandnak felhasználni. Ott is meglenne a homokos part, esetleg pálmafákat rakni oda nyárára, stb. Tehát kialakítani egy öbölszerűséget, és leválasztani a Tiszától, hogy ne legyen benne sodrás. Így meglenne a természetes feeling, tehát nem betonmedencében lubickolna az ember. Viszont hátránya ennek is a helyszűke. De mondjuk lehetne csinálni több helyen, akár a belvároshoz közel, akár kintebb a várostól, zöldebb övezetben.. Szvsz ez nem kerülne olyan sokba. Jó, mondjuk csúszda meg ilyen marhaságok nem lenne..
  De szvsz ez is jobb, mint egy emeletes épületbe zsúfolni az egészet betonkörnyezetben, a város közepén.”
 • 43. ejha 2008. február 13. 13:02
  „Építeni kell uszodát is, labdarúgpályák helyén egy új korszerű stadiont is, és persze egy csarnokot a kézinek, rendezvény csarnokra gondolok, fejleszteni a szikit stb.
  NEM KELLENE AZ ETELKA SORRA RÁÉPÍTENI AZ USZODÁT STB. VAN ELÉG SZABAD TELEK ODA KELLENE FELÚZNI A TERVEZETT DOLGOKAT!

  MIÉRT KELL VALAMIT ELTÜNTETNI VÉGLEG, ÉS ARRA EGY MÁS SPORTÁGAT RÁTELEPÍTENI???!!!

  Mars téren pedig tényleg egy liget szerű rendezést kellene csinálni...

  Rebdezvénycsarnoknak nem kell éppen a belvárosban lennie!”
 • 42. Mil 2008. február 13. 12:56
  „Közben utánaolvastam ennek az Aqualandmak, hát gagyi, gagyi és gagyi. Nevetséges, egy emeletes betonépületben akarnak élményfürdőt csinálni.. Hely híján. Ezér mondom, nem a városban, hanem a külterületen, zöldövezetben kellene egy színvonalas mega-strandot létrehozni. Tengerpart-feelinggel, homokos part, pálmafák, hullámzás.. De minimum tóparti jelleggel, nem körbebetonozott négyzet alapú medencékkel.. Ez tuti sok vendéget vonzana, lévén egyedülálló lenne a környéken. Ott aztán lehetne rendezvényeket is tartani, nem zavarna olyan sok embert, mintha a partfürdőn bömböltetik a zenét.”
 • 41. Mil 2008. február 13. 12:51
  „Én is sokkal jobban örülnék egy parknak ott. Nyilván a környéken lakók is. Dehát ez álom, ebben a városban csak az "adjunk el és építsünk be minél több zöldterületet" szisztéma működik. Ami nem is csoda, hisz ebből él a város, meg hitelekből, támogatásokból, segélyekből. Hát végülis mint az egész ország.. NAgy pofáraesés lesz ebből még.”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelprogram-folytatás a végletek megyéjében

Szeged - Szegeden és Szentesen eddig a lakótelepi lakások mintegy felét korszerűsítették a panelprogramban. Csongrád kivételével a megye más városaiban is újítottak fel panelházakat. Tovább olvasom