Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Mégis azé lett a lakás, aki kifizette

A Derkovits fasoron 15 lakástulajdonos már nyugodtan alhat azokban az otthonokban, amiket 2012–2013-ban kifizettek, mindeddig mégis az építtető által felvett hitel terhelte. A hitelező Fontana Credit Takarékszövetkezet egy hónapja levette a keretjelzálogot.
– Egy szegedi vállalkozó évekkel ezelőtt a keretjelzálog intézményét felhasználva, 2 projektcégen keresztül belevágott a Derkovits fasor 19–21. címen található 3 társasház felépítésébe. Az 56 lakásból álló házak felhúzását a Fontana Credit Takarékszövetkezet finanszírozta – kezdte a történetet Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki szegedi sajtótájékoztatóján, amelyet a Fontana Credit székházában tartottak.

A folytatásban a lakók megkötötték az adásvételi szerződéseket. Közülük 15-en jártak úgy, hogy hiába fizették ki készpénzben vagy átutalással a teljes összeget a vállalkozó által megadott folyószámlára, mégsem az övéké a lakás, mivel rajta van a takarékszövetkezet jelzálogjoga. Azért járhattak így, mert egy adott ügyvéd ilyen típusú szerződést íratott alá velük, míg másoknak nagyobb szerencséjük volt, vagy ha hitelt vettek fel, akkor az a kölcsön megelőzte a keretjelzálogot.

A lakók idén összefogtak és Szabó Bálint segítségével megkeresték a Fontana vezetését. A történet kísértetiesen hasonlított azokhoz a sztorikhoz, amelyeket más társasházakkal, például a szegedi Korondi és Bakay utcai, valamint a makó Hunyadi utcai építkezésekkel kapcsolatban megírtunk.

Az események nem várt fordulatot vettek: a Fontana Credit arra kérte a tulajdonosokat, igazolják, hogy kifizették az eladónak a vételárat. Amikor ez megtörtént, a takarék úgy döntött, hogy nem lakoltatja ki a tulajdonosokat, hanem leveszi a keretjelzálogot és az egyéb vételi jogokat. Szabó szerint a lépéssel a Fontana precedenst teremtett: követelését a vele szerződésben álló vállalkozón próbálja majd behajtani.

Görög Tibor, a Fontana Credit Takarékszövetkezet igazgatóságának elnöke úgy fogalmazott: azé a lakás, aki kifizette. A takaréknak fontos, hogy „együtt éljen" az ügyfelekkel, korrekt magatartást szeretnének tanúsítani. Jogosnak tartották az ügyfelek panaszát, ezért egy héttel ezelőtt már ki is adták a jelzálogtörlő papírokat.

Számításaink szerint a takarék mintegy 100 millió forintot a vállalkozón fog behajtani a lakók helyett.

A lakóké a vállalkozó sara Megírtuk: a keretjelzáloggal eladott ingatlanok sajátossága, hogy ha nem fizet a hitelt felvevő vállalkozó, akkor a kölcsön már az új lakástulajdonost terheli. Ezen az sem változtat, ha a vállalkozót a bíróság esetleg elítéli csalásért, sikkasztásért, fedezelvonásért, hűtlen kezelésért vagy éppen csőbüntettért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ember, kinek szelfije nincsen

Lőjük reggel, lőjük délben és este, a nyaraláson, a suliban vagy helyette, az ebéd fölött, a monitor… Tovább olvasom