Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mégis lesz jövedelme Andreának

Szeged - Havi százezer forintot is meghaladó ellátást, házi ápolást és munkalehetőséget is ajánlott a kormányhivatal a Kovács családnak. A 35 éves rákos asszony és szívbeteg férje az általuk ismert támogatási formákat a törvényi szabályozás miatt nem vehette igénybe – ezután kaptak segítséget.
Többfajta jogcímen is igényelhet támogatást Kovácsné Ponyecz Andrea, amelyek kérvényezésére az elmúlt hetekben segítségére volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Mint arról néhány hete beszámoltunk, a 35 éves rákos asszonyt 80 százalékos rokkantnak nyilvánították, mégsem jogosult sem rehabilitációs, sem rokkantjáradékra, mivel főállású anyaként eddig nem volt munkaviszonya.

 Fontos a tájékoztatás

Az ügy kapcsán az igazgató megjegyezte: nagyon fontos, hogy a betegség miatt háziorvosukat felkereső ügyfelek pontos tájékoztatást kaphassanak arról, hogy milyen típusú ellátást igényelhetnek. Éppen ezért az egészségkárosodáson alapuló ellátások formáiról és azok igénylési lehetőségeiről a Rehabilitációs Hivatal már négy alkalommal is tartott tájékoztató előadást a Csongrád Megyei Háziorvosi Kamara tagjainak.

Szintén beteg férjével négy gyermeket nevelnek albérletben, az évek óta tartó gyógykezelések azonban minden pénzüket elvitték. Elkeseredettségükben fordultak lapunkhoz, és úgy tűnik, megoldódott a problémájuk.

Bényi Krisztina, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgatója elmondta, Andreának elsőként azt javasolták, igényeljen aktív korúak ellátását, amely 50 százalékos egészségkárosodás esetén adható olyan személyeknek, akik nem rendelkeznek biztosítási előzménnyel.

Ennek összege a mindenkori minimálnyugdíj 80 százaléka vagyis jelenleg 23 ezer forint. Ezt Andrea azóta már meg is kapta. – Amennyiben ügyfelünk állapota tovább súlyosbodna, akkor a közeli hozzátartozó ápolás jogcímén kiemelt ápolási díjat is igényelhet, amelynek összege havonta több mint 50 ezer forint – tette hozzá az igazgató.

Andreáék mindezeken túl házi ápolási szolgáltatást is igényelhetnek, ami azt jelenti, hogy szociális munkások, védőnők visznek ebédet, bevásárolnak, szükség esetén pedig egészségügyi feladatokat látnak el teljesen ingyenesen, vagy minimális térítés ellenében.

A megyei kormányhivatal segít a rákos asszonyon és szívbeteg férjén. fotó: Schmidt Andrea
A megyei kormányhivatal segít a rákos asszonyon és szívbeteg férjén. fotó: Schmidt Andrea

– Tájékoztattuk továbbá, hogy amennyiben az állapota javulna, úgy nagyon sok rehabilitációs, könnyű munkakör áll rendelkezésünkre, amelyet szakképesítés nélkül is be tudna tölteni. Ez azért lenne fontos, mert ebben az esetben biztosítási időt szerezne, és három év után már rokkantsági ellátást állapíthatnánk meg számára, ami egy magasabb ellátási összeget jelent.

Andrea szívbeteg férjének is segítettek: javasolták neki, h
ogy igényeljen rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást. Ez előzetes jövedelme és betegségei ismeretében akár 100 ezer forint körüli összeg lehet.

– Erre a lehetőségre a háziorvosának fel kellett volna hívnia az egyébként rendszeres ellenőrzés alatt álló férfi figyelmét – tette hozzá az igazgató. Emellé a férjnek megfelelő rehabilitációs munkakört tudnak felajánlani, akár 4 vagy 8 órában. Ezek a munkakörök azonnal betölthetők, jelenleg közel száz ilyen közül választhatnak a megváltozott munkaképességűek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pettyes szoknyák, bőrdzsekik és Trabant a Jampec Partin

Egy igazi jampec partin nem lehet elég pörgős a szoknya, vagy túl piros a rúzs - így volt ez szerda este is a szegedi Sárkány Pubban. Tovább olvasom