Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Megjavította a tápéi templomórát

Szeged - 10 éve jár az óra a tápéi templomban, mert Csurgó László úgy döntött: önerőből megjavítja a mechanikus szerkezetet.
Csurgó László nem templomba járó ember, az épület előtt azonban sokat sétált, amióta 20 éve Tápéra költözött. 10 esztendőn át nézte, hogy a templom órája mindig 12 óra 40 percet mutat, miközben a buszhoz igyekezett. – Zavart a látvány, úgy döntöttem, megjavítom a szerkezetet, gépészmérnökként kihívást találtam benne – mondta a férfi.

Csurgó úr három hónap alatt javította meg az órát, ketten segítették a munkáját. Azt mondja, nem volt egyszerű feladat, mert a több száz kilós vasszerkezetet le kellett cipelni a toronyból, ahová rendkívül szűk lépcsők vezetnek. A nyugdíjas mérnöktől megtudtuk, a városban ez az egyetlen olyan óra, amelynek ütőszerkezete teljesen mechanikus. – Az egész és a negyed órákat is jelzi, összeköttetésben áll a haranggal. Nagyobb ünnepekkor én szoktam beállítani, a plébános úrnak vagy a segédjének naponta kétszer kell felhúznia – magyarázta a férfi. A toronyórára havonta egyszer kell ránézni, Csurgó László ilyenkor megolajozza, portalanítja a szerkezetet. Hamarosan nagyobb karbantartási munkálatok következnek, ez körülbelül 10 évente szükséges.

Csurgó László megunta, hogy a szerkezet mindig 12 óra 40 percet mutatott
10 éve tette rendbe az órát Csurgó László, azóta karban is tartja.
 Fotó: Frank Yvette

– Valószínűleg 1940 körül állhatott meg az idő a toronyban, ekkor építették át a harangot, fából acéllá. Az órával nem kötötték össze – mesélte a mérnök. Miközben Csurgó úrral a templom előtt beszélgetünk, megjelent a plébános, Perlaki György is, aki szerint az óra ipartörténeti ritkaság. – Szeged összes templomában elektronikusan működik az óra, mi vagyunk a kivételek, az egész közösség hálás Lászlónak, amiért megjavította – mondta.
Csurgó László pedig elmesélte: a templom történetéről egész sokat tudni, de az óráról szinte semmit. – Régóta tervezem, hogy utánanézek a históriájának, most van egy kis időm rá.

A megye egyik legrégebbi műemléke
A tápéi Szent Mihály-templom a megye egyik legrégebbi műemléke. A korábbi templom helyén a XIII–XIV. század fordulóján emelték. Ebből az időből származik régi támpilléres, kora gótikus szentélye és tornyának alsó fele. Falán a XIV. századi freskótöredékek 4 apostol és Veronika kendőt tartó alakját ábrázolják. Amikor 1938–1940 között az addig egyhajós, a török idő után (1770-ben) barokk stílusban újjáépített templomot kereszthajósra bővítették, a fal alapjaiból embericsontváz-maradványokat tártak fel, amelyeket a jelenlegi főhajó közelében földeltek el.

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2012. november 28. 09:55
  „Igaz a mondás: Alma nem esik messze a fájától! Csak hallomásból ismertem -tiszteltem- Édesapádat, de büszke lenne Rád! Köszönjük Laci!”
 • 4. Zolkabácsi 2012. november 26. 20:46
  „Reméljük hogy az óra "gazdája" hosszú és egészséges élettel jutalmazza hű szolgáját! :)”
 • 3. csafe 2012. november 26. 18:29
  „Jó lenne egyszer megnézni belülről! Vajon mikor lehet?
  2. gorgó Nem világos mi a nem elektronikus Dorozsmán? A harang az biztos nem, legfeljebb a működtetése lehet elektromos hajtású (is). Az órája a kérdés milyen. Gyerekkoromban jobb időben láttam rajta hány óra van :-)
  Szerintem nagy kihívás ilyen régi mechanikus szerkezeteket üzemben tartani, de én azért azt pártolom, legyen üzemképes, de egy szinkronozott digitális vezérlésű toronyóra az ami megbízhatóan mutatja az időt. A Fogadalmi templomban is olyan van. Nem tudom a régi óraszerkezet ott van-e még a toronyban?”
 • 2. gorgó 2012. november 26. 17:13
  „"Szeged összes templomában elektronikusan működik az óra, mi vagyunk a kivételek"-ez így nem igaz. Tudom, nem tartják Szeged részének Dorozsmát, sőt az sem szereti szegedinek vallani magát, de közigazgatásilag oda tartozik, mert 73-ban oda csatolták. Szóval-a dorozsmai templom harangja sem elektronikus. tehát, nem vagytok ti semmilyen kivételek. Mindazonáltal gratula mindenkinek, aki nem hagyja veszni, pusztulni a múlt emlékeit.”
 • 1. lelketlen 2012. november 26. 16:31
  „Gratulálok Csurgó Úr.Kívánom,hogy jó egészségben,erőben sok-sok évig viselje gondját ennek a nem mindennapi,feltételezhetően egyedi műszaki megoldásokat is tartalmazó szerkezetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nagyobb kincs Lenin

Régiségvásáron jártunk vasárnap a Cserepes sori piacon. Az antik darabok között mazsolázva igazán érdekes holmikra bukkantunk. Tovább olvasom