Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Megjelent a Magyar történész-muzeológus ki kicsoda

Szeged - Szövetkeztek a hazai történész-muzeológusok, megalakult a Kárpát-medencei MAMUTT, s most elkészült a szakma lexikonja. A Magyar történész-muzeológus ki kicsoda című kiadványról és hatásáról Zombori Istvánt, a Móra-múzeum igazgatóját kérdeztük.
– Nem vándorszakma a miénk: a történész-muzeológusok jó része nem vagy legfeljebb egyszer-kétszer változtat munkahelyet. Mégis nehezítette a kapcsolattartást, hogy a rendszerváltás után felbomlott a hazai muzeológia egész országot átfogó szervezete, elmaradtak a szakmai konferenciák, továbbképzések. Ezért hívtuk össze 2000-ben Szegedre a múzeumi történészek országos összejövetelét, ahol megalakult a Magyar Múzeumi Történész Társulat, a MAMUTT – emlékszik Zombori István, a Csongrád megyei Móra-múzeum igazgatója. – A Kárpát-medencei civilszervezet működtetése is sokszor fölvetette a kérdést: ki hol van, mivel foglalkozik, milyen címen érhető el. Ezen igény nyomán született a lexikon – mutatja az igazgató a MAMUTT 10. születésnapja alkalmából 2010-ben megjelentetett Magyar történész-muzeológus ki kicsoda című, Bodrits Istvánnal együtt szerkesztett kötetet.

„A kötet célja, hogy elfogulatlanul és értékelés nélkül bemutassuk a történeti muzeológiai munkatársaink pályaképét, közzétegyük az általuk létrehozott szellemi értékeket" – olvassuk a szakmai kisokos bevezetőjében. Az anyaggyűjtés 2009 decemberében zárult. A kiállítások, publikációk, előadások alapján a szakmához lazábban kapcsolódó magyar muzeológusok is helyet kaptak a kötetben – közel kétszázan a Kárpát-medence különböző gyűjteményeit képviselve. Például Berecky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója rövid pályaképét ugyanúgy megtaláljuk itt, mint Schmidt Máriáét, a fővárosi Terror Háza Múzeum főigazgatójáét, vagy épp a szegedi Lengyel András irodalomtörténész-muzeológus-szerkesztő munkásságának keresztmetszetét, és a szegvári falumúzeum helytörténészéről, Kovács Lajos Istvánról készült pillanatfelvételt, illetve a csíkszeredai és a zentai gyűjtemények gondozóinak portréját.

– A szakma összetartozásán kívül a települési identitástudatot erősíti a helyismereti ki kicsoda – tapasztaltuk legutóbb a Mórahalom társadalmi elitjét alkotók kislexikonjának elkészítésekor – mondja Zombori István. E kiindulópont alapján láttak hozzá, hogy felfrissítsék a lapjainkat gondozó kiadó által 1999-ben világra segített Szegedi ki kicsoda? 2010-es változatát. A város gazdasági, kulturális és társadalmi életében szerepet játszó, mintegy ezer jeles személyiség adatait már gyűjti a Móra Ferenc Múzeum Bibliográfiai és Lexikon Műhelye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztár, X-Faktor: több száz ezres órabér

Nem rossz üzlet tehetségkutatón feltűnt énekesnek lenni: a kezdő "sztárok" fél óra hakniért átlagosan 150 ezer forintot kérnek. Tovább olvasom