Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Megjött Rómeó, Mórahalom bikája

Mórahalom - Nem bírt ösztöneivel Rómeó, a mórahalmi bivalyrezervátum új bikája. Pár órával azelőtt, hogy hivatalosan bemutatták volna 44 tagú új háremének, kiszökött hozzájuk udvarolni. Jövő nyárra remélhető bivalybébi.
Önállósította magát tegnap délelőtt Rómeó, a mórahalmi bivalyrezervátum bikája; a 600 kilós tenyészállat kiszökött a gulyához. Szólította bővérű természete. Egy évvel ezelőtt költözött a 45 bivalytehén a Nagyszéksóstó 100 hektáros területére a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból, de közülük egy elpusztult. Önellátóak; a szikes tóban dagonyáznak, a szabad ég alatt alszanak. Egyikük vemhes lehetett, mert – népnyelven – bivalybocsot hozott világra a hölgytársaságban. A kis bikapalántát a Kormos névre keresztelték. A ringó járású, 400–500 kilós fekete igavonóhölgyek közé már csak egy bika hiányzott ahhoz, hogy igazi tenyészet válhasson belőlük.

– Hónapokig tartott, mire a nemzeti park segítségével Kistelek határában megtaláltuk a megfelelő bivalycsaládot. A bikát a bivalytenyésztők egyesülete által delegált biztos vizsgálta meg. Megállapította, hogy járása, színe, farának alakja, nagy busa pofája, no meg a származása alapján alkalmas rá, hogy tulajdonságait továbbörökítse. Az üzlet megköttetett, egy hónapja Rómeó, a hároméves, erdélyi kötődésű bika megérkezett Mórahalomra – tájékoztatott Csányi László, a gazdálkodásban jártas alpolgármester. Korábban már bizonyította rátermettségét – párjának, Júliának nemzett már utódot. Kis bikájával, Jodával együtt hármukat vette meg a homokháti önkormányzat félmillió forintért.

Rómeó (balról a második) és háreme közt nagy az összhang. Fotó: Frank Yvette
Rómeó (balról a második) és háreme közt nagy az összhang.
Fotó: Frank Yvette

Megszokták a családi gazdaságban nevelt állatok a szeretgetést, Rómeó kezes bikaként érkezett a rezervátumba. Hallgat a nevére, ez kiderült az egy hónapos karantén alatt is, amikor elkülönítve kellett várnia, hogy a véreredményei is tanúsítsák tökéletes egészségi állapotát. Tegnap reggel az alpolgármester megkapta a hivatalos okmányt, ám mire délután a karámhoz értünk, hogy jelen legyünk Rómeó és a gulya hivatalos bemutatásánál, az ifjú bika – mit neki a hármas villanypásztor – megszökött. Megkerültük a nádast, a neve hallatára pár pillanatra elő is tűnt a hölgykoszorúban, de – a féltékenység nagy úr – az asszonyságok visszacsábították a nádas mélyére.

Bivalyvér

A bivalyhölgyek három-négy hetes ciklusuk során – a remények szerint – szerelembe esnek a bikával, és a 44 bivalytehén legalább 60 százaléka teherbe esik télig. A bivalynászhoz és az elléshez is a nádas rejtekébe vonulnak vissza. 10–11 hónapig vemhesek. A 80 kilós bivalybébivel 3–4 napos korában állnak elő, de az is előfordul, hogy négy–öt tehén bivalyóvodát nyit, és valahol a zsombékosban nevelgeti a kicsiket. Az újoncok 8–10 hétig szopnak, utána a tehenek megint fogékonyak a bikára. Létszámellenőrzésre legközelebb jövő ősz végén kerülhet sor, behajtáskor. Rómeónak az érkezése előtt született Kormos és a saját fia, Joda nem jelent konkurenciát. Kétéves korukban férfivá érnek, és őket is meglátogatja a tenyésztők biztosa, hogy döntsön: más gulyába költöznek udvarolni, vagy kiherélik őket, és pörkölt lesz belőlük.

Olvasóink írták

  • 3. KolompárRómeó 2009. szeptember 01. 15:28
    „Ehh, tésó!”
  • 2. gróf 2009. szeptember 01. 13:43
    „Fekete és Rómejó...tuti cigány bivalybikát hoztak!”
  • 1. IVY 2009. szeptember 01. 13:24
    „Aranyosak:) :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfürdettük nyertesünket

Olvasóink SMS-ben szavazhattak a Peugeot C-Mobil Szépek szépe online valóságshow nyolc jelöltjére. Tovább olvasom